dimecres, 27 de novembre del 2013

El dia més fred i neu a cota baixa

El dia més fred i neu a cota baixa

Néstor Gómez - 27/11/2013 - 09.55h. www.3cat24.cat

Un dia més l'ambient serà d'hivern amb temperatures molt baixes i amb sorpreses de neu a costa baixa. El bombeig d'aire fred arrenca del Cercle Polar Àrtic i després de viatjar tot el centre continental arriba a Catalunya. Potser ens trobarem davant el dia més fred de la setmana.


Sol i neu. Fins a mig matí el temps serà assolellat. Una massa de núvols vindrà des del golf de Lleó i entrarà durant el matí a les comarques costaneres de Girona i els núvols aniran avançant per les comarques del litoral i prelitoral en direcció sud. L'aire fred, més les precipitacions febles que s'esperen, pot donar lloc a nevades a cotes baixes de l'Empordà, Gironès i la Selva, amb una cota de neu d'uns 400 metres si bé pot baixar fins als 200. Cap al final de la tarda i vespre nevarà amb més consistència a les muntanyes de les Terres de l'Ebre. En tot cas, la nevada serà feble.

El dia més fred. Estem davant el dia més fred d'aquesta tongada d'aire gèlid. Les temperatures a 850 hPa, valors de referència a uns 1.500 metres, en mouran a l'entorn dels -5 graus. Les glaçades matinals han estat intenses a tot l'interior del país i a gairebé tots els racons de les comarques de Girona inclosa la costa. Molts indrets del nord de la Catalunya Central i valls del Pirineu han baixat per sota dels -5 ºC. Els valors fins a primera hora del dia:

  • La més freda: -13 ºC a Banhs de Tredòs (1.700 m), Vall d'Aran
  • El poble més fred: -10 ºC a Das, Cerdanya.
  • La capital de comarca amb més fred: -9 ºC a Vielha.
  • La nit més suau: 5 ºC a Barcelona, l'Aldea i Roses.
  • L'ambient al migdia serà fred, d'hivern, amb les màximes més altes per sota dels 14 ºC.

Vent no tan intens. El mestral desapareixerà a primera hora del dia, mentre la tramuntana de l'Empordà girarà a gregal. El gregal serà moderat a tota la costa nord catalana amb algun cop fort.

I per als propers dies...
El vent de nord-est, sec i molt fred, persistirà durant tot el que resta de setmana amb petites cessions a un aire no tan gèlid. El temps variarà ben poc, amb un gran domini del sol a gran part e les comarques catalanes.