dijous, 18 de març de 2010

Reflexions sobre la gestió del temporal.

Sempre he intentat evitar els temes polítics al blog, però hi han coses que per dignitat no es poden passar per alt.

Primer de tot, caldria recordar que el temporal de neu va ser anunciat amb suficient temps com per prendre les mesures necessàries, i tant el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) com l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) portaven anunciant des de dijous la possibilitat de neu a cotes baixes, uns pronòstics que es van anant confirmant al llarg de la setmana fins a activar el màxim nivell d’avís (Nivell 2) per risc de nevades fins a nivell de mar que acumularien gruixos importants, així com també diversos avisos pel fort temporal marítim i per vent (mirar arxiu PDF aquí). Aquests avisos s’emeten al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT), i aquest és l’òrgan encarregat de gestionar, coordinar i avisar a totes les administracions (mirar aquí informació llindar d'avisos respece nivell 2).

Degut a aquests avisos s’activa el pla Neucat (Pla d’Emergències per Nevades a Catalunya). Segons el mateix protocol (mirar arxiu PDF aquí), correspon a la Conselleria d’Interior dirigir aquest Pla d’Emergències, en aquest cas, el Conseller Saura és el màxim responsable.

Malgrat activar l’avís de nivell 2 (no s’havia activat en tot l’hivern) a tot Catalunya (litoral inclòs) per nevades, el conseller Saura era a Mallorca, potser passant el cap de setmana. Com a màxim responsable el seu lloc era estar al capdavant de l’operatiu del pla d’emergències a la seu del CECAT a Barcelona al conèixer la situació anunciada.

Davant del caos que es va produir, i com a bons polítics, en un primer moment la mateixa Generalitat va culpabilitzar als meteoròlegs perquè deien que no s’havia predit la nevada, per sort nostra i desgràcia d’ells, es va demostrar que la nevada va ser pronosticada tal i com demostra els avisos enviats al CECAT (mirar arxiu PDF aquí). Al posar en evidència les males maneres d’alguns polítics fent ús de l’engany per no atribuir-se responsabilitats, varen intentar buscar un altre culpable, aquesta vegada li va tocar el rebre als mateixos ciutadans per agafar el cotxe i no el transport públic com es va recomanar (si els meteoròlegs no vam avisar, perquè es va recomanar agafar el transport públic?). Al veure que el transport públic, fins i tot els flamant trens de rodalies de la Generalitat, quedaven inutilitzats tornant a posar en evidència la nostra administració autonòmica, varen decidir dir que la culpa és de la companyia elèctrica i aquests que la culpa és l’encallament de la construcció de la MAT. Uns es passen la pilota als altres. Però la realitat és tossuda i els nostres representants polítics del Tripartit uns incompetents.

Si bé és cert que Fecsa-Endesa és una empresa privada (malgrat dependre d’ENEL, empresa pública italiana), té una funcionalitat pública i, per tant, és responsabilitat de la Generalitat vetllar pel bon funcionament de la xarxa, tot controlant i exigint a la companyia, quan calgui, el manteniment per tenir en bons estat les infraestructures elèctriques. Respecte a la MAT, si bé és cert que cal aportar més energia a la zona de Girona des de França (la població creix, les infraestructures creixen, les tecnologies augmenten... i, en conseqüència, cal més energia que fa 30 anys enrere, lògic.). Tot i això, dir que amb la MAT l'apagada no hagués passat és voler prendre’ns el pèl. La MAT és una línia que vindria des de França fins a Vic-Juià (per on passa l’actual), i d’aquesta es connectaria diferents línies que subministrarien l’energia cap a la Costa Brava, en la majoria dels casos, aprofitant les mateixes línies actuals que són, precisament, les que s’han caigut per acumulació de neu-gel als seus fils i en molts altres, per la caiguda d’arbres sobre els cables.

La versió oficial, però, ha tornat a canviar. Aquest mateix matí, en una entrevista al M.H. Montilla a T5, afirmava que la culpa és del Canvi Climàtic, afirmació aquesta que va agafant impuls entre els seus socis de Govern (ERC i ICV) per intentar amagar la incapacitat permanent de la nostra administració autonòmica en gestionar un trosset de territori. - Són incapaços de gestionar una regió d’Espanya i volen la independència per gestionar el territori com un país propi... Si això passés, estic convençut que acabaríem incorporats com un país de l’Àfrica. Quan això succeís alguns ja haurem emigrat-

A Tossa ha hagut de ser l’ajuntament, amb l’ajuda d’alguns veïns, els que han hagut de gestionar la situació al poble.

