diumenge, 5 d’agost del 2012

Ruixats i tempesta abans de la canícula

El pas d’un front fred entre aquesta tarda i demà donarà lloc a ruixats i tempestes que localment podran ser intensos.
Si apreciem la següent imatge del meteosat de combinació de mases d’aire d’aquesta tarda a les 17 hores, podrem apreciar com una massa d’aire fred està entrant pel nord-oest de a Península on s’aprecia el creixement de nuclis convectius en punts del Pirineu central i altres punts de la meitat nord, separant clarament la massa freda que ens escombrarà d’oest a est de la massa més càlida que tenim ara.





El pas d’aquest sistema amb el xoc d’aquestes masses d’aire originarà de cara a demà dilluns que es puguin produir tempestes fortes i, fins i tot, severes, en diferents punts de l’interior de Catalunya, especialment interior de Girona i nord de Barcelona. Aquestes tempestes arribarien a la costa al llarg del dia. Per aquest motiu, tant el SMC com l’AEMET han emès diferents avisos (nivell taronja) per intensitat de pluja i tempestes fortes en diferents comarques de Catalunya. Fins i tot, ESTOFEX (European Storm Forecast Experiment) que depèn de l’European Severe Storm Laboratory, ha emès un avís per tempestes severes de cara a demà dilluns a la zona interior del nord-est de la Península.




Però el pas d’aquesta pertorbació no només deixarà ruixats i tempestes, sinó que també una baixada de temperatures tal i com indica el mapa següent de variació de temperatures màximes de demà respecte a les d’avui diumenge.




Esperant la canícula.

Però aquesta davallada de les temperatures serà transitòria ja que el pas del front originarà una basculació de l’anticicló que farà injectar vent del sud i una pujada més que notable de les temperatures donant lloc, a partir de mitjans de setmana, als dies més calorosos del que portem d’estiu amb màximes superiors als 30 graus al litoral i entorn als 40 graus a l’interior.