dimecres, 30 d’abril del 2008

CAP DE FIBLÓ A LA NOSTRA VILA (Dijous 17 d'Abril)

Després d'uns dies d'investigació, per fi he pogut trobar les proves que el passat DIJOUS 17 d'ABRIL, un CAP DE FIBLÓ (intent de tornado) es va formar a Tossa de Mar.

Tot va venir gràcies a la fotografioa que em va fer arribar en Sergi Lleonart, i a partir d'aquí...vaig moure mar i terra, fins a trobar una mostra clara que realment era un cap de fibló.


Foto. Sergi Lleonart a Tossa de Mar, el passat dijous 17 sobre les 18:30h.


Foto. Joan Manel Fàbregas, a Tossa de Mar, el passat dijous 17 sobre les 18:30h

Foto. Joan Manel Fàbregas, a Tossa de Mar, el passat dijous 17.
Foto. Joan Manel Fàbregas, a Tossa de Mar, el passat dijous 17.


¿COMO SE FORMAN LOS TORNADOS Y QUE SON?
El Tornado es un fenómeno meteorológico que se produce a raíz de una rotación de aire de gran intensidad y de poca extensión horizontal, que se prolonga desde la base de una nube madre, conocida como Cumulunimbus. La base de esta nube se encuentra a altitudes por debajo de los 2 Km y se caracteriza por su gran desarrollo vertical, en donde su tope alcanza aproximadamente los 10 Km de altura hasta la superficie de la tierra o cerca de ella.

Foto: Gerard Ramos, a Blanes el setembre del 2002.

La nube es de color blanco o gris claro mientras que el embudo permanece suspendido de la nube madre, cuando éste hace contacto con la tierra se presenta de un color gris oscuro o negro debido al polvo y escombros que son succionados del suelo por el violento remolino.

Estos torbellinos llamados también chimeneas o mangas, generalmente rotan en sentido contrario a las manecillas del reloj, en el hemisferio Norte. En algunas ocasiones se presentan como un cilindro, cuyo diámetro varía entre la base de la nube y la superficie del suelo y su diámetro inferior es aproximadamente de 1 Km alcanzando algunas veces los 100 metros.


Características más comunes para identificar un tornado:

- El tornado se forma en conexión con una nube de tormenta, llamada “Cumulonimbu”.

- El tornado aparece en la base de la nube “Cumulunimbu” y se extiende hacia abajo hasta alcanzar el suelo en forma de embudo o manga.

- Comúnmente un tornado va acompañado por lluvia, granizo, relámpagos, rayos y de la oscuridad propia de las nubes.

- Una característica común, es la baja presión atmosférica (fuerza por unidad de área, ejercida sobre una superficie determinada) en el centro de la tormenta y enorme velocidad del viento.

- El efecto de destrucción de un tornado es mayor en el área afectada que el de un huracán, debido a que la energía por liberar se concentra un área más pequeña. Por tanto el efecto de la velocidad del viento y la baja presión hace que el daño sea mayor.

- Los tornados se desplazan aproximadamente a 50 Km/h, sin embargo, algunos se mueven lentamente, mientras otros alcanzan velocidades de 100 Km/h o más. La trayectoria promedio de un tornado es de unos 400 metros de ancho y unos cuantos kilómetros de largo. Algunas de éstas han alcanzado valores excepcionales de 1.6 Km de ancho y 480 Km de largo.

Composición:

La chimenea del tornado es una nube constituida por gotitas de agua mezcladas con polvo y partículas de desechos, las cuales nacen en las bases de las nubes y descienden hacia la superficie.

En las proximidades del suelo el polvo y los desechos son muy abundantes, debido a la baja presión atmosférica existente que contribuye a que el aire circule hacia dentro y ascienda. En el interior, en las paredes que forma el ojo del tornado normalmente se producen descargas eléctricas.

Algunos tornados están constituidos por una sola chimenea, mientras que otros forman un sistema de varias chimeneas. Unos duran pocos segundos, otros persisten durante decenas de minutos.

