divendres, 18 de gener del 2013

Important canvi de temps

Feia temps que no tenien un moviment meteorològic com el que estem tenint aquests dies. Després de la nevada més important dels darrers sis anys en diferents zones del Pirineu, com a la Vall d’Aran, on no es recordava una nevada tant important des del 29 de gener del 2006, ens trobem davant el pas d’una profunda baixa per aquest cap de setmana que ja veurem quines mesures baixes de pressió es registren.

Si observem el següents mapes podem apreciar com una profunda baixa, com les que creuen les illes britàniques, creuarà la Península d’oest a est passant per sobre de Catalunya. 


Model Hirlam. Evolució de les 01 hores dissabte 19 fins les 13 hores de diumenge 20. 







Aquesta baixa donarà que parlar i molt, tant a Catalunya com a la resta del país on les precipitacions, les nevades i els forts vents poden ser molt importants en diferents zones.

Però entrem en detall. A Catalunya ja avui divendres les precipitacions començaran a aparèixer per zones del Pirineu i de la meitat oest. Al llarg de la matinada s’aniran estenent donant un dissabte tapat, molt ventós i plujós. La zona del Pirineu, especialment el de Lleida, serà on més es notarà la ventada i on més plourà. Com serà una baixa molt profunda que ens creuarà per sobre, en diferents indrets de Catalunya, especialment del prelitoral, es poden registrar alguns ruixats intensos. Hi ha diferents avisos d’intensitat i acumulació de pluja, tant de l’AEMET com del SMC.


Ciclogènesis explosiva

Una ciclogènesis explosiva és quan una baixa es profunditza ràpidament en un determinat període de temps. En latituds superiors a la nostra es considera ciclogènesis explosiva quan baixa més 24 hPa en 24 hores. En les nostres latituds es considera quan baixa en menys de 24 hores, entre 18-20hPa. Doncs bé, aquest baixa ho farà uns 25hPa en menys de 24 hores. 

Ubicació de la baixa la nit de dissabte a diumenge segons el model NAE i evolució de la pressió atmosfèria a Catalunya (gràfica MeteoBDN)

Ball de la cota de neu

Amb el pas de la baixa durant la primera meitat del dia tindrem vents del sud i càlid que farà pujar la cota de neu fins als 2000 metres. Mentre vagi passant la baixa els vents aniran girant cap al nord donant pas a aire més fred i, per tant, fent baixant la cota de neu fins als 1200 metres a darrera hora del dia i, per sota durant la matinada de diumenge. A la cara nord del Pirineu la cota serà més baixa.


Diumenge ventós i fred

Durant la matinada i matí de diumenge les precipitacions s’aniran retirant cap al mar. El protagonista serà el vent els dos extrems de Catalunya (Empordà i Ebre), així com al Pirineu. No es descarta que amb el rebuf a la tarda es pugui repetir algun ruixat al litoral i prelitoral central així com a la serralada transversal amb una cota de neu entorn als 1000 metres. Durant la setmana vinent les temperatures seguiran baixant amb la possibilitat d’alguns ruixats dimarts i dimecres.

Estarem entretinguts...