dijous, 27 de maig del 2010

Canvi de temps transitori


Avui dijous ja s’està notant el canvi de temps que tindrem a partir d’aquesta tarda i especialment durant la nit.

A hores d’ara, ja estan creixent potents nuvolades a l’interior que en poca estona començaran a deixar els primers ruixats d’aquest canvi de temps. Al llarg de la tarda, els ruixats s’estendran gairebé arreu, especialment a la meitat oest, interior del nord-est de Girona i tot el Pirineu. És a partir d’aquest vespre, en especial durant la matinada, que les tempestes podien ser fortes en zones de l’interior de la meitat oest, algunes d’elles podran anar acompanyades de calamarsa. No cal dir, que amb aquestes tempestes, el temps refrescarà. Demà divendres continuarien els ruixats, però amb tendència a desaparèixer i quedar alguns nuclis convectius que es formarien durant la tarda en zones de muntanya del nord-est. Insisteixo en prestar atenció a les tempestes que poden haver-hi de matinada per la zona de Lleida.

A Tossa en principi ens hem de quedar una mica al marge de les tempestes, però no es descarta que pugui arribar alguna tempesta una mica activa a la mateixa línia de la costa, especialment a darrera hora d’avui i durant el matí i vespre de demà divendres. El que sí està clar, es que el cel estaria més aviat ennuvolat i les temperatures, anirien cap a baix. Malgrat aquest canvi de temps sobtat pel cap de setmana s’espera un temps assolellat a la costa però amb les nits una mica més fresques, durant el migdia passarem perfectament dels 20ºC.

dimarts, 25 de maig del 2010

Tornado 'penjant' sobre Sallent (Barcelona)

El passat dissabte 15 de Maig de 2010, durant la darreres tongades ruixats i tempestes a Catalunya es va poder veure un fenomen inusual a la Catalunya central, concretament a la població del Bages de Sallent. Un tornando penjant que forma un arc invertit.

http://www.youtube.com/watch?v=oQstlPTksnU


Impressionant!

dimecres, 19 de maig del 2010

Sol, algunes nuvolades i possibles boires litorals.

Després de tenir un principi de maig fred i plujós, sembla que el temps ja ha agafat camí de l’estabilitat per uns dies, i els ruixats i la neu al Pirineu han quedat enrere.

Així doncs, s’espera que aquesta setmana sigui estable i assolellada amb temperatures que aniran en augment. Malgrat tot, la presència de núvols baixos poden deixar a estones en alguns punts del litoral un cel ennuvolat i unes temperatures fresques. No es descarta que pel cap de setmana, quan les temperatures ja superarien els 25ºCgairebé arreu, es formin les típiques boires litorals de primavera, quan l’aigua del mar encara està freda i amb el contrast amb la calor forma aquestes boires. També, de cara a dissabte, es probable que hi hagi alguns ruixats aïllats a l’interior del quadrant nord-est.


Per tant, sembla que la bonança ja la tenim garantida per uns dies i les temperatures, que encara de nit són bastant fresques, aniran cap amunt.

divendres, 14 de maig del 2010

Última tongada de ruixats


Avui divendres sembla ser que serà el darrer dia en què els ruixats i les tempestes afectaran o poden afectar Tossa, i sembla, que avui podia ser el dia en què ho faci amb ganes. Aquests darrers dies, Tossa ha tingut “la sort” d’esquivar les potents trombes d’aigua que han caigut en diversos punts de Catalunya. Unes tempestes que han estat fortes i han deixat calamarsades. La neu, ha tornat a aparèixer al Pirineu i en cotes molt baixes per estar a mitjans de maig, a Vielha que no arriba als 1000 metres d’alçada, tenen 5 cms de neu acumulats.

Així doncs, avui divendres és molt probable que l’episodi de tempestes digui adéu amb una traca final. Per tant, avui paraigües en mà i ha seguir l’evolució, a veure que acaba passant avui.

Pel cap de setmana, temps assolellat amb algunes nuvolades de tarda, que malgrat poder deixar ruixats a l’interior de Girona, aquests no arribaran a Tossa. La setmana vinent, ens arriba la "primavera estival".

dimarts, 11 de maig del 2010

S’apropen més ruixats.


Gaudim de la bonança que tenim avui dimarts, perquè a partir de demà els ruixats i les tempestes seran la tònica gairebé arreu de Catalunya.

A partir de demà, amb el pas d’una zona d’inestabilitat originada per una bossa freda en alçada facilitarà que la convecció diürna fruit dels vents ascendents ocasionats per la forta insolació d’aquesta època de l’any sigui més forta. Així doncs, l’inestabilitat serà important i els nuclis tempestuosos es formaran ‘com bolets’, especialment a la meitat nord i en zones de muntanya.