La mayoría se producen por la inestabilidad atmosférica, debido al calentamiento diurno y la gran cantidad de humedad o frentes fríos (línea de separación entre dos masas de aire una fría y seca y, la otra, cálida y húmeda, se caracteriza por que la masa de aire frío va seguida de la masa de aire cálido) que se encuentran activos, agrupados en familias o en conexión con tormentas aisladas de gran intensidad.
El desplazamiento de los tornados tiende a ser dominado por el movimiento de la tormenta o nube madre, a veces se observa que el embudo se libera de la base moviéndose en forma errática.


Trombas marinas

Cuando el tornado se origina en el océano o en el mar en vez de formarse en tierra firme, se denomina: Tromba Marina.

Las trombas o mangas marinas siguen una dirección vertical, aunque algunas veces se inclinan o encorvan. Su color es gris oscuro, sin embargo, cuando las ilumina el sol toman un color amarillento.

Después de formadas aumentan su tamaño. Su duración por lo general es de media hora. Antes de desaparecer empiezan por disminuir su diámetro hasta que el mar recobra su aspecto normal.

Estos torbellinos de agua y viento son muy frecuentes en el Océano Pacífico, en las cercanías de la China y del Japón. Sus efectos son muy desastrosos, en especial para la embarcación pequeña.
Foto: Gerard Ramos, a Blanes el setembre del 2002.

Reglas de seguridad

1. Refúgiese preferentemente en sótanos o en edificios con estructuras de acero o concreto.

2. Mantenga abiertas algunas ventanas de la casa, preferiblemente al lado opuesto de donde sopla el viento, pero aléjese de ellas.

3. Si se encuentra dentro de un edificio es conveniente permanecer en el piso más bajo.

4. En caso de no contar con sótanos, buscar protección bajo muebles sólidos y pesados en la parte central y planta baja, de no contar con estos medios cúbrase con un colchón.

5. Permanezca alejado de las ventanas.

6. Las cabañas, casas rodantes, casas precarias son muy vulnerables a los efectos destructivos de un tornado, busque refugio en un lugar firme.

7. En las escuelas al igual que en edificios públicos, ubíquese en una habitación o en un corredor del piso más bajo.

8. Evite buscar refugio en auditorios, gimnasios cerrados, salas de espectáculos o estructuras con techos de superficies muy amplias.

9. En campo abierto, si no tiene tiempo para buscar un refugio adecuado, arrójese a lo largo de una zanja.

10. No permanezca dentro de un automóvil, hay que abandonarlo

11. En lo posible, aléjese de la zona donde pueda pasar el fenómeno.

12. Evite permanecer en habitaciones enfrentadas a la dirección de donde sopla el viento.

EXTRAIDO DE IMN DE COSTA RICA

dilluns, 28 d’abril del 2008

Una tarda d'Abril més amb ruixats

Finalment, els ruixats esperats han aparegut i s'han fet notar a casa nostra! Finalment 12 litres acumulats. Aquest mes d'Abril ja en portem 82 litrets i recuperem el dèficit de Gener i Febrer....

Imatge del radar, a les 20:12 just quan descarregava la tempesta sobre Tossa de Mar.




Us deixo un parell de Videos on es pot observar com es formava la tempesta en girar el vent a Llevant.

VIDEO 1


Podem apreciar com unes nuvolades venen de l'oest i altre ja giren en sentit est, és a dir, alimentades per vent humit de llevant.

VIDEO 2


En aquest segons video, s'aprecia ja una serie de "mammatucumulus" ben formats, alimentats per vent de llevant. Ha estat tot un espectacle!

Per dimecres, els ruixats es podrien repetir...

diumenge, 27 d’abril del 2008

Ruixats de tarda...

Demà dilluns, el pas d’un sistema frontal fred, originarà una nova tongada de ruixats en tota la meitat nord i prelitoral de Catalunya, que a última hora de la tarda, deixarà ruixats a la nostra vila. Diferents models, ens indica màxims de fins a 15 litres en tot l'episodi de demà.


Model GFS. Podem apreciar el model de precipitació esperada acumulada entre les 18 i les 00 hores de demà dilluns amb una acumulació mitjana d'entre 10 i 15 litres.



El Model DWD. Podem apreciar la humitat de l'aire esperada a uns 3000 metres d'altitud per demà a la tarda. Hem de recordar, que com més humitat hi hagi en les capes de l'atmosfera, més energia tenen els núvols per crèixer. A més, es veurà afavorit per l'entrada d'una massa freda en alçada (d'uns -22ºC) que afavorirà encara més, el creixement de nuclis convectius, originant, fins i tot, tempestes i alguna calamarsada.