El dimarts 9, a mig matí ,Tossa ja tenia els principals carrers del poble nets de neu, inclús les voreres, gràcies a la ràpida actuació de la brigada municipal ordenada per l’ajuntament. En canvi, les carreteres continuaven amb mig metre de neu a les seves zones més elevades i, lògicament, sense electricitat ni telèfon. Fins i tot, l'ajuntament va aconseguir que les onades no entressin al passeig del mar i als establiments de primera línia al posar muntanyes de sorra entre el Passeig marítim i el carrer que passa per la platja fins a l'Àncora per frenar les onades, a més d'ajudar a la riera a desembocar al mar en aquest mateix punt en treure la sorra que la taponava i que haguès produit el seu desbordament per la zona del pont del Paradís.
Ni Diputació de Girona ni Generalitat varen preocupar-se per la situació al poble. Estàvem incomunicats i abandonats.
Aquell mateix dia, va sortir el Sr. Boada (ICV), dient que “tot havia tornat a la normalitat” (la gent que no tenia llum no podia escoltar aquesta falsetat), el Sr. Saura, que havia arribat dilluns a la nit de Mallorca (quan ja havia deixat de nevar), no hi era per enlloc.
Mentrestant, es coneix la noticia que la Generalitat demana a l’Unitat Militar d’Emergència (UME), per pressions d’ERC, que abandoni la zona (havien obert en 12 hores 300 km de carretera, entre elles, tota la N-II fins a França i la C-35 entre Vidreres i Platja d’Aro i la C-31 fins a Palamós), eixos principals de comunicació. A més, es rebutja els grups electrògens de l’exèrcit, els mateixos que quan l’apagada de l’estiu del 2007 a Barcelona ciutat, van donar llum a mig milió de ciutadans en menys de 48 hores. Tossa i moltes zones continuen sense llum i gent atrapada en urbanitzacions (precisament a les zones on havia d’actuar l’UME de cara a dimecres i dijous). Els fan fora per les obsessions identitàries d'uns pocs. Patètic. Nosaltres també els hi paguem el sou i estan per aquestes coses, feien falta mans.
Fins a finals de setmana no arriba la llum amb normalitat a Tossa, es posen els grups electrògens però alguns d’ells no funcionen i no pot subministrar llum a tota la població.
Es coneix la mort d’una dona i la intoxicació de més d’un centenar de ciutadans en inhalar fum de grups electrògens propis o d’incendis produïts per l’improvització d’estufes de llenya dins de les llars (sense electricitat molts ciutadans no podien ni fer servir la cuina ni la seva calefacció, aquelles nits s’arriben a rondar els -3ºC al litoral i els -6ºC a l’interior). Els ajuntaments continuen abandonats i han de ser ells els qui obrin oficines i realitzin reunions informatives amb els veïns explicant la situació. A Tossa, cap membre del Govern de la Generalitat a visitat Tossa, sí ho han fet membres de l’oposició.

De qui és la culpa?

Jo ho tinc clar, el Sr. Nadal (PSC) tenia raó; “la culpa és de la gent”. Efectivament, com ja li vaig dir l’altre dia, “la culpa és nostra per votar una colla d’incompetents que només governen per una minoria i no pel conjunt de la ciutadania”.

Si no hi ha canvis, el 21 de Novembre d’aquest any hi hauran eleccions a la Presidència de la Generalitat i el poble dirà qui té la culpa. Li recordaré.

11 comentaris:

Anònim ha dit...

Ben dit!

Haurien de dimitir i hauries d'hacer afegit crítiques als de l'oposició de l'ajuntament, no han fet absolutament res aquest dies, nomès rialles veient als regidors corre amunt i avall.

Anònim ha dit...

Totalment d'acord, és vergonyós com intenten prendre'ns el pèl!

vila86 ha dit...

