diumenge, 20 de desembre del 2009

Tossa sota zero

Estava anunciat des de fa dies i l’oanada de fred d’aquesta setmana ha tingut el seu màxim aquesta matinada amb glaçades generalitzades que han arribat fins a la mateixa façana litoral. A l’interior les glaçades han estat molt fortes.

A Tossa, les temperatures mínimes han estat:

- Zona centre del poble: -2,3ºC
- Mas Font – Joan Maragall: -2,6ºC

- Can Vergonyós: -3,8ºC
- San Eloy: -6,1ºC

Degut a la baixa humitat la glaçada no ha estat visible en forma de gebre, és a dir, hem tingut una glaçada negre. Per això, hem hagut d’anar a buscar aigua per veure visualment aquest fred, aquesta aigua congelada. El llac del Parc de Sa Riera és un bon punt d’observació per veure aquesta glaçada. Avui els ànecs ho passaran malament degut a la cobertura de gel que tenen en tot el llac.

Canvi de temps.

La gent es pregunta fins quan tindrem aquest fred. Doncs ja té les hores contades. A partir d’aquesta matinada ens arriba un nou canvi de temps que ens portarà, per fi, les esperades pluges. I és que una borrasca ha de creuar la península, aportant-nos vents de sud més càlids i humits que regaran el territori al llarg de la setmana. Per tant, les temperatures pujaran però el sol deixarà pas als núvols i a la pluja.
S’haurà de seguir la situació de demà al matí. Les precipitacions arribaran a casa nostra quan més baixes són les temperatures i, per tant, degut aquest fred acumulat aquests dies, quan comenci a precipitar podia ser neu a cotes molt baixes, especialment a la zona interior. A la costa serà gairebé impossible. Tot i això, la cota anirà pujant progressivament al llarg del dia, a excepció d’algunes zones del nord de Lleida on la neu es mantindria en cotes baixes al llarg de tot el dia. Ho anirem seguint, perquè podem tenir sorpreses i complicar una mica la vida quotidiana dels ciutadans.

La resta de la setmana, s’espera un temps inestable, amb núvols i pluges.


Fotografies d’aquest matí a Tossa.

El llac del Parc de Sa Riera ben glaçat a les 9 del matí i el termòmetre de San Eloy marcant -5,9ºC (mínima de -6,1ºC).

8 comentaris:

manel ha dit...

soc el de vallmoll, avui em arribat a -1,3, ara stem a 5,3 pero encara duren les gelades, una pregunta, dema a l'alt camp nevara a partir dels 200 metres??

Anònim ha dit...

Ei, manel!!!
Gairebé segur que nevarà per vallmoll!!! Un 96 % de possibilitat.
Podràs veure neu, nano!!!!!!!!

manel ha dit...

avera si passa perk aki ya fa 4 anys que no neva, ara stem a 1,8, a les fonts del poble laigua tot el dia gelada, 2 cm de espeso de gel.
deww i graciess

manel ha dit...

k es pluja gelant i com passa?

SelvadeTossa ha dit...

Hola, m'agraden força aquestes imatges que has fet a contrallum amb els esquitxos!

Salutacions

manel ha dit...

sok el de vallmoll al final no a nevat, a començat per lla les 7 i estavem a 1,7 queia aiguaneu, pero a estat fins les 4 ploven i de maxima sem kedat am 5,8.
hn caigut 12 litres
ueno deww
ahir a la nit fins -0,9

ricardsotazero ha dit...

A Calella de Palafrugell s0ha baixat fins als 1,5º, sempre teniu a la zona de Tossa / Blanes / Lloret menys temperatura que a la Costa Brava Central; potser deu ser a causa de la "barrera" que tenim de les gavarres que impedeix que la'ire fred de l'interior pugui penetrar amb mes insistencia; a la Costa Brava sud els corredors que teniu mes a l'interior deuen ser mes permisius!

SelvadeTossa ha dit...

La conca de la Tordera canalitza facilment cap a la costa el fred que en condicions anticiclòniques, s'acumula a bona part de la plana interior de La Selva i en conseqüència les temperatures solen arribar a baixar molt a municipis com Malgrat i Blanes. Desde la desembocadura, l'aire també es pot repartir una mica posteriorment als municipis propers pero ja més atenuadament es clar.

També crec que la conca de la Tordera canalitza una mica bé (pro molt menys que l'Ebre es clar:-) els vents freds del NordOest ja que es troben amb pocs impediments. De fet -segurament us haureu fixat més d'una vegada- desde Palafolls, a la llera de la mateixa riera hi han tants pocs obstacles orogràfics destacats que la línia visual desde allà permet sovint divisar els cims del Pirineu nevat!.

Les causes de que a la Costa Brava central les T. mínimes siguin relativament altes crec que es deu a diversos factors.

1/Per una banda el que apunta en Ricard; l'efecte barrera que produeix el Massís de les Gavarres.

2/Per una altre banda el fet que, en situacions d'entrada de masses d'aire de Nord (ben fredes) la costa de l'Empordà està afectada per la tramuntana, molt més que no pas la costa de la comarca de La Selva. L'efecte del vent fà que l'aire es barregi entre si i no es pugui formar bé una capa d'inversió freda prou important en superfície.

També vull afegir que a més a més, en determinats casos la tramuntana que arriba al empordà no és una tramuntana freda sino "calenta" (relativament) degut a l'aire que transporta era inicialment un aire humit que s'asseca en entrar a l'Alt Empordà i que experimenta un cert efecte "foehn".

3/ La geografia de la costa brava central, està entrada bastant cap a mar i en conseqüència l'efecte moderador del fred que experimenta gràcies al mar és més destacable que en d'altres zones del litoral.


El municipi de Tossa és troba al final de la vall de la Riera de Tossa. La vall no sols aporta aigua dolça (per cert aquest any ben poca!) sino també aire fred de les petites valls tributaries del massís, bastantes de les quals recorren obagues, relleus enfonsats i a més estan plenes de vegetació, arbres i arbustes que amb les seves ombres perpetues ajuden a estabilitzar i refredar encara més els corrents d'aire que després van arriban poc a poc al poble.
La poca alçada on s'inicia la Riera de Tossa (zona de Terra Negra) fà que tanmateix l'aire interior de la plana selvatana pugui traspassar una mica la cordillera i entrar a la Riera (tot i que en realitat l'aire l'aire fred arriba molt més fàcilment al mar a través de la Tordera degut al que he explicat ja en l'altre pàrraf) per refredar el poble al cap d'uns minuts o d'unes hores.

Hi han d'altres punts del terme municipal però, que no reben la influència refredadora de la Riera de Tossa. Les cales abruptes del litoral en sentit cap a St.Feliu de Guixols tenen el massís de Cadiretes just a tocar seu. El massís crea un efecte protector important de les masses interiors; les vessants orientades a mar, perpendiculars als raigos solars i amb poques (i molt curtes) valls acumuladores de fred son estufes més que no pas neveres naturals. Els penyassegats, per la seva banda, fan que l'aire fred de la Riera de Tossa que arriba a mar, si es distribueix després lateralment cap a d'altres bandes.. forçosament ha de circular per damunt de l'aigua (que no sol estar per sota dels 13C), la qual es clar, calenta l'aire desembocat.