El Model mesoescalar MM5. Aquest model, al igual que el GFS anterior, indica precipitació generosa a gran part de Catalunya, especialment al nord-est, que és l'indret on jo penso que podria caure més precipitació i amb ruixats d'una certa intensitat. Aquest model indica entre 5 i 10 litres a la nostra localitat.

Dimarts, el dia serà variable, amb algun ruixadet a l'interior del nord-est, dificilment arribarà a la costa. Dimecres, tot sembla indicar, que acabaríem el mes, amb una altre tarda de ruixats. A veure si tenim sort, ja que el principi de Maig es presenta ben assolellat.

dissabte, 26 d’abril del 2008

TEMPS PRIMAVERAL.

Després d'una setmana de pluges calamarsades, tempestes, caps de fibló... La primavera a entrat amb empenta i força, disparant les temperatures fins a més dels 20ºC.

Imatge de satèl·lit d'avui dissabte a les 8 del matí amb un cel completament net de núvols. Es pot apreciar la neu del Pirineu i, fins i tot, la de Sierra Nevada a Granada. Extreta de meteo.TVC



Es pot apreciar com l'anticicló està damunt nostre, d'aquí aquest temps tan assolellat

No obstant, demà diumenge tindrem núvols alts i alguna boira costanera i dilluns i dimarts, podríem tenir una nova situació de ruixats. Ho anirem seguint.

dimarts, 22 d’abril del 2008

FEM BALANÇ

Tot i que encara no ha acabat el mes d'Abril, i demà encara podríem tenir alguna gotellada, ja he començat a fer balanç de les precipitacions d'aquest mes i del que portem d'aquest any en quan a precipitacions.

Així doncs, podem observar en les dos taules, que el mes d'Abril ha estat plujós, sobretot aquests darrers 10 dies, però sobretot, que tant el Març com l'Abril, ja donen símptomes que l'aigua comença a arribar a casa nostra, i esperem, que continuï al maig, sobretot, a les capçaleres dels rius.

Gràfic 1. Precipitacions caigudes a Tossa duran el mes d'Abril


Gràfic 2. Precipitacions mensuals totals d'aquest any 2008.


A partir de dijous, l'anticicló es situarà damunt nostre i estabilitzarà el temps, segons indiquen els models, pel que resta de mes.



Sorpresa! M'ha arribat aquesta foto, realitzada dijous, sembla ser que es va formar un petit "cap de Fibló" a Tossa de Mar, quan entraba a mar, m'han dit que es podia veure més clarament, malauradament, no tenim imatges.






Nuvolades d'ahir a la tarda a Tossa de Mar. Fotos: Josep Colomer

dilluns, 21 d’abril del 2008

L’última d’Abril?

Com ja vaig pronosticar ahir, avui ha estat un dia de ruixats i tempestes al nord-est i algunes zones localitzades de la meitat nord. El ruixats més destacats a Catalunya són el següents:
· Anglès: 16,2
· Banyoles: 20,8
· Cassà de la Selva: 13,4
· Castell d'Aro: 20,4
· Fornells de la Selva: 23,2
· Girona: 14
· La Bisbal d'Empordà: 5,4
· Olot: 8,1
· Salitja: 22
A Tossa, el dia ha estat assolellat fins a migdia, quan han començat a créixer nuvolades alhora que a l’interior del nord-est els nuclis es feien més convectius i importants, donant lloc a una tara i vespre de ruixats, alguns d’ells amb tempesta. Tres d’aquest ruixats ens afectat, primer amb dos ruixats que han deixat 2 litres cadascun, i un últim que ha sumat 1 litre més, així doncs, avui a Tossa hem recollit un total de 5 litres. En total aquest mes d’Abril portem 65,5 litres (la mitjana són 52 litres).

Demà, tot i que es podrien repetir els ruixats en alguns punts interiors del nord-est, no s’espera que arribin a Tossa, tot i que si algunes nuvolades originant un dia variable. Una falca anticiclònica ha d’estabilitzar el temps, com a mínim durant una setmana a casa nostra.