A mi hi ha una cosa que em va agradar més. El dilluns el mig dia quan feia 3-4 hores que nevava de forma intensa a tot l'interior de Girona, a la 1era roda de premsa (recordar que despres no va haver cap fins les 7 de la tarda, i també la va donar en Boada quan teoricament en Saura ja hi era.. i era la seva feina), aquest bon jan d'en Boada va dir que la cosa es podia complicar, i que a les comarques de Girona nevava però no cuallava. Jo que recordi a les 11 vaig parlar amb tu i ja em vas dir que ni boig passar per Terra Negre que estava plena de neu, i vaig anar a Palafrugell. El trajecte de 45 min, el vai fer amb 2 hores. La sortida de Girona un caos, i l'entrada de Palafrugell igual. En aquella hora la carretera ja era tallada a l'altura de Cassà. I sort que no cuallava la neu.. tela.
Es més en una declaracions d'en Saura a Rac 1, va dir que ell es va adonar de la gravetat de la situacio a les 5 de la tarda, quan va començar a nevar a bcn. Poder no sabia que des de les 4 no teniem llum quasi totes les comarques de Girona, i uns 10 Cm de neu.. nose. A part si a les 5 de la tarda va veure la gravetat, per que no va convocar una roda de premsa ell mateix, dient a la gent que no marxes de BCN i que no agafesin els trens?
Són moltes les preguntes sense resposta..Però es el que tenim.

Anònim ha dit...

Molt be MeteoTossa,
Felicitats per la claretat i defensar la bona feina de la Meteo, amb hores i hores de dedicació altruista.
Un aclariment,
Si Catalunya es algun dia independent, serà amb altre escenari polític a la Generalitat, que no aquest ni d'anteriors.

EL BLOC D'EN VITALIS ha dit...

Estic convençut que ningú és capaç de preveure amb la força de com actuarà la natura. El dia 8 es varen superar les previsions més pessimistes, el mateix dia i de matinada parlàvem per Facebook i em vares preocupar, però més per la nevada o la força del vent, pel temporal de llevant que apuntaves que seria similar al de Sant Esteva del 2008.
Si els meteoròlegs ho vareu encertar en la predicció del temps, seguidament calia activar els plans de protecció civil, plans que redacten uns tècnics i que han de posar ell mateixos en funcionament. Els polítics a instancies dels tècnics normalment ho autoritzen. No m’entra al cap que cap polític, advertit d’una situació com aquesta, és negués a activar els plans de protecció civil.
Que va faltar comunicació?, evidentment; que segons quins polítics no varen estar a l’alçada?, evidentment. Però sempre la culpa és dels polítics!, i els tècnics què?.
El problema gran va venir després de la tempesta i per falta d’informació i de llum, perquè si haguéssim estat correctament informats ens haguéssim espavilat d’una altre manera, i aquí sí que varen fallar els politics.
Jo soc independentista perquè no vull ser nacionalista, i tinc assumit que de politics de la categoria dels del “tripartito” a “España” en hi ha proporcionalment els mateixos que a Catalunya, i de bons, també. El que no m’agrada és que els espanyols decideixin pels catalans en coses que ens afecten als catalans, perquè els catalans no som espanyols i fins que no tinguem el dret a decidir si en volem ser, som un poble oprimit, i el dia que vegi a un President del Govern Espanyol nascut a Catalunya, potser començaré a pensar diferent...

Anònim ha dit...

Soc una de les persones que cada dia visita aquest bloc, perque a nivell meteorologic és de lo millor que he vist i m'agrada moltissim aquest tema, inclus amb un grup d'amics estavem mirant com ferne un per un poble proper seguint una mica aquest i fins ara hi erem asidus, pero penso que amb la reflexió d'avui t'has equivocat, si és un bloc meteorologic, és aixó i res més, la politica pels politics, i no soc del tripartit ni mai le votat, i puc estar d'acord amb tu, pero si hasta a la meteorologia hi començem a barrejar la politica anem malament. Gràcies pel que ens has aportat fins ara pero tindràs menys gent a mirar aquest bloc, és el que pasa per polititzarlo.

meteotossa ha dit...

