dimarts, 31 d’agost del 2010

Tempestes i neus permanents a Sierra Nevada

Després d’unes vacances per terres andaluses, tornem al dia a dia i ho fem amb un resum de fotografies de les vivències meteorològiques d’aquestes vacances per la zona de Granada.

Remarcable les neus permanents d’aquest anys a Sierra Nevada, on en ple Agost era ben visible la neu que encara hi queda.

El matí es presentava amb cel serè, però es veien nuvolades sospitoses per la zona de muntanya de Sierra Nevada.


Creixien amb força i en 2-3 hores el cel es va tornar fosc i ben amenaçador. Ràpidament va començar a tronar i caure gotes ben grosses, un ruixat que es va intensificar i va acabar amb un preciós Arc de Sant Martí just davant de casa. Remarcable l'intensitat, fixeu-vos les muntanyes del fons com es van desdibuixant darrera de l'Arc de Sant Martí.


Després va arribar la calma i va deixar un ambient ben fresc, a la nit amb màniga curta, tot i que cal dir que estem a 1000 metres d'alçada. Les muntanyes del fons ronden gairebé els 2000 metres d'alçada.

Detall del tamany de les gotes d'aigua, com dues monedes d'un euro. Semblava que volia caure un nou ruixat, s'escoltava tronar, però al final quatre gotes gruixudes i res més.



També varen haver-hi alguns incendis forestals a la zona est de Granada. El més gran, aquest que va cremar 5 hectàrees de matolls.


Però el més sorprenent era les neu permanents que hi havia a Sierra Nevada. Malgrat la calor (40ºC a l’hombra) i els dies amb manca de precipitació, es mantenen nombroses congestes de neu a la part més alta del Sistema Penibètic. No m’ho esperava pas...


2 comentaris:

jordi cerdanya ha dit...

Això de les neus permanents es molt aleatori. M'agrada que t'hagis trobat aquestes pel sud de la peninsula, a veure si al Pirineu també es gira una mica la evolució de les neus permanents i tornen a creixer les glaceres, que les tenim ben pobres

SelvadeTossa ha dit...

Si, interessants aquestes neus. A més tenint en compte (per el que veig a les fotografies) que a quasi totes els hi donava el sol de plè.

Imagino que tanta acumulació no depèn tant de la temperatura que han patit sino de les intenses plujes (nevades allà dalt) que deurien haver setmanes endarrera per allà Andalucia..

M'agradaria coneixer (curiositat) si la neu d'aquestes congestes és ben bé neu o si alguna d'elles te alguna part de gel estacional o permanent del tot.. (imagino que no). Si en tingués, més que una congesta de neu seria una gelera ..I si a més a més, aquest gel tingués un moviment descendent tindria "categoria" de glacera.

Per altre banda trobo que per ser estiu és una neu molt blanca. Oi?
Si portés molt de temps allà dipositada seria esperable que estigués una mica "bruta" de pols sahariana o peninsular, a menys que hagués plogut o nevat força últimament al seu damunt.

També seria maco saber si aquestes congestes tenen alguns tons rosats. Delatarien en tal cas la presència d'algues nivals (chlamidomonas nivalis) -l'11 de setembre de l'any passat vaig veure tals algues a la cara nord del Canigó)- i que solen prosperar en congestes o geleres permanents.

Per últim, i ja més en conya.. Seria interessant saber si l'aigua embotellada de Lanjarón conté realment molècules d'aigua que hagin estat en aquestes aquestes congestes.

Salut