FOTOS DEL DIA

GIRONA

Nuvolades a vui a Girona entorn les 16:30.


LA BISBAL D'EMPORDÀ





LLINARS El Montseny vist des de Llinars quan descarregava un dels ruixats de la tarda

OLOT
Posta de sol a la ciutat d'Olot amn "mamatucumulus" després dels ruixats

RIPOLLCom cada tarda, arc de Sant Martí doble, aquesta vegada a Ripoll

diumenge, 20 d’abril del 2008

Demà ens toca a nosaltres?

Avui ha estat un dia radiant pel que fa a precipitacions a Catalunya i a la resta d'Espanya. Les terres de ponent, centrals i sud de Catalunya són les que han rebut més aigua i, a hores d'ara, encara es repeteixen ruixats aquí i allà de tot el Principat. S'espera que la tònica de ruixats duri fins a últimes hores de demà dilluns, les més importants, serien a la meitat nord i demà a partir de migdia.

La millor noticia, són les quantitats totals de pluja registrades avui en bona part de Catalunya i, sobretot, on feia més falta, capçaleres i a la Catalunya més seca.

Fem un repàs de les precipitacions més importants fins les 20 hores (mm/m2).

· Albesa ------------------------------------------------- 20,8
· Artés -------------------------------------------------- 22,5
· Ascó --------------------------------------------------- 21,1
· Baldomar ---------------------------------------------- 30
· Boí (2540 m) ------------------------------------------ 37,6
· Bonaigua (2266) --------------------------------------- 24,5
· Cadí Nord (2149) -------------------------------------- 39,6
· Camarasa --------------------------------------------- 22,2
· Castellnou de Bages ----------------------------------- 22
· Cassà de la Selva -------------------------------------- 2,6
· Castell - Platja d'Aro ---------------------------------- 1,6
· Certascan (2400) ------------------------------------- 27,5
· Cervera ----------------------------------------------- 24,6
· Clariana de Cardener ---------------------------------- 28,6
· Das --------------------------------------------------- 23,8
· El Masroig -------------------------------------------- 25,3
· El Perelló --------------------------------------------- 24
· El Pont de Suert -------------------------------------- 20
· Falset ------------------------------------------------ 32,9
· Gisclareny ------------------------------------------- 30,1
· Golmés ---------------------------------------------- 27,8
· La Pobla de Segur ----------------------------------- 25,2
· La Seu d'Urgell -------------------------------------- 32,4
· Lladurs --------------------------------------------- 41,9
· Malniu (2310) -------------------------------------- 32,9
· Molló ----------------------------------------------- 18,6
· Núria (1971) ---------------------------------------- 36,8
· Òdena ---------------------------------------------- 34,8
· Oliana ---------------------------------------------- 28,7
· Organyà -------------------------------------------- 41
· Pinós ----------------------------------------------- 20,2
· Prades --------------------------------------------- 31,9
· St Martí de Riucorb -------------------------------- 41,2
· St Romà d'Abella ----------------------------------- 38,4
· Sta Coloma de Queralt ----------------------------- 21,3
· Tàrrega ------------------------------------------- 66,4
· Ulldeter ------------------------------------------- 21,5
· Vielha --------------------------------------------- 16,6
· Viladrau ------------------------------------------- 6,4

Altres

· Cardona ------------------------------------------- 16
· Berga --------------------------------------------- 14,7
· Fals ----------------------------------------------- 16
· La Pobla de Lillet --------------------------------- 19,3
· Moià ---------------------------------------------- 17
· Piera --------------------------------------------- 15,5
· Sallent ------------------------------------------- 17,4
· Santuari de Falgars ------------------------------ 17,9
· Viver i Serrater ---------------------------------- 26,2
· Guils de Cerdanya ------------------------------- 24,9
· Llagostera --------------------------------------- 2
· Llanars ------------------------------------------ 16,8
· Queixans ---------------------------------------- 19
· Queralbs ---------------------------------------- 24,4
· Port de Comte ---------------------------------- 58,4
· Balaguer ---------------------------------------- 20,4
· Barruera ---------------------------------------- 24,4
· La Granadella ----------------------------------- 25
· Lleida ------------------------------------------ 10,2
· Prullans ---------------------------------------- 39,4
· Sort -------------------------------------------- 24,4
· Reus ------------------------------------------- 13,8
· Tortosa ----------------------------------------- 15,5

Aquesta nit, encara continuaran els ruixats iiregulars i localitzats arreu de Catalunya, però són més probables a la meitat oest i sud aquesta matinada, i a partir de demà migdia a la meitat nord. Poden ser localment moderades i en forma de tempesta. Les de demà a la tarda podrien anar acompanyades de calamarsa i força aparell elèctric, sobretot a mitja tarda i a l'interior del nord-est. S'haurà d'anar seguint.

