divendres, 11 de març del 2011

ATENCIÓ: Temporal de pluges

Avui ja s'ha començat a notar el canvi de temps de cara a demà. La nubolositat ha anat augmentant al llarg del dia i, fins i tot, el vent marítim ha començat a bufar una mica. I és que durant les properes hores s'ha d'anar apropant una baixa que ha d'anar creuant la meitat est de Catalunya mentre s'aprofundeix que originarà un temporal de llevant (en quant a pluges) de primera categoria.

Si apreciem els següents mapes, podem apreciar el centre de la baixa enfornt les costes valencianes injectant-nos aire marítim i amb unes isobares molt juntes que ens indica que tindrem fort vent de llevant. Això es tradueix en fortes precipitacions i continuades, tal i com intueix el model de precipitació.

Situació esperada per demà a migdia a les 12 hores (UTC). La baixa ubicada davant València aportant-nos vents marítims. Aquesta baixa anirà desplaçant-se cap a Girona creuant Catalunya de sud a nord.

Model de precipitació per demà a les 12 hores (UTC). S'espera que es superin els 100 mm en molts punts de la meitat est, especialment de Girona.


Amb aquesta situació i com totes les situacions de llevant també serà important l'alteració marítima. L'onatge superarà els 2 metres arreu de la costa catalana. A la Costa Brava es podrà superar fàcilment els 3 metres d'alçada.

Model d'alçada significant esperada per demà a la tarda a la costa catalana.

Dit això, i concretant a Tossa, podem esperar el següent.
  • Precipitacions continuades desde primeres hores de la matinada i que s'intensificaran al llarg del dia, sent puntualment intenses durant les hores centrals del dia. A partir de la nit les pluges aniran desapareixent
  • Vent de sud-est girant a est al llarg del dia, amb cops que poden superar els 50 km/h durant el migdia i les primeres hores de la tarda.
  • Alteració marítima amb un onatge de 2 a 3 metres durant la tarda.
Per tant, demà Tossa estarà en situació de risc per:

  • Acumulació de pluja de 80 mm en 12 hores i/o de 120 mm en 24 hores. Originarà una crescuda important de la riera, amb perill baix de desbordament en el seu tram final (Disco Paradis fins Es Racó).
  • Vent de l'est amb cops que poden superar els 80 km/h i vent sostingut superior als 50 km/h.
  • Onatge amb alçades màximes que poden arribar als 4 metres. L'onatge pot arribar a tumbar tota la platja.

ATENCIÓ: Amb la riera crescuda i la possibilitat que l'onatge pugui tumbar tota la platja (arribar fins al curs de la riera), és probable que es pugui produir inundacions a la zona baixa de la població propera a la riera (Passeig Marítim). En principi és una possibilitat baixa però existent. Per tant, s'haurà de seguir l'evolució del temps al llarg de dissabte.