divendres, 30 d’abril del 2010
Canvi de temps
A hores d’ara ja es comencen a apreciar aquests canvis amb núvols alts a la costa i ruixats tempestuosos en zones del Pirineu i del Prepirineu català. De cara a demà dissabte, aquests ruixats s’aniran estenent arreu de Catalunya, especialment durant les hores centrals del dia a la meitat nord i zona interior. Seran en forma de tempesta i localment d’intensitat forta i acompanyades de calamarsa. A Tossa, s’espera que les precipitacions puguin fer acte de presència al llarg de la matinada, serien pluges molt febles si és que arriba a caure alguna cosa, serà a partir de mig matí quan els núvols creixeren amb força i originaran ruixats que podran arribar a Tossa a partir de migdia, puntualment amb tempesta. De cara al vespre hauran desaparegut.
Per diumenge, novament el temps es complicarà, i sembla ser que les tempestes serien més extenses i més virulentes. Aquests podrien afectar Tossa amb més facilitat. Serà a partir del vespre quan els nuclis tempestuosos siguin més actius a la costa i les precipitacions siguin més extenses i més continuades. Aquesta tongada de pluges vindran acompanyades per una baixada notable de les temperatures, degut a l’entrada d’una massa freda en tot els nivells de troposfera, el que facilita la convecció diürna i fa pensar que les tempestes puguin ser fortes en algunes zones de l’interior amb la combinació de la bossa freda i una petita baixa que s’ubicarà entre València i Mallorca aportant vents humits i inestabilitat. Diumenge serà un dia plenament primaveral.
De cara a dilluns i dimarts, la inestabilitat continuaria amb ruixats tempestuosos. La cota de neu baixaria fins els 1200 metres, per tant, podem tornar a veure el Montseny enfarinat en ple mes de maig, fet que no és inusual.
dijous, 29 d’abril del 2010
Nou video de la nevada del 8 de Març a Tossa de Mar.
Atenció! Entorn al minut 5:30 es pot veure un Flamenc en plena nevada al mig de sa platja Gran.
La nevada del 8 de març 2010
Cargado por tvtossa. - Mira las noticias más recientes en video.
dijous, 22 d’abril del 2010
Tardes de primavera.

La ciutat de Girona sota una tempesta primaveral. 3cat24.cat
Quin temps ens espera?
Malgrat aquestes tardes tempestuoses que ens esperen, la setmana vinent sembla que s’imposaria el temps estable.
dilluns, 19 d’abril del 2010
Possibles conseqüències climàtiques del volcà Eyjafjällajokull.

Segueix els moviments sísmics del Katla http://hraun.vedur.is/ja/Katla2009/stodvaplott.html
Esquema de l'evolució de la columna de cendra i gassos.

Si finalment el Katla entrés en erupció les conseqüències serien catastròfiques. El Katla, conjuntament amb el Laki i el Eldgià formen un dels sistemes volcànics de major magnitud del món. Les erupcions del Katla es caracteritza per les grans columnes de cendres que origina i la seva virulència, en l’erucpió de l’any 936 va produir una fissura d’erupció volcànica de 30 quilòmetres de llarg. Des de llavors, s’han comptabilitzar una quinzena d’erupcions. Tanmateix, la potència d’aquest volcà origina moviments oceànics similar a tsunamis i la seva presència dins d’una glacera cinc vegada més gran que on està ubicat el Eyjafjällajokull podria originar grans inundacions a Islàndia, però l’erupció del volcà Katla no originaria només efectes a escala islandesa, si no que ho podria fer a escala mundial

Està clar, que si el Katla ‘estalla’, els efectes anirien més enllà del caos aeri. El 1991, amb l’erupció del volcà filipí Pinatubo es va produir un refredament de la temperatura de la Terra. En aquella ocasió, les cendres del volcà van travessar la troposfera i van arribar fins l’estratosfera (més de 12 quilòmetres d’alçada), a l’estratosfera no hi ha fenòmens meteorològics i, per tant, la pluja, el vent, etc. no poden escombrar i ‘netejar’ les cendres de l’aire. La presència d’aquestes cendres a l’estratosfera van durar un parell d’anys i va originar que l’immens núvol de cendra reflectís la radiació solar cap a l’espai, és a dir, la radiació solar no arribava a la superfície terrestre i, per tant, no podia escalfar com ho faria normalment, les cendres acumulades a l’estratosfera feien de filtres. Això va originar que baixés la temperatura global del planeta.
Una altre de les conseqüències climàtiques de les grans erupcions volcàniques és l’oscil·lació del mar. Cada vegada que es posa en erupció un volcà, s’ha observat que el nivell de les aigües properes deixar d’augmentar, fins i tot les refreda, això és degut a què la densitat del núvols de cendra i gasos que emet el volcà no deixa passar la radiació solar i per tant aquesta no escalfa sobre la superfície del mar. Quan l’erupció del volcà Pinatubo el 1991, el nivell del mar va baixar sis mil·límetres i també la seva temperatura.

Fins i tot, l’erupció d’un volcà va originar el 1816 un any sense estiu. L’erupció del volcà Tambora (Indonèsia) l’Abril de 1815 va originar una alteració climàtica important degut al descens de la temperatura de la Terra per la reducció de la llum solar. L’any següent no va haver-hi estiu a l’Hemisferi nord, des de llavors el 1816 es coneix com l’any sense estiu "The year without summer".
Per tant, si finalment el volcà Katla entrés en erupció, podríem parlar de conseqüències climàtiques importants a curt termini, a més, degut a la seva ubicació es podria produir una alteració de les corrents oceàniques i també atmosfèriques de l’hemisferi nord, especialment d’Europa. S’haurà de seguir.



dijous, 15 d’abril del 2010
Temps indefinit.
dimecres, 7 d’abril del 2010
VIDEOS. En cotxe per la carretera de Lloret a Tossa en plena nevada del 8 de Març. Fantàstics!
Tram de la zona de Santa Maria de Llorell-Mas Carbotí direcció Lloret. Es poden veure alguns vehicles amb problemes i una camioneta atrapada.
Tram de Serra Brava (Lloret) fins al mirador.
Al min. 1:00 es troben el primer cotxe abandonat a la carretera.
Al min. 1:55 un Audi 3 avança per la dreta al vehicle.
Al min. 6:00, 5 cotxes abandonats en filera i seguidament un autobús baixa de forma temerària en direcció Lloret amb un pam de neu a la carretera.
Al min. 7:30, un grup de nois jugant amb la neu al mig de la carretera.
Al minut 8:10 es creua amb un vehicle
Tram del mirador fins a l'entrada a Sa Gabarra per la carretera de Lloret. És espectacular, l'acumulació de neu supera el pam.
Finalment, arriben al seu destí. Això sí, el riure no el perden en tot el trajecte... Tossa is different.
dilluns, 5 d’abril del 2010
Abans i després del temporal del 8 Març de 2010.
Dilluns 8
07:30 hores.
Duran la nit del diumenge dia 7 a dilluns dia 8 la neu ja va fer acte de presència a tot el Massís de ses Cadiretes per sobre dels 150 metres d'alçada.


09:30 hores
Després d’una pausa, a partir de les 9 del matí va tornar a començar a precipitar en forma de neu per sobre dels 100 metres. A la zona de San Eloy i Can Vergonyós, plovia amb flocs entre la pluja.
Platja, teulades, carrers, jardins... tot començava a quedar-se blanc. La nevada es feia intensa i el vent cada cop més fort. El mar, de mica en mica s'anava 'picant'.