Pel que fa a Tossa, s'ha recollit un litret d'aigua, amb vent moderat de llebeig amb cops superiors els 40 km/h. Per demà, s'espera un matí semblant al d'avui, amb alguna clariana, a partir de migdia, s'aproparen nuvolades que acabarien donant algun ruixat a partir de la tarda. El temporal de Garbí anirà desapareixent. A partir de dimecres, tot i que el temps serà variable, s'espera que ja hi hagi bones estones de sol i que una falca anticiclònica estabilitzi el temps tot el que quedi de setmana.
El riu Segre per les Planes de Montferrer, amb la Seu al fons
El Segre novament, pel seu curs alt....

Cumulinumbus descarregant a l'Hospitalet de l'Infant aquest tarda.

dissabte, 19 d’abril del 2008

Esperant més aigua

Avui dissabte, el dia s’ha aixecat assolellat a Tossa, amb alguns cumulets cap a la zona interior de muntanya.

A la resta de Catalunya, el dia ha estat assolellat també, amb més núvols cap a la meitat sud i oest que han deixat alguna gotellada cap a l’interior de l’Ebre i franja de ponent lleidatana. A la vegada, està creixent nuclis al Pirineu i zona del Pre-litoral que és molt probable que acabin donant lloc a algun ruixat amb una cota de neu de 1800 metres, al mateix temps, que començaran a arribar núvols més importants que s’anirant estenent d’oest a est. Aquesta tarda i, sobretot, a última hora del dia, s’esperen precipitacions en tota la meitat oest i sud del Principat de caràcter dèbil´, es farien més importants de cara al vespre i matinada.

Model GFS. Situació per demà a la tarda (18h) on s'aprecia com la baixa ens afectarà de forma directa.

Demà diumenge, serà un dia molt semblant al de divendres, amb un ruixats i tempestes moderades i obertures de clarianes. Les precipitacions més importants caurien a la meitat est, sobretot zona del Prelitoral, i al Pirineu. Puntualment, podrien ser intenses, i anar acompanyades de vents forts i calamarsa. No obstant, fins a migdia, les precipitacions podrien ser generoses a la meitat oest i sud, aquestes s'anirien desplaçant de cara a la tarda cao a la meitat est, amb algunes tempestes associades.

Model GFS. Precipitació esperada entre les 12 i 18 hores de demà amb una acumulació de 10 a 20 litres a casa nostra.

A Tossa de Mar, demà s’espera un dia amb cel més cobert per núvols alts i mitjos, que deixarien alguna precipitació. A partir de mig matí, migdia, s’obririen clarianes, a la vegada que creixeran nuvolades importants que donarien lloc a una tarda i vespre de ruixats, localment amb tempesta i calamarsa i d’una certa intensitat a mitja tarda.

Per Dilluns, el dia serà variable, amb una última tongada de tempestes a la tarda que podrien arribar a Tossa a últimes hores de la tarda. A partir de dimarts, una falca anticiclònica estabilitzarà el temps a la nostra població, segons sembla, pel que queda d'Abril, ho anirem seguint.

VEUREM DEMÀ FENÒMENS COM AQUESTS?

Arc de tempesta en rotació que va originar una mànega dilluns passat. Foto: Joaquim Ibáñez.

Foto d'ahir a la tarda a Tossa de Mar.

"Esclafit" (desplom de vent des del núvol de tempesta) ahir a Arbúcies. Foto: Xavier

NEVADA DEL PASSAT 23 DE MARÇ A CADIRETES (TOSSA)

divendres, 18 d’abril del 2008

Això és un no parar!

