divendres, 5 de març del 2010

Neu per diumenge i dilluns.

A partir de diumenge, la situació meteorològica pot donar molt que parlar. La irrupció d’una massa molt freda provinent del nord d’Europa i l’aproximació d’una baixa per l’oest peninsular que aniria a parar davant el litoral català, pot donar lloc a un episodi de nevades a partir de diumenge al migdia.

Si observem el següents mapes corresponent a la temperatura esperada durant la nit de diumenge a dilluns en diferents nivells, podem apreciar com a diferents nivells l’aire fred serà molt important amb una temperatura a 500hPa de fins a -36ºC i de fins a -6ºC a 850hPa, el que representa una temperatura suficientment baixa com perquè tot el que precipiti ho faci en forma de neu a qualsevol cota.

Model HIRLAM. Temperatura esperada a 500hPa de pressió, a uns 5400 metres d'alçada, per dilluns a la 1 de la matinada on s'aprecia la llengua freda provinent del centre d'Europa arribant a Catalunya.

Model HIRLAM. Temperatura esperada a 850 hPa, a uns 1440 metres d'alçada, per dilluns a la 1 de la matinada on s¡aprecia la temperatura de -6ºC arribant a l'alçada de Tossa.
A més, s’espera tal i com indiquen els següents mapes que la baixa passegi per tot el centre peninsular i acabi davant el nostre litoral, injectant, de cara a dilluns, vents humits agregalats de recorregut marítim que reactivarien les precipitacions, especialment durant el matí. Amb tant d’aire fred, la cota de neu continuaria molt baixa, entre els 0 i els 200 metres.

Model GFS. Situació esperada per dilluns al migdia on s'aprecia la baixa ubicada enfront el litoral català impulsant vents de gregal d'origen marítim i, per tant, carregats d'humitat.

Model GFS. Vents esperats en superfície i força per dilluns al migdia on s'observa que els vents enfront del litoral seran d'origen marítim.


Així doncs, i vist des d’avui divendres el pronòstic i, per tant, amb un percentatge d’error important, a Tossa podem esperar el següent pronòstic:
- Dissabte: dia estable, amb alguns núvols alts però sense precipitacions.
- Diumenge: des de primeres hores del matí les nuvolades creixeran amb força just quan l’aire fred comenci a entrar i topi amb l’humitat del front que estarà per la zona del sud i est peninsular. A partir de mig-matí, ja podran aparèixer els primers ruixats per diferents zones de muntanya de l’Empordà i zona d’influència. A partir de migdia, el ruixats apareixeran ràpidament arreu de Catalunya, especialment el centre i nord. Serien de neu per sobre dels 400 metres al nord baixant a totes les cotes, i dels 600 metres al sud baixant als 200 metres de cara a la nit. No cal dir la baixada important de les temperatures.
- Dilluns: durant la matinada, sempre que hi hauria una treva, per a primera hora del matí, amb la baixa ja ubicada enfront del litoral català, tornant a produir precipitacions que a la Costa Brava i zona prelitoral nord serien continuades i de neu a totes les cotes. Costa parlar de gruixos perquè encara queden dies, però vist des d’avui, els gruixos podien ser importants.

Malgrat tot, cal seguir molt aquesta situació degut els moviments d’última hora que realitzen aquestes baixes al Mediterrani. Si el fred està assegurat i els ruixats de diumenge semblen que també, el pronòstic de dilluns dependrà de com acabin d’encaixar totes les peces.

Ho anirem seguint!

1 comentari:

jordi cerdanya ha dit...

Ens hem de prendre la cosa amb calma. Potser que a la costa tingueu més neu que no pas a l'interior i el Pirineu, doncs les llevantades no ens arriben amb gaire força. Demà a aquesta hora ho podrem comprobar