dijous, 28 d’abril del 2011

VESPRE DE RUIXATS

Som a la primavera i per tant toquen ruixats i tempestes. I això és el que estem tenint avui. Un ampli nuclis de ruixats regant (ja tocava) molts punts de Catalunya i ho fa amb ganes. A Tossa ja portem 3 mm recollits i les descàrregues elèctriques, sobretot per la zona de la costa central, sovintegen.

Imatge actual del radar meteorològic.

Aquesta situació de ruixats es preveu que duri els següents dies, especialment a l'interior i zones de muntanya, podrien arribar alguns ruixats residuals a la costa, però no serien tant importants com els d'avui i seria puntualment.

dijous, 21 d’abril del 2011

Setmana Santa passada per aigua

Doncs sí! Per mantenir la tradició, és arribar les vacances de Setmana Santa i el cel començar a tapar-se. Novament, un any més, tindrem unes vacances mullades i amb temps inestable durant uns quants dies.

Avui ja es nota els efectes d’aquest canvi de temps. Ja han caigut alguns plugims i al llarg de la nit aquests plugims s’aniran tornant en pluja més continuada. Demà divendres serà el dia més complicat, on s’esperen que fins i tot i hagin tempestes i s’acumulin més de 50 mm en molts punts al llarg de tot el dia. La culpa de tot plegat és una baixa mediterrània que aportarà vents de llevant i com tot llevant, aigua, aigua i aigua.

Així doncs, aquest és el pronòstics per aquests dies a Tossa.

Avui dijous 21.

Cel tapant-se a partir de la i al llarg de la nit començarien a caure les primeres gotes.

Demà divendres 22.

Serà el dia més complicat. Cel tapat i precipitacions continuades i persistents, durant la tarda poden ser d’una certa intensitat i anar acompanyades de tempesta. El vent bufarà de llevant amb algun cop moderat, serà un dia per quedar-se a casa.

Dissabte 23.

Les precipitacions continuaran durant la primera meitat del dia desapareixent al llarg de la jornada. Temperatures similars. Mar de fons de l’est.

Diumenge 24.

Dia variable amb estones de sol i alguns ruixats dispersos, especialment durant les hores centrals del dia.

Dilluns 25.

Al ser el darrer dia de les vacances, com sol passar sempre. Temps estable amb algunes nuvolades poc important.

dimecres, 13 d’abril del 2011

Tempestes i refrescada

Després de tenir una primera quinzena d’Abril més càlida del normal, al llarg del que queda de setmana les temperatures baixaran i la màniga curta l’haurem de tornar a deixar a l’armari. Això no vol dir que vingui fred, però màximes per sobre dels 20ºC al litoral i de 25ºC a l’interior no es repetiran.

A més, amb aquest canvi de masses d’aire, tindrem demà un dia marcat per les tempestes, el ruixats i alguna calamarsada. I es que la bombolla càlida d’origen Africà que ens ha afectat aquests dies comença a recular cap el sud empesa per una massa freda provinent del nord. Amb aquest xoc de masses d’aire i amb nivells d’inestabilitat a l’atmosfera s’espera que demà els ruixats i les tempestes s’extenguin a tota la meitat nord de Catalunya, algunes d’elles podien ser fortes en zones de l’interior del nord-est. De cara a la tarda, aquestes tempestes podrien arribar a la costa, especialment al Maresme.

Mapa de temperatures a 1500 i 5500 metres d'alçada, on s'aprecia la massa càlida desplaçant-se cap al sud empesa per la massa freda de centre-europa.

Per tant, a Tossa demà s’espera un dia variable, amb creixement de nuvolades al llarg del dia. A partir del migdia, les torres de nuvolades es podran apreciar perfectament cap a l’interior i al llarg de la tarda i al vespre podria haver-hi algun ruixat a Tossa, en principi, no sembla que les tempestes arribin ‘vives’ a Tossa, pel que serien ruixats de les desfetes de les tempestes de l’interior. Malgrat tot, ho anirem seguint demà a la tarda.

Divendres i dissabte més ruixats

Aquesta situació primaveral de ruixats i tempestes de tarda, es repetirien també de cara a divendres i dissabte, però en principi sembla que serien concentrades al Pirineu Oriental i a la serralada transversal, sense afectar el litoral.

Temperatures més baixes

Amb l’entrada d’aquesta massa d’aire més freda, les temperatures baixaran una mica més. Difícilment es passarà dels 20ºC al litoral i dels 25ºC a l’interior. La neu tornarà a aparèixer al Pirineu per sobre dels 1800 metres.

diumenge, 10 d’abril del 2011

Calor, tempestes i refrescada.

Amb aquesta frase podem resumir aquest cap de setmana. Ahir, les temperatures es van enfilar per sobre dels 30ºC en molts punts de l’interior. A Tossa, la màxima va ser de 22,8ºC, una temperatura màxima elevada per estar a principis d’Abril i tenint present que la temperatura del mar amb prou feina passa dels 15ºC.


Temperatures màximes registrades ahir a Catalunya.


Avui les temperatures han estat més baixes i han reaparegut les tempestes en zones del Pirineu que poc a poc s’estan desplaçant seguint la serralada transversal cap al sud. Unes tempestes que estan sent violentes, aportant fort aparell elèctric, ràfegues de vent i, fins i tot, alguna calamarsada.

Evolució de la tempesta d'aquesta tarda que a hores d'ara descarrega amb força a l'interior de La Selva.


Imatge del meteosat, on s'aprecia el 'bolet' de la tempesta.


A part de les tempestes, també ha estat noticia la davallada de les temperatures. Avui a Tossa la màxima s’ha quedat en els 21,8C però és que a l’interior de Catalunya han baixat uns 6-7ºC respecte ahir, amb màximes que on ahir es superaven els 30ºC, avui no han passat en els millors dels casos, del 25ºC.

Temperatures màximes d'avui a Catalunya