Novament avui, la pluja ha regat la nostra població i ja portem gairebé 60 litres de precipitació acumulada aquest mes d’abril. Realment, una molt bona noticia.
El pas del front d’aquest matí, ha deixat una pluja fina i continuada que ha acumulat un litret més. A la tarda, com ja vam dir ahir, s’ha obert clarianes a la vegada que han crescut nuvolades que ha deixat una “gotellada” un xic inesperada, ja que no esperava que les tempestes arribessin amb tanta energia a primera línia de mar i, molt menys, amb calamarsa a la nostra vila. No obstant, si que s’esperava en alguns punts del nord-est. Finalment, la tempesta, molt aparatosa, ha deixat 3 litrets, és a dir, avui divendres em acumulat un total de 4 litres.

Imatge del radar en el moment de la tempesta que ha originat un esclafit a Arbúcies,

Demà dissabte, serà un dia variable, amb algunes nuvolades però amb bones estones de sol. En principi a Tossa no hauria de ploure.



Situació esperada pel diumenge a les 12 del migdia segons el model americà GFS.


Diumenge, tindrem un dia variable, amb estones de sol al matí i creixement de nuvolades que deixarien ruixats a la tarda, puntualment moderats o forts, i com aquests darrers dies, amb algun granet de calamarsa. Dilluns seria un dia semblant el de diumenge a l’espera que una falca anticiclònica estabilitzi el temps a partir de dimarts.



LES FOTOS D'AVUI

TOSSA DE MAR



Quan el ruixat començava a entrar a Tossa de Mar on s'aprecia la cortina d'aigua caient sobre el Massís de ses Cadiretes



La tempesta a escombrat la població d'oest a est. Ha passat molt ràpidament, però s'ha fet notar.





El cel s'ha tornat fosc amb el pas del potent cumulonimbus. Semblava que el cel hauria de caure d'un moment a un altre.


Després de la tempesta. s'ha format un dia més, un arc de Sant Martí complert que ha arribat a ser doble (a la fotografia s'aprecia lleugerament a la part superior).

MÉS FOTOGRAFIES.

Formació de la tempesta que ens ha afectat vista des de Santa Coloma de Farners. Foto: Joan B.



Arc de Sant Martí sorgeix en mig d'un ruixadet a Terrassa.


Quan els ruixat abandonaven la plana de Vic direcció les comarques de Girona. Foto: Bruna Suriñach (La Gleva, Osona)

dijous, 17 d’abril del 2008

Ja portem 50 litres!

L’aigua a tornat a caure amb alegria a la nostra població i arreu de Catalunya. El sistema frontal que esperàvem ha arribat amb una primera tongada de precipitació a mig matí i migdia. Amb la formació d’una petita baixa en alçada amb el pas d’aquest front, ha estat quan s’ha originat la formació de tempestes en tot l’interior de Catalunya, sent més importants a la meitat est i sector nord-est de Catalunya. On les precipitacions han arribat fins els 30 litres en sectors de Barcelona, i amb calamarsades que han emblanquinat el terra.
Imatge del radar quan queia el ruixat de la tarda acompanyat de llamps i trons.

A Tossa, s’ha acumulat una quantitat total de 16 litres, amb tempesta i algun granet de calamarsa a la tarda. Realment, la pluja ha estat molt ben caiguda, a excepció de l’últim ruixat de la tarda que ha acumulat 4 litres en 5 minuts. Fa goig veure la riera baixant amb aigua.


Imatge del meteosat on es veu la tempesta d'aquesta tarda a Tossa, i l'arribada del nou front que ens afectarà demà per l'oest de la península.

Demà, s’espera que sigui un matí ennuvolat, amb algun plugim dispers. A partir de migdia, s’obriran clarianes a la vegada que creixeren nuvolades que no es descarten que deixin alguna gotellada a última hora de la tarda, tot plegat poca cosa. Dissabte serà un dia de treva amb temps variable però sense pluja.

Per diumenge, l’arribada d’una nova baixa tornaria a deixar precipitacions a la nostra localitat, amb una tarda de dilluns caracteritzada per nous ruixats. A partir de dimarts, el temps quedaria més assolellat.


El cel de Premià de Mar aquesta tarda

Badalona amb una calamarsada, avui a la tarda.

Els carrers de Badalona baixaven com rieres del Maresme.