dilluns, 13 de desembre del 2010

Comença l’onada de fred.

Ja som a dilluns i l’irrupció d’aire fred que portem dies anunciant ja la tenim a les portes. Avui les temperatures màximes ja s’estan quedant més curtes, a Tossa amb prou feines s’han passat dels 12ºC i la mínima al centre del poble s’ha quedat per sota dels 5ºC. Aquestes temperatures encara han de baixar més i durant la matinada de dijous i divendres les glaçades arribarien fins a la mateixa platja.

La culpa de tot això és una massa molt freda que està afectant Europa i està deixant nevades arreu del continent. Aquesta massa, però, tot i que alguns models diuen el contrari, no s’han de produir precipitacions, desapareixent així la possibilitat de nevades a la nostra zona. Les masses continentals sempre arriben molt seques a casa nostra i molt ventades, només és probable que es produeixin precipitacions amb l’anomenat rebuf o amb el pas d’algunes àrees d’inestabilitat, que no sembla que aquest cop es produeixi cap a la nostra zona, tot i que si aquesta matinada es poden produir alguns ruixats a la costa central i litoral de Tarragona i, de cara a dimecres, poden créixer algunes nuvolades a la zona de Girona i nord de Barcelona que serien poc importants.

Glaçades litorals.

El que sí està assegurat és el fred. A partir de demà la massa freda se’ns llença a sobre i durant els propers dies ho notarem i amb ganes. Fins divendres amb prou feines, malgrat que generalment farà sol, es superaran els 8/9ºC de màxima a Tossa i les mínimes poden baixar fins els -2/-3ºC al centre del poble i fins els -6/-7ºC a zones de la Vall de la Riera, especialment durant la matinada de dijous i divendres. A més, s’espera que el vent de nord bufi moderadament a Tossa en alguns moments durant aquests dies, el que incrementaria encara més al sensació de fred.



Model HIRLAM de l'AEMET. Temperatura esperada a 850hPa (1500 metres) per la nit de dimecres a dijous (01:00 hores). S'aprecia com la massa freda afecta a tot el país amb la isoterma de -6ºC arribant a Catalunya.


Model HIRLAM de l'AEMET. Temperatura esperada a 500hPa (5500 metres) per la nit de dimecres a dijous (01:00 hores). La massa freda afecta arreu de Catalunya amb la -36ºC lliscant el Pirineu Oriental.