dimecres, 16 de desembre del 2009

Esperant més fred a Tossa i neu a la resta


A hores d’ara, el fred s’imposa arreu de Catalunya i a la resta del país. A Tossa, amb prou feines passem del s 9ºC i aquesta nit la temperatura al centre del poble ha rondat els 2ºC glaçant entre feble i moderadament en tota la zona interior de la vall de la riera de Tossa amb unes temperatures que deurien rondar entre els 0 i els -3ºC.

Avui, a Tossa s’espera un dia mig ennuvolat, amb nuvolositat més compacta de matinada. No es descarta algun plugim, però si arribés a caure seria molt poca cosa i a dalt de Cadiretes aquests plugims podrien ser en forma de neu. Però insisteixo, si arriba a caure seria molt poca cosa.

On si sembla que hi haurà més moviment avui serà a l’interior de Catalunya i meitat sud on s’esperen precipitacions febles que s’aniran estenent al llarg de la tarda i nit fins arribar a la costa. La neu rondarà totes les cotes a l’interior pujant progressivament fins els 400-600 metres (depenent de la zona i de l’acumulació de fred, per tant, no es descarta tenir sorpreses tenint present les temperatures tant baixes que hi ha arreu de Catalunya). A la resta d’Espanya, també s’esperen ruixats, de neu a totes les cotes a la meitat nord, pujant progressivament al llarg del dia fins a situar-se per sobre dels 600 metres.
Però el que serà noticia aquesta dies serà que encara s’espera més fred del que fa ara. Pel cap de setmana, una nova massa freda se’ns tirarà al damunt i ens imposarà un ambient molt més fred, amb temperatures màximes que a Tossa amb prou feines passarien dels 7-8ºC i glaçades de matinada fins a la mateixa platja. I e que si aquests dies hem tingut una massa freda de –2/-3ºC a 1500 metres d’alçada a Tossa i -5/-6ºC a la zona de la plana de Lleida, pel cap de setmana tindrem uns -6ºC a Tossa i uns -10ºC a la zona de la terra ferma.

Així doncs, a continuar abrigats i a la llar de foc, som el desembre i ara és quan toca que faci fred. Ja tornarà l’estiu, paciència...

Model GFS. Predicció de temperatura a 850hPa (a uns 1500 metres d'alçada) esperada per la matinada de dissabte. La isoterma de -5ºC baixa fins a València.

6 comentaris:

manel ha dit...

avui a vallmoll de maxima 5,5 i de minima -0,2. al mati hi havia una mica de gebre perque estavem a 0,1 i 96 per cent d'humitat

manel ha dit...

el dissabte a tarragona ploura????

Voi pa'llà ha dit...

Els últims mapes, fan la pinta que teniu molts de números!!!!

manel ha dit...

aquesta matinada hi haura glaçades a 150 metres daltitud a tarragona?

manel ha dit...

alla tossa ara ales nou steu a 1,5????????'

Anònim ha dit...

A tossa estem a -0.5.