dilluns, 5 d’abril del 2010

Abans i després del temporal del 8 Març de 2010.

Us deixo un recull de fotografies que mostren l’evolució del temporal i la destrossa posterior dels boscos.

Dilluns 8
07:30 hores.

Duran la nit del diumenge dia 7 a dilluns dia 8 la neu ja va fer acte de presència a tot el Massís de ses Cadiretes per sobre dels 150 metres d'alçada.



09:30 hores

Després d’una pausa, a partir de les 9 del matí va tornar a començar a precipitar en forma de neu per sobre dels 100 metres. A la zona de San Eloy i Can Vergonyós, plovia amb flocs entre la pluja.



10:30 hores.
A mig matí va haver-hi una altre pausa, on nomès queien algunes gotes grosses i a estones ni plovia, fins i tot semblava que s'obria al cel. Però no va ser així. Mirant els darrers models i l'evolució del satèl·lit es veia que tot era una petita pausa. Des del mirador, es podia veure com el cel es carregava degut a que la baixa estava agafant força, molta força. Al Massís de ses Cadiretes continuava nevant per sobre dels 100 metres i la carretera presentava complicacions i dificultats per creuar-la.
11:30 hores.
Ràpidament, la poca pluja que queia es va fer cada cop més intensa i aquesta s'anava convertint en cortines blanques. Volves queien fins a nivell a mar, una neu humida que s'enganxava arreu.
13:00 hores

Platja, teulades, carrers, jardins... tot començava a quedar-se blanc. La nevada es feia intensa i el vent cada cop més fort. El mar, de mica en mica s'anava 'picant'.





14:30 hores
La neu començava a agafar ja amb força al carrers i carreteres. En pocs minuts, Tossa es va quedar incomunicada, tots els accessos estaven tancats per l'acumulació de neu. Començava així una llarga setmana per a tots el tossencs.
16:00 - 18:30 hores.
Marxa la llum de tot el poble i de moltes poblacions més de la demarcació de Girona. Més tard marxa el telèfons, tant el fix com el mòbil. Incomunicats per totes parts, Tossa torna al segle XIX. Els carrers presenten una imatge totalment insòlita, 3 cms de neu a primera línea de la platja i 5 a la zona alta de la població. Neva amb intensitat, amb vent fort de llevant i les onades comencen a tumbar la platja. La temperatura ronda tota la tarda entre els 1ºC i els 1,5ºC. Si la temperatura hagués estat per sota dels 0ºC, el gruix de neu seria molt superior ja que no seria tant humida i una cosa important, al no ser la neu tan humida aquesta no shaguès enganxat en els cables de llum i telèfon formant un tub de gel entorn els cables i, per tant, no haguessin caigut.















Dimarts 9
09:00 hores
Va acabar de nevar entorn les 20:30 hores de dilluns. Ràpidament, la maquinària va començar a netejar carrers. Molta de la neu ja s'havia fos al llarg de la nit.




10:00 hores.
El temporal de mar s'havia enfortit. Tot un espectacle, un temporal de llevant de primera amb un cel completament blau. Les màquines, desprès de netejar els principals carrers, van començar a fer un dic de sorra enfront del carrer de la platja per evitar que les onades portessin la sorra cap a la riera i la tapessin. A més, se posar una muntanya de sorra a la zona del pont d'Es Congre d'accés a la platja, evitant així que les onades i la riera entressin fins el passeig.




Dissatbe 20
Gairebé dues setmanes després del temporal, encara es podia trobar neu a la carretera de Sant Grau.


Però el més dantesc d’aquest temporal és la situació actual del bosc. La nevada amb el fort vent ha trinxat literalment el bosc. Les fotografies parlen per si soles. Si no es neteja aviat, i sembla que així serà, aquest estiu tindrem seriosos problemes amb els incendis forestals. Esperem que el 2010 només es recordi com l’any de la nevada i no com l’any de l’incendi.









2 comentaris:

SelvadeTossa ha dit...

El bosc està fet un desastre.. Ahir vaig recorre les gavarres, concretament per el camí de Fitor a VallLLòbrega i està tant malament o pitjor que moltes arees del Massís de Cadiretes.
Per altre banda avui he anat a veure el bosc de llors de la Vall d'Aiguafina i està CATASTRÒFIC. No m'ho imaginava pas la gran quantitat de llors trencats.. I també molts verns.. Hom pensava -jo també- que els arbres caducifolis, al no tenir fulla havien aguantar molt millor el pes de la neu pero malauradament en aquesta vall la cosa no ha estat així.

Salutacions

Anònim ha dit...

Deunido Meteotossa,un temporal historic que es recordara molts anys per aqui l' envist i altres que en sentiran parlar.Bona feina

Antoni Sintas