divendres, 30 d’abril del 2010

Canvi de temps

Després dels darrers dies de bonança amb temperatures càlides durant el centre del dia que ha portat gent a la platja i alguns valents a gaudir del primer bany de la temporada, amb el canvi de mes sembla ser que les pluges tornaran a visitar-nos i aquestes vindran acompanyades d’una baixada notable de les temperatures.

A hores d’ara ja es comencen a apreciar aquests canvis amb núvols alts a la costa i ruixats tempestuosos en zones del Pirineu i del Prepirineu català. De cara a demà dissabte, aquests ruixats s’aniran estenent arreu de Catalunya, especialment durant les hores centrals del dia a la meitat nord i zona interior. Seran en forma de tempesta i localment d’intensitat forta i acompanyades de calamarsa. A Tossa, s’espera que les precipitacions puguin fer acte de presència al llarg de la matinada, serien pluges molt febles si és que arriba a caure alguna cosa, serà a partir de mig matí quan els núvols creixeren amb força i originaran ruixats que podran arribar a Tossa a partir de migdia, puntualment amb tempesta. De cara al vespre hauran desaparegut.

Per diumenge, novament el temps es complicarà, i sembla ser que les tempestes serien més extenses i més virulentes. Aquests podrien afectar Tossa amb més facilitat. Serà a partir del vespre quan els nuclis tempestuosos siguin més actius a la costa i les precipitacions siguin més extenses i més continuades. Aquesta tongada de pluges vindran acompanyades per una baixada notable de les temperatures, degut a l’entrada d’una massa freda en tot els nivells de troposfera, el que facilita la convecció diürna i fa pensar que les tempestes puguin ser fortes en algunes zones de l’interior amb la combinació de la bossa freda i una petita baixa que s’ubicarà entre València i Mallorca aportant vents humits i inestabilitat. Diumenge serà un dia plenament primaveral.

De cara a dilluns i dimarts, la inestabilitat continuaria amb ruixats tempestuosos. La cota de neu baixaria fins els 1200 metres, per tant, podem tornar a veure el Montseny enfarinat en ple mes de maig, fet que no és inusual.

1 comentari:

SelvadeTossa ha dit...

Hola company.. Quants anys fà que no teniem una borrasca d'aquestes característiques en un mes de Maig? ..I una altre pregunta ociosa (si el temps et permet). Creus que pot estar influenciada per els efectes de les cendres del volcà islandès? Imagino que hi han instalats tot un seguit d'instruments de medició meteorològica en diferents llocs del planeta, les dades resultants dels quals es treballaran per validar o no certes hipòtesis al respecte.

Salut