dimarts, 19 de juny del 2012

Aquest dijous, dia 21 a les 01:09 hores, entra l'estiu astronòmic.


Petita guia per a l'estiu astronòmic

Alberto Alcántara 
Aquest dijous, 21 de juny, a la 1 i 9 minuts, hora oficial peninsular, comença l'estiu astronòmic. La nova estació durarà 93 dies i 15 hores. L'estació acabarà el 22 de setembre, data de l'equinocci de tardor.

L'estiu, com la resta de les estacions, es deu a la inclinació de l'eix de rotació de la Terra respecte al pla del seu moviment fent referència al Sol, anomenat eclíptica. Aquesta inclinació fa que els dos hemisferis rebin una il·luminació diferent segons l'època de l'any. En el solstici d'estiu, quan tenim el dia més llarg de l'any, el sol assoleix la seva màxima declinació nord(+23º 27'). Tot i que a l'estiu notarem el sol escalfant de valent, al voltant d'aquesta data també es donarà el dia de l'afeli, que és el moment en el qual la Terra està més lluny del sol. En concret, serà el pròxim 5 de juliol.

Tot seguit us donem algunes claus d'aquest estiu segons un informe de l'Observatori Astronòmic.

Visibilitat dels planetes

Venus i Júpiter seran visibles al matí, Mart i Saturn a la tarda. 

Eclipsis

Aquest estiu no n'hi haurà cap.

Pluges de meteorits

La pluja d'estels més important de l'estiu seran la de les Delta Aquàrides, amb màxim previst al voltant del 30 de juliol, i la de les Perseides o llàgrimes de Sant Llorenç, amb màxim al voltant del 12 d'agost.

Constel·lacions

Al voltant de l'Estrella Polar es veuran Cassiopea, Cefeu, el Cigne, el Dragó, l'Óssa Menor i la Major. D'est a sud a oest, es veuran el Pegàs, l'Àguila, la Corona Boreal i la Cabellera de Berenice. A prop de l'horitzó es veuran algunes de les constel·lacions zodiacals. D'entre els estels més brillants, destaquem Altair, Deneb i Vega. 

Lluna plena

En tindrem tres: la primera el 3 de juliol, la segona el 2 d'agost i l'última el 31 d'agost.

Activitat solar

Les agències NOAA i NASA preveuen entre 73 i 97 taques solars. Es pot trobar més informació sobre el cicle solar a la pàgina de Space Weather Prediction Center.