dijous, 6 de maig del 2010

Aigua i neu de Maig.

Aquest dies hem tingut un episodi de pluges, fred i neu que no teníem des de feia temps durant un mes de maig i encara, a hores d’ara, continuem tenint ruixats i inestabilitat deixada per la activa baixa mediterrània que ha deixat una molt bona regada arreu de Catalunya, especialment a la meitat est. En molts punts s'han superat els 100 mm de precipitació, en especial el prelitoral central y zones de l'Alt Empordà.
A Tossa, s’han recollir un total de 78 mm de precipitació, amb el que portem d’aquest 2010 em passat dels 300 mm acumulats amb un total de 319 litres i els ruixats que poden caure avui i els propers dies poden tornar a fer créixer una mica aquesta xifra. Ha estat una pluja molt ben caiguda, d’anar fent. La mostra està en com baixen els diferents torrents i rieres de Tossa i que aquesta no ha ocasionat cap problema remarcable.

Cal tenir present, que no és inusual tenir aquests episodis de pluja al Maig a Tossa, cal recordar, que després de la tardor la primavera és l’estació més plujosa, especialment l’Abril i el Maig. Però el que no és tan normal és el fred i la neu en cotes tan baixes com ha caigut aquests dies. A la zona de les Alberes, a l’Alt Empordà, la neu ha baixat fins als 600 metres i ha deixat tot ben enfarinat per sobre dels 700-750 metres. Des de l'any 1991 que no nevava en cotes tant baixes un mes de maig.


Les Alberes des de Espolla el 5 de maig de 2010. Foto: Roger Geli

Al Pirineu, també ha caigut un bon tou de neu. En molts punts ha caigut més de mig metre de neu nova, especialment al Pirineu Oriental. Unes fotografies d'en Risi.











Aquest pal fa 2,5 metres. Encara queda molta neu per sobre dels 2000 metres al Pirineu.

1 comentari:

Jaume Deu - fotògraf ha dit...

Fotografies, molt i molt maques, qui diria que aquestes fotografies són de primers de maig !!!!

Salutacions