dissabte, 12 de juliol del 2008

TEMPESTES SEVERES D'ESTIU

Tot i que em tingut alguns dies d’estiu amb fortes tempestes en punts de la meitat nord, especialment del Pirineu, aquest cap de setmana de ben segur que serà el primer amb tempestes generalitzades i importants en diversos punts, arribant fins i tot a la mateixa línia de la costa.

El pas d’una línia frontal, amb aire fred en alçada creuarà la península d’oest a est. Aquesta front fred, vindrà acompanyat de suficients elements com per originar nuclis convectius que donin lloc a tempestes, localment severes. Trobarem a 500hPa una llengua freda de -13 a -16ºC, amb humitat elevada en els diferents nivells de la troposfera, destacant la present a 700 hPa de gairebé el 100%. Tot aquest conjunt, toparà amb les temperatures caloroses d’aquests darrers dies, i la elevada humitat en la zona litoral i prelitoral. Aquest xoc entre aquestes dues masses d’aire tan marcades ocasionarà un potencial marcat i en conseqüència, les típiques tempestes fortes i intenses d’estiu, que en molts casos aniran acompanyades de ventades fortes i algunes calamarsades.


Els primers símptomes d’aquest canvi ja tenen lloc a l’interior de Catalunya, amb fortes i intenses tempestes que estan descarregant ara mateix, algunes d’elles amb ventades i calamarsa.


No obstant això, a Tossa no sembla que haguéssim de tenir tempestes severes, tot i que alguns ruixats, sobretot de cara a diumenge, podrien ser d’una certa intensitat. La matinada de dissabte ja podria arribar algun ruixat, que es repetiria de cara al vespre - nit i al lalrg de tot el diumenge en forma de ruixats.


Les tempestes més severes, es produiran a la Comunitat Valenciana, on fins i tot, hi ha avisos de possibles fenòmens tornàdics, no es descarta alguna mànega enfront de la costa catalana de cara a diumenge.
Model GFS. Model de precipitació i pressió en superfície de cara a dissabte a les 18h. Podem apreciar com el model indica precipitacions generals i generoses a tota la meitat nord de Catalunya.
Mapa de risc ESTOFEX. Nivell 2 de risc de tempestes severes, amnb la possibilitat d'un 30% de fenòmens tornàdics.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Bones Meteotossa,

Aquest ruixats, que esperaves per la matinada de dissabte a diumenge, s'ha tan avançat. Aquestes tempestes sçon benvingudes, però no pas a l'hora que arriben. Millor de matinada. Suposo que resfrescarà l'ambient, aquest dies, no?

Records

meteotossa ha dit...

Efectivament, les temperatures durant les properes nits seran més fresques i, fins i tot, farà falta tapar-se.

Les tempestes han arribat puntual. Les que no van arribar varen ser les d'ahir que es varen quedar un xic al nord (per damunt de Palamós). Quan dic "La matinada de dissabte ja podria arribar algun ruixat, que es repetiria de cara al vespre - nit i al lalrg de tot el diumenge en forma de ruixats".
La matinada de dissabtes, es refereix la nit de divendres a dissabte (va ploure amb intensitat en zones com Girona o Estartit i més a l'interior, a Cardona (Bages) van caure més de 30 litres).
Avui dissabte, els ruixats han arribat al vespre-nit d'avui dissabte tal i com deia, i no varen arribar, com he dit abans la nit de divendres a dissabte (error del pronòstic local, però no pas general, ja que si varen arribar al nord de la Csota Brava).
Ebn teoria, per demà, hauriem de tornar a tenir una tongada de ruixats semblants els d'avui, però de forma més dispersa i no tan continuada, ja sabem com van les tempestes, com la loteria, en alguns indrets pot caure un bon xàfec i a poc quilòmetres fer sol.

Salut!

Anònim ha dit...

Molt bé, meteotossa!!!