divendres, 24 d’abril del 2009

Tornen les tempestes.


Després d’aquests darrers dies de bonança i, fins i tot, calor (dimecres varem arribar als 25,5ºC) les tempestes comencen a treure el nas pel cap de setmana.

Un solc fred (de fins a -28ºC a 500hPa en el seu centre) es despenjarà de nord a sud i creuarà la península d’oest a est associada a un front fred, a la vegada, que tindrem una petita ciclogènesis a l’est peninsular que formarà una petita baixa (borrasca o depressió) davant la costa mediterrània amb un posicionament erràtic.

El solc despenjat del nord però connectat a la corrent en jet més el pas de la línia frontal que originarà la formació d’una petita baixa a l’est peninsular, cal sumar que tindrem una area de CAPE i LI destacables per la nostra zona i una vorticitat elevada sempre associat al sol fred en alçada, això, alimentarà encara més la convecció diürna i, per tant, l’aparició de tempestes.
Mapa que mostra el CAPE i el CIN. Podem veure sobre Catalunya uns colors més vius (verd i groc) mostrant l'index CAPE elevat que es tradueix en una elevada inestabilitat.

Així doncs, demà dissabte començarà ha haver-hi les primeres tempestes per punts de la meitat nord del país, així, zones del nord peninsular com Navarra i, especialment, Aragó, serà on hi hauran les tempestes més fortes, però també apareixeran per l’arc Massís Central - Sistema Ibèric i altres punts de muntanya. Les tempestes d’Aragó i de l’extrem oriental del Sistema Ibèric, viatjaran en direcció est i arribant a la zona de l’Ebre i plana de Lleida a partir de la tarda. A més, creixeran també nuvolades cap a la zona del Pirineu Lleidatà. Per tant, demà dissabte s’esperen les primeres tempestes a la meitat oest de Catalunya i zona del Pirineu.
Mapa de superfície, on s'aprecia la formació d'una baixa just davant de la costa catalana que impulsarà primer vent de sud, girant a Llevant per acabar bufant el gregal a darrera hora de diumenge.

Diumenge, serà el dia amb més inestabilitat. Acabarà de passar el front i agafarà cos la baixa que es formarà dissabte davant la costa valenciana i començaria a pujar de latitud a partir de la matinada de diumenge quan les precipitacions s’extendrien per la resta del territori català en forma de ruixat. Així doncs, tindrem una diada dominical passada per aigua en molts punts de Catalunya. Serien en forma de ruixats, localment amb tempestes i calamarsa i no es descarta que en algun punt siguin fortes i acumular uns quants litres. Tornarà la neu al Pirineu baixant dels 2300 metres de dissabte fins els 1200 metres al llarg de diumenge, per tant, les temperatures baixaran notablement, mostra inequívoca del solc fred en alçada de fins -28ºC a 500 hPa al centre peninsular i de -2ºC a 850 hPa en la zona nord del Pirineu.
.
Que ens espera a Tossa

A la nostra localitat, sembla que les precipitacions apareixerien al llarg de diumenge (a partir de migdia), puntualment en forma de tempestes (aquesta vegada, la situació sinòptica sembla que no facilitarà l’efecte pantalla del Massís de ses Cadiretes). La temperatures seran fredes diumenge ja que serà quan trobarem l’aire més fred sobre la nostra vertical (-25ºC a 500 hPa i de 2ºC a 850hPa la nit de diumenge a dilluns), així doncs, la mínima de la jornada la tindrem a darrera hora de diumenge.