Josep,

el Pla de Protecció Civil estava activat, ja parlo que el SMC va activar el nivell 2 (nivell màxim) per neu i temporal marítim (gruixos de més de 5 cms a nivell de mar).
Protecció Civil amb el Centre de Coordinació (CECAT) és qui ha d'activar els avisos i avisar a les administracions. Els màxims responsables tant del Servei Meteorològic com del CECAT són polítics, gent dessignada pels polítics i ells són els que han d'autoritzar i fer cas dels avisos.
L'alcalde de Barcelona, no va fer cas a l'avís enviat des del CECAT a les 10 del matí de dilluns anunciant neu a nivell de mar i no va activar l'actuació d'emergència per nevades fins les 17 hores, 7 hores després quan la ciutat estava colapasada.
El Sr. Boada deia que estava tot amb normalitat la mateixa nit de dilluns i el Sr. Nadal que la gent no tenia que haver agafat els cotxes i sí el transport públic (no coneixia que 500 persones estaven atrapades en els FGC i això que ell és el màxim responsable). El Sr. Montilla no va dir res fins dijous, i el Sr. Saura no va sortir de Barcelona en tota la setmana.
Tu saps millor que molts, que la Generalitat no va fer absolutament res.
Respecte tema ideològic. Tant Protecció Civil, com trànsit, com transport públic, com Servei Meteorològic és tot competència de la Generalitat de Catalunya, per tant, en això no té res a veure Madrid, ni Espanya ni res semblant. Per tant, va ser els governants de Catalunya els que varen decidir el 100% del que s'havia de fer, el que s'havia d'informar i que s'havia de gestionar.
La meva reflexió era, si tenint gairebé la totalitat de les competències, els nostres governants catalans són incapaços de fer mínimament les coses i aquelles competències són a la cua de l'Estat (Sanitat, eduació, seguretat ciutadana, transport...) Si Catalunya fos plenament independent, tenint present que tot el que és competència exclusiva de la Generalitat no finciona, on seríem?
Un dia haurem d'anar plegats al Parlament a veure alguna sessió de control i canviaràs la teva opinió.


Anònim,
un plaer i gràcies per seguir el blog. Per copiar el seu disseny i contingut meteorològic, no fa falta copiar una opinió personal d'un ciutadà afectat malgrat que continuo sent un català esperançat.
Novament gràcies i sort amb el blog.

EL BLOC D'EN VITALIS ha dit...

Hola Franc,
Evidentment que son els polítics els que han de tenir la darrera paraula, NOMÉS FALTARIA, però els que estem en política som coneixedors del mal hàbit de carregar-nos sempre amb les culpes de tot .
Desgraciadament no vaig disposar de la informació de les declaracions dels polítics amb les que argumentes el teu escrit, estava incomunicat, però em refermo una vegada més amb la lògica de pensar que si els polítics haguessin estat lo suficientment informats i correctament assessorats , segurament haguessin actuat d’una altre manera i que sovint caldria assenyalar a algun funcionari que tampoc fa correctament la seva feina. També reconec que la política és malaltissa i procliu al mal de Edipo i que per tant és possible el que dius, a Tossa en tenim algun clar exemple.
El que va succeir no és un anacronisme, ni un fet inhabitual i que desafortunadament en els darrers temps ens arriba amb notable assiduïtat, possiblement perquè el mon s’ha encongit amb els mitjans de comunicació i el que abans era molt llunyà, ara és proper. No fa masses anys és parlava del Prestige, aquell petroler que es va enfonsar a la costa gallega, exactament!, el dels “hilitos de plastilina”; esllavissades a Canàries, inundacions a Andalusia, etc. I tot això no era competència ni dels catalans, ni del tripartito, que et ven asseguro que no son sants de la meva devoció.
Personalment, prefereixo que si s’han d’equivocar o uns o els altres, perquè està demostrat que “tanto monta, monta tanto, Isabel como Fernando”, prefereixo que s’equivoquin els nostres, i ratifico el que abans he escrit, soc independentista perquè no em vull considerar ni millor que ningú, si fos el contrari em sentiria nacionalista, i m’emprenya molt que des de Madrid prenguin decisions que a qui correspon prendre és a nosaltres, als catalans. I permetem acabar la discussió amb l’anterior comentari.

Síndria ha dit...

Estic totalment d'acord amb l'anònim. A més crec que l'Ajuntament de Tossa ho ha fet lo més malament que sabia. Nomes crec que es salva una persona (opinió compartida amb més gent) i és el seu germà, el Sr. Hervias.

Anònim ha dit...

Una llàstima barrejar la politica i la meteorologia.
Desgraciadament a Tossa sempre ho barrejen tot amb la politica. I aixi ens va!!!!!
Felicitats pel bloc.

Anònim ha dit...

Aquesta Síndria atufa a Ricard Neras.