divendres, 10 de desembre del 2010

Onada de fred de primera!

Aquest cap de setmana es presenta assolellat i amb temperatures suaus durant el centre del dia, cal aprofitar-ho perquè a partir de la setmana vinent ens espera una onada freda de llibre. La culpa la tindrà l’anticicló que tindrà tendència a desplaçar-se cap el nord situant-se entre el Regne Unit i Groenlàndia, aquesta ubicació originarà una corrent de nord a sud (cal recordar que els anticiclons giren en el sentit de les agulles del rellotge). Aquesta corrent impulsarà aires molt freds provinent del nord d’Europa.

Observem els mapes (model GFS) previstos pel dimecres a les 12 del migdia.

Mapa de Pressió en superfície. Podem apreciar com un potent anticicló es situa allargant-se entre el Regne Unit i Grenlàndia, originant un passadís d’aires molt freds provinents del nord i centre d’Europa tal i com s’aprecia en els següents mapes.

Mapa de temperatures a 850hPa (1500 metres) amb combinació amb les línies de pressió en superfícies. S'aprecia clarament el corrent d'aire fred (color blau) viatjant cap a la Península.


Mapa de temperatures a 500hPa (5500 metres d'alçada) amb Geopotencial. A aquesta alçada la corrent d'aire fred també serà molt important.

Cal remarcar, però, que la massa freda serà seca i el vent de nord bufarà amb ganes. Malgrat això, caldrà està molt pendents de l'anomenat rebuf entre Salou i Tossa que es forma amb les entrades de nord i una bossa freda que ens passaria el dimecres. No cal dir, que si es produeixen precipitacions serien de neu en cotes a nivell de mar.

Ho anirem seguint...