dilluns, 13 d’octubre del 2008

Avui fa 3 anys…


Doncs sí, avui fa tres anys, que diferents zones de Catalunya van patir forts aiguats, especialment zones del litoral gironí, entre ells, Tossa.

L’origen d’aquests aiguats va venir donada per la formació d’una DANA que la matinada del dia 13 es va aprofundir on la temperatura al seu centre va arribar els -24ºC. En superfície, la pressió era més aviat normal, entorn els 1013 hPa, però dins la influència d’una petita baixa que ens afectava aportant vent humits. A més, teníem una corrent en alçada de la mateixa DANA, de direcció sud, aportant encara més humitat i influenciant en la massa càlida en superfície que “xocava” amb el fort embossament d’aire fred en alçada. Tot un còctel explosiu.

En la imatge del satèl·lit del canal de vapor d’aigua del dia 13 a les 12 del migdia, s’aprecia perfectament la DANA ubicada en el centre peninsular amb algun nuclis tempestuosos entorn el seu centre, i forts nuclis convectius ben potents i desenvolupats sobre Catalunya, especialment en la seva meitat est.

El resultat, va ser el següent:
321 litres a Santa Cristina d’Aro
293 en Castell d’Aro
202 en La Bisbal d’Empordà.

Lamentablement, es varen produir 5 morts.

Les precipitacions varen caure intermitentment però amb forta intensitat durant 3 dies, si bé és cert, que a la zona de Girona, les precipitacions més abundants varen caure la nit del dia 12 al dia 13, amb l’aïllament de la DANA i l’estancament i realimentació dels nuclis convectius entorn el litoral. A Tossa varen caure de 96 litres durant aquella nit.


Pressió en superfície el dia 13 a les 12 hores. Es pot apreciar, con el centre de la baixa es va desplaçar fins les costes tarragonines, aportant humitat del sud-est amb el seu gir ciclònic en superfície.


Temperatura i geopotencial a 500hPa (5500 metres d'alçada) el dia 13 a les 12 hores. Observem el centre de la DANA (Depressió Aïllada en Nivells Alts) en el bell mig del País i una temperatura en el seu centre de -24ºC que topava amb els aires més humits i càlids en superfície.


Imatge del satèl·lit del canal de vapor d’aigua del dia 13 entorn les 12 del migdia, s’aprecia perfectament la DANA ubicada en el centre peninsular amb algun nuclis tempestuosos entorn el seu centre, i forts nuclis convectius ben potents i desenvolupats sobre Catalunya, especialment en la seva meitat est.


ÀLBUM FOTOGRÀFIC.

LA RIUADA DE SANT GRAU A TOSSA DE MAR









1 comentari:

tempspalamos ha dit...

Bon reportatge meteotossa !
Llàstima que caiguès tota l´aigua de cop !!
Una mica de la que va caure ens aniria bé,el bosc està més sec que a l´estiu .
Salut !