diumenge, 14 de juny del 2009

Mapa de risc d'incendis al blog.

A partir d'avui diumenge es podrà consultar a www.meteotossa.com el mapa interactiu de risc d'incendi.
Ho anirem seguint, ja que tot i que el mapa indicaper la zona de Cadiretes un risc moderat, la realitat és que la manca de precipitacions per la nostra zona està assecant el sotabosc dels nostres boscos, punt d'innicció de tot incendi. Així que molta precaució, ja que si no dona un tomb aquesta tendència de sol i poca pluja podem tenir un estiu complicat, esperem que l'humitat faci aguantar una mica.

1 comentari:

SelvadeTossa ha dit...

Bona aportació. Els incendis en certa manera també son fenòmens meteorològics; tot i que la majoria d'ells son causats per l'esser humà, el qual cada cop influeix més en els fenòmens meterològics i també en tot el clima del planeta en general.

I entre una cosa i l'altre hi ha tanmateix una relació. Els incèndis forestals, apart de comportar la mort de millions d'essers vius i ser desastres ecològics segons el seu grau de repetició en un indret determinat, a més a més aporten moltissims kilos de cendres a l'atmosfera i un volum també enorme de CO2.

De fet vull detallar que, segons un estudi prou recent (http://www.solociencia.com/ecologia/07112801.htm) un estiu per exemple, amb incendis importants en un estat o una regió, pot abocar a l'aire tant CO2 com el que alliberen les industries i els vehícles que funcionen amb carburants fòsils durant tot un any!!.

L'increment de temperatures derivat del canvi climàtic, si va acompanyat de sequetat ambiental (com alguns models pronostiquen al Mediterrani de fet) pot repercutir en una futura encara major probabilitat d'incendis.

El massís de Cadiretes és un mosaic d'hàbitats on es conjuguen diverses comunitats vegetals i animals, algunes d'elles especialment significatives per la seva raresa (o absència total) en d'altres indrets del mon. Vetllar per la seva conservació comporta prevenir els possibles incendis que s'hi puguin donar, especialment quan hi han circumstancies meteorològiques bastant adverses. El mapa de risc d'incèndis és erroni per el que fà a la zona de Tossa i caldria donar-lis un toc d'atenció als qui l'han fet. Efectivament com deies, a Tossa ha plogut ha plogut per sota de la mitjana habitual i ho ha fet bastant menys que a moltes altres arees de Catalunya. Afortunadament (com també deies per la tele) les últimes setmanes no hem tingut tramuntanades fortes o altres vents terrers secs pero el risc no es tant baix com el mapa indica. ..Jo el qualificaria ja d'elevat.

-Marc