Per tant, a Tossa avui s’espera un dia assolellat, que amb el pas de les hores s’anirà tapant una mica degut a la desfeta de les tempestes que es formaran a l’interior a partir del migdia.
A partir de demà dimecres, amb l’apropament de l’aire fred en alçada, el cel s’anirà carregant ràpidament. Ja durant la matinada, no es descarta que caigui alguna gota, però seria poca cosa. Serà durant les hores centrals del dia quan els ruixats serien més importants a Tossa, no es descarta que siguin en forma de tempesta, d’una certa intensitat i deixar alguna calamarsada. No cal dir que les temperatures seran més baixes, especialment les màximes.

Dijous serà un dia semblant al de dimecres, amb un cel carregat de núvols i amb ruixats irregulars, d’una certa intensitat i amb algun fenomen tempestuós al llarg del dia, especialment durant el dia. Les temperatures encara seran una mica més baixes. Fins i tot, la neu al Pirineu podrà aparèixer per sobre dels 1500 metres.

Divendres els ruixats es quedarien més a l’interior i sembla que pel cap de setmana, seria assolellat a la costa, amb alguna tempesta més aïllada dissabte en punts de l’interior de Girona sense arribar a la costa. A partir de diumenge, s’imposaria el temps estable.

dijous, 6 de maig del 2010

Aigua i neu de Maig.

Aquest dies hem tingut un episodi de pluges, fred i neu que no teníem des de feia temps durant un mes de maig i encara, a hores d’ara, continuem tenint ruixats i inestabilitat deixada per la activa baixa mediterrània que ha deixat una molt bona regada arreu de Catalunya, especialment a la meitat est. En molts punts s'han superat els 100 mm de precipitació, en especial el prelitoral central y zones de l'Alt Empordà.
A Tossa, s’han recollir un total de 78 mm de precipitació, amb el que portem d’aquest 2010 em passat dels 300 mm acumulats amb un total de 319 litres i els ruixats que poden caure avui i els propers dies poden tornar a fer créixer una mica aquesta xifra. Ha estat una pluja molt ben caiguda, d’anar fent. La mostra està en com baixen els diferents torrents i rieres de Tossa i que aquesta no ha ocasionat cap problema remarcable.

Cal tenir present, que no és inusual tenir aquests episodis de pluja al Maig a Tossa, cal recordar, que després de la tardor la primavera és l’estació més plujosa, especialment l’Abril i el Maig. Però el que no és tan normal és el fred i la neu en cotes tan baixes com ha caigut aquests dies. A la zona de les Alberes, a l’Alt Empordà, la neu ha baixat fins als 600 metres i ha deixat tot ben enfarinat per sobre dels 700-750 metres. Des de l'any 1991 que no nevava en cotes tant baixes un mes de maig.


Les Alberes des de Espolla el 5 de maig de 2010. Foto: Roger Geli

Al Pirineu, també ha caigut un bon tou de neu. En molts punts ha caigut més de mig metre de neu nova, especialment al Pirineu Oriental. Unes fotografies d'en Risi.











Aquest pal fa 2,5 metres. Encara queda molta neu per sobre dels 2000 metres al Pirineu.

diumenge, 2 de maig del 2010

Dilluns passat per aigua i tornada del fred.


Aquest cap de setmana ja em tingut el primers indicis del canvi de temps important que comencem a tenir a partir d’ara. Una bossa freda que originarà una baixa que s’ubicarà davant la costa catalana ens portarà un dilluns marcat per les pluges persistents i continuades, tempestes que poden ser fortes i la neu que tornarà a aparèixer al Pirineu amb una cota de neu que pot baixar fins els 1000 metres al Pirineu.

A Tossa, s’espera que a partir d’aquesta mateixa nit tornin a caure ruixats, serien en forma de tempesta i de curta durada, però al llarg del dia de demà, quan la bossa freda amb l’aprofundiment de la baixa al creuar Catalunya, s’aniran intensificant i fent-se més continuades i persistents. A partir de migdia, atenció a les precipitacions que podien ser intenses. A Tossa es poden acumular fàcilment més de 50 mm al llarg de tot el dia de demà i superar els 70-80 mm en tot l’episodi (diumenge nit, dilluns i dimarts). De cara al vespre de dilluns podria entrar la tramuntana. Hi haurà un mica de mar de fons. Les temperatures seran clarament més baixes amb màximes que amb prou feines passaran dels 15ºC.

La inestabilitat duraria dimarts. A partir de dimecres el temps milloraria i les temperatures anirien en augment progressivament.