dimecres, 4 de març del 2009

Tornada a l’hivern


Ja tenim a sobre l’anunciat canvi de temps que ens portarà fred, vent, tempestes i,fins i tot, alguna calamarsada i qui sap si alguna enfarinada demà dijous a la tarda.

Avui dimecres a partir de primeres hores de la tarda començaren a creuar nuclis de precipitació, més aviat minsa, obrint les portes a una massa freda que amb el contrast amb l’humitat del pas del front pot originar la formació d’algun nucli convectiu i deixar alguna tempesta localment amb calamarsa. Les temperatures no cal dir-ho, més baixes, que a causa del vent de NW (que a Tossa en principi no ha de passar de bufar moderat) s’accenturà la sensació de fred.

Demà dijous, serà el dia més difícil de pronosticar. Tot i que la majoria dels models no indiquen precipitacions a causa de la ventada, és un situació que normalment origina tempestes de tarda en les zones entre Osona - Baix Empordà i Maresme. A més, en aquestes zones demà desapareixeria el vent a partir de mig matí originant un petit rebuf del vent entre Cap de Begur i desembocadura del Besòs que facilitaria la formació de tempestes, però a més, creua una zona d’inestabilitat (humitat en nivells mitjos) que afavorirà encara més la convecció, i finalment, al trobar-nos al mes de Març, el sol ja escalfa com per crear corrents ascendents originant un contrast marcat entre la temperatura en superfície i el fred en alçada.

Si finalment es produïssin les tempestes en aquests sectors, anirien acompanyades de calamarsa o pedra, i la neu podria aparèixer per sobre dels 300 metres amb alguna calabruixada per sota d’aquesta cota. Estarem atents.

Finalment, atenció al vent en els dos extrems de Catalunya, Pirineu i zona interior de Barcelona que pot superar fàcilment els 100 km/h, i els 150 km/h a l’Empordà i zones típiques de Tarragona.

També la nevada al Pirineu serà important, amb gruixos en tot l’episodi que arribarà al metre de neu nova, que amb el vent originarà un torb molt perillós.

Ho anirem seguint.

1 comentari:

jordi cerdanya ha dit...

de moment, nomès ens van caure 1 cm ahir a la tarda, i avui, dijous, neva a la cara nord, i ajudat pel vent ens arriba una mica de rufacA, NO GAIRE COSA. No ens tapa el sol de moment, a les 16:00 h. El vent si que bufa fort, 40 km/h, a sotavent de Puigcerdà.