dilluns, 2 de juny del 2008

RESUM MAIG 2008

Aquest mes de Maig, realment serà recordat en molts indrets de Catalunya per les quantitats d’aigua recollida i per l’acabament de la sequera hidrològica, tot i que no definitiva.

Els ruixats i les fortes tempestes, han aparegut durant tot el mes en diferents punts del territori català, especialment a la meitat nord i zones de muntanya del prelitoral. Aquest ruixats, degut a tres situacions de Sud-est han contribuït a fer pujar els embassament de manera important i allunyar el fantasma de la sequera i de les restriccions d’aigua.

A Tossa, tot i no superar-se cap record, si que es van registrar diferents esdeveniments meteorològics ha recordar.

- L’episodi de pluges del 9 al 12.

Tot i que no és gens inusual durant aquest mes les llevantades, si que és remarcable les quantitat de precipitació recollida en molts indrets de Catalunya, especialment a la meitat sud. Aquí tenim algunes dades d’aquell episodi. A Tossa es van recollir 48 litres.

(Tarragonés): 183 litres
Prades (Baix Camp): 175 litres
Constantí (Tarragonés): 161,2 litres
Mas de Barberans (Montsià): 155,6 litres
Vallirana (Baix Llobregat): 150,2 litres
Viladecans (Baix Llobregat): 149,7 litres
Falset (Priorat): 138,2 litres
Sant Pere de Ribes (Garraf): 127,7 litres
Viladrau (Osona): 120,5 litres
Alcanar (Montsià): 112,4 litres
El Vendrell (Baix Penedès): 110 litres
St. Sadurní d’Anoia (Alt Penedès): 104,3 litres

- Diumenge 25
Aquest dia, tot i que s’esperava pluja, no s’esperava una situació tan complexa com la que vam tenir aquell matí. Tot i que només es varen recollir 18 litres a Tossa, va ser remarcable l’alteració del mar. En poc més d’una hora, l’entrada inesperada de vent de ESE, fins a 60 km/h, originada per una massa convectiva de precipitació que va escombrar tot Catalunya d’est a oest, va portar-nos una alteració marítima considerable (onades de 2 a 3 metres), que fins i tot va deixar algun petit ensurt i alguna barqueta enfonsada a la badia de Tossa.
- Dimarts 27.

La matinada de dimarts i, novament, amb una baixa ubicada a la Península impulsant vent del sud, va originar la formació d’una línia convectiva de tempestes severes formada per potents cumulonimbus arcus que van deixar ruixats intensos i acompanyats de pedra (diàmetre superior a 1 cm). El festival de llamps era tot un espectacle. Per sort, viatjaven a molta velocitat impulsades pel vent de sud que hi regnava a la troposfera. Es van recollir un total de 11 litres.

Les temperatures, han estat un xic més baixes del que seria habitual, degut a la corrent en jet predominant aquest mes que ens ha fet arribar fronts i baixes fredes afectant-nos de forma directe o indirecte i portant-nos unes temperatures un xic inferiors, tot i que també em tingut alguns dies amb temperatures entorn els 23ºC i, fins i tot, amb una punta de 25,6 el dilluns 26. Aquesta acumulació de calor (energia) d’aquest dia, va influir en la severitat de les tempestes d’aquella nit.
DADES MAIG 2008
TEMPERATURES
MÀXIMA ABSOLUTA: 25,6 (dia 26)
MÍNIMA ABSOLUTA: 8,2 (dia 1)
MITJANA de les MÀXIMES: 21,5
MITJANA de les MÍNIMES: 12,8
MITJANA DEL MES: 17,2

PRECIPITACIONS
DIES de PRECIPITACIONS: 9 dies
MÀXIM en 24 HORES: 26 litres (dia 10)
PERÍODE DE PLUGES: 48 litres (del 9 al 12)
PERÍODE DE SEQUERA: 5 dies