dijous, 4 de març del 2010

Calma esperant una ‘marçada’


Després de l’episodi de pluges d’ahir que a Tossa han deixat 26 litres amb un temporal de llevant al mar important, amb unes onades que han arribat a superar els 4 metres a primera línia de la costa, avui el temps torna a la tranquil·litat esperant l’arribada d’un important canvi de temps pel cap de setmana.

Les precipitacions ahir varen ser generals i en alguns punts de Girona s’han superat els 40 mm de precipitació. Malgrat aquestes quantitats, no ha plogut tan com s’esperava dimarts, però ens podem sentir afortunats que la baixa hagués basculat en el darrer moment perdent força, amb el temporal marítima que em tingut, si a més haguessin caigut els 60-80 litres que indicaven la majoria de model dimarts al matí, ara mateix estaríem parlant d’importants inundacions en tota la façana litoral de Tossa. Per sort, la cosa no ha anat més enllà de les precaucions presses per l’ajuntament i el tancament d’alguns carrers de primera línia de la costa.

Si observem el dibuix següent, on s’aprecia l’acumulació de pluja estimada pel radar i els registres de les Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), podem apreciar com les precipitacions han estat general i generoses, destacant la zona de Cassà de la Selva amb 41 mm o de Portbou amb 43. Per fi, ha plogut on més falta feia, a la zona de l’Alt Empordà i la conca de la Muga tot i que encara falta per emplenar l’embassament de Boadella.

L’onatge, també ha estat important. Fent un cop d’ull a l’alçada màxima registrada per les Boies de la Xarxa d’Instruments Oceanogràfiques i meteorològics (XIOM), conretament la boia del Delta de la Tordera i del Golf de Roses, han registrat onades superiors als 5 metres, que a primera línia de la costa de ben segur han superat els 4 metres. La mala noticia, els dos morts i els setze ferits per un cop de mar en un creuer turístic.



Però la noticia aquests propers dies no estarà en la llevantada que em tingut ni en la quantitat de pluja que portem recollida aquest 2010, sinó en la situació que tindrem a partir del cap de setmana. I és què una nova onada de fred està trucant a la porta i aquesta podria venir acompanyada de precipitacions de cara a diumenge tarda i dilluns, de confirmar-se en els propers dies, podríem parlar d’una nevada, fins i tot important, en cotes molt baixes de cara a la nit de diumenge. Ho anirem seguint, però el que sí està clar, és què el fred ens tornarà a acompanyar uns quants dies a partir de diumenge.