divendres, 4 de maig del 2012

Canvi de temps

Canvi de temps amb núvols abundants i ruixats irregulars

Font: Alberto Alcántara - www.3cat24.cat
La pertorbació atlàntica tocarà Galícia i enviarà una primera línia d'inestabilitat a Catalunya. Ens portarà bandes de núvols abundants i alguns ruixats dispersos, acompanyats de tempesta. El cap de setmana serà molt variable.

Aquest divendres el temps canvia. La pertorbació situada al nord-oest de la Península començarà a generar fronts de núvols i línies d'inestabilitat que s'aproparan a Catalunya. De fet, els primers ruixats dispersos ja han caigut de matinada a les comarques del nord-oest. Han acumulat una mica més d'un mm a Barruera. A primeres hores del matí també descarregaven cap al sud, al Camp de Tarragona. Aquesta serà la tònica de les properes hores.

Els núvols augmentaran per ponent, tapant a estones el terç oest del país i arribant una mica després a l'est de Catalunya. Hi haurà possibilitat de ruixats dispersos, febles i de curta durada, més probables cap al sud. A partir del migdia, els núvols creixeran al Pirineu, Prepirineu, serralada Prelitoral i la Catalunya central, i deixaran caure alguns ruixats que localment podrien ser forts i acompanyats de tempesta. El risc de precipitació serà menor a les comarques del litoral de Barcelona i comarques de Girona. De cara al vespre, les nuvolades minvaran i es concentraran a l'oest i nord del país amb alguns ruixats ja residuals. La cota de neu baixarà cap als 1.700 metres al final del dia.

Al País Valencià, els núvols també seran més abundants. Cap a la tarda, creixeran ruixats a les comarques interiors. A les Balears el dia ha començat amb grans clarianes, però s'anirà ennuvolant.

Mínimes amunt, màximes avall

Les temperatures matinals han estat més suaus per la presència més gran dels núvols al llarg de la matinada. Algunes dades arreu del país:

Boí -1ºC
La Pobla de Segur 9ºC
Lleida 11ºC
Girona 8ºC
Anglès 7ºC
Artés 6ºC
Olot 8ºc
Sabadell 9ºC
Barcelona-Raval 14ºC
Vinebre 12ºC
Tarragona 12ºC
Gandesa 10ºC

En canvi, l'increment dels núvols del migdia permetrà que les màximes no assoleixin en general els valors de dimecres o dijous, quan van arribar als 25 o 26 graus a l'interior. 

Vent entre migjorn i garbí

Durant el matí hi haurà migjorn moderat a l'Empordà i sud moderat a les cotes altes del Pirineu. A la tarda el garbí es reforçarà a tot el litoral, amb cops moderats. El vent més intens es donarà a la Costa Brava amb cops superiors als 40 km/h.


Cap de setmana molt variableDissabte, el matí serà bastant assolellat i a la tarda tornaran a créixer nuvolades. Els ruixats afectaran les comarques del Pirineu i Prepirineu, preferentment de Lleida, tot i que no es descarten alguns de molt dispersos al llarg de la serralada Prelitoral. En conjunt, seran febles. A última hora del dia el cel s'anirà tapant de manera més general. Les temperatures seran molt similars a les de divendres, força suaus en general.

Al País Valencià estarà més ennuvolat. A la tarda creixeran tempestes, més probables cap a les comarques interiors d'Alacant. A les Balears, cel ennuvolat però sense pluges.

Diumenge tindrem un dia una mica més canviant, amb nuvolositat abundant cap al matí, en retirada cap al nord-est. Els ruixats seran més probables i generals a les comarques de Girona i Barcelona. La cota de neu estarà al voltant dels 1.700 metres. Les temperatures màximes baixaran una mica pel nord-est.

I els pròxims dies...

Dilluns marxarà la pertorbació i s'obriran grans clarianesDimarts i dimecres un front creuarà la península. A Catalunya arribaran alguns núvols per ponent i creixeran algunes tempestes cap al Pirineu de Lleida. Dijous tornarà la calma i el sol. Al llarg de tot aquest tram de la setmana les temperatures pujaran i la caloreta anirà a més