dissabte, 30 de gener del 2010

Anunciant, novament, neu.


Ahir al matí explicava que estàvem esperant a diumenge i anunciava la possibilitat de tenir, novament aquest hivern, una situació de nevades en cotes baixes. Aquesta situació es va confirmant, però amb una difícil predicció en quan extensió, intensitat i cotes de neu.

Tot plegat, vindrà originat pel pas d’un sistema frontal amb una petita baixa que entrarà pel nord peninsular agafant camí del Cantàbric cap a Catalunya resseguint, aproximadament, la conca de l’Ebre. A més, pel nord començarà a entrar una important irrupció d’aire fred en tots els nivells. La combinació d’aquests dos elements està clara, neu a cotes baixes. ¿Però quan i a on? Aquesta és la gran incògnita, tot dependrà del posicionament final de la baixa, tot i això, hi hauran precipitacions i aquestes seran de neu a cotes molt baixes.

Entrem en detall intentant explicar l’evolució més probable que poden fer les precipitacions demà i la neu.

Demà al matí serà un dia radiant arreu de Catalunya a excepció del Pirineu on estarà nevant. Ràpidament, començaran a arribar núvols alts i nuvolades per ponent que a partir de darreres hores del matçi començaran a deixar precipitacions (ponent i interior de Tarragona). A partir de migdia, aniran estenent-se per tot el centre de Catalunya i tota la meitat sud arribant fins al litoral. Independentment, per la zona nord-est, hi haurà un increment de l’inestabilitat amb creixement de nuvolades degut al xoc de masses (aire molt fred del nord, amb la baixa creuant per l’Ebre aportant vents marítims). De cara al vespre, les precipitacions més importants estarien al litoral i prelitoral central i zona de Tarragona, tot i això, també s’esperen però de menys importància a l’extrem nord-est. De matinada es quedarien restringides al litoral central i es podrien reactivar al nord-est i al Pirineu.

La neu baixarà ràpidament al llarg de la tarda fins a totes les cotes a l’interior i els 400 metres a Tarragona, per desplomar-se fins a nivell de mar de cara a la nit i matinada al centre i nord del litoral, i els 200 metres a Tarragona. Per sobre dels 500 metres i zona interior es poden acumular més de 5 cms de neu i entre 2 i 5 cms per sobre dels 200 metres, els gruixos més importants, sembla que serien al prelitoral central i interior de Tarragona. Les nevades que poden caure a nivell de mar a partir de la nit al centre del litoral i punts de la Costa Brava sud serien enfarinades dèbils.

A partir de dilluns el temps es tornaria a estabilitzar però amb un ambient molt fred.

Què pot passar a Tossa?

A la nostra vila, el matí serà un dia plenament assolellat, però ràpidament s’anirà cobrint. Les precipitacions sembla que apareixerien de a partir de primeres hores de la tarda que serien en forma de neu per sobre dels 200 metres. De cara al vespre, la neu podria aparèixer a la mateixa platja. No sembla que hagin de ser nevades molt importants per les nostra zona (entorn els 2 cms per sobre dels 200 metres) però s’haurà d’anar seguint, el xoc de masses es produirà just a sobre nostre amb vents marítims febles. Demà tarda serà un dia dels que fa afició.

4 comentaris:

manel ha dit...

eii demaa potsee k nevii a vallmoll??

meteotossa ha dit...

Aquesta vegada, tens molts números... Sort!

manel ha dit...

siii????
peroo valtruss mess,, si vallmoll estigues a girona a la mateixa altitud si que nevariaa, pk alla fa mes fredd, ja steu a 4,5??

manel ha dit...

uenuu doncs per variar a vallmoll no HA NEVAT!!! ara ja si que no crec que aquest hivern nevi, i ja en portem 5 desde l'ultima nevadaa.
ara vui que plogui molt fort
deww