Ahir al matí es va produir un fenomen excepcional a casa nostra, la pluja gelant. És a dir, aquella pluja que quan cau es glaça al tocar la superfície terrestre degut a que la temperatura en superfície està per sota dels 0ºC, però en canvi, a les capes baixes de la troposfera la temperatura és positiva, originant que quan precipita ho fa en forma líquida però quan arriba al terra aquesta es glaça al trobar aquesta temperatura negativa.
Difícilment veiem aquest fenomen a Catalunya i en d’altres punts d’Espanya. Com podeu imaginar, aquest fenomen de pluja gelant crea moltíssimes complicacions en la vida quotidiana i caminar es fa difícil i conduir extremadament perillós.
Aquest fenomen es donar ahir durant el matí degut a que els anteriors dies les temperatures han estat extremadament baixes arreu de Catalunya. Aquest aire fred s’ha quedat acumulat en tota la zona interior de Catalunya. Mentrestant, va arribar ràpidament una massa de núvols d’un front càlid que deixava precipitacions. Aquest front càlid ha fet pujar la temperatura en diferents capes de la troposfera però no ha guanyat la batalla a l’aire fred acumulat dels darrers dies, el que ha originat en unes zones aquest fenomen de pluja gelant i, en d’altres, era tan l’aire fred acumular que a guanyat terreny a les capes baixes de la troposfera i aquesta precipitació ha estat neu. A partir de migdia, predominat els vent del sud, ha anat marxant tot l’aire fred i els vents més càlids i les pluges han guanyat la partida.
Us deixo un recull de fotografies sobre el fenomen de la pluja gelant i la nevada en zones de la Catalunya central.
Efectes de la Pluja Gelant. Fotos de Collbató (Jordi)
4 comentaris:
Company, crec discrepo una mica. Perque es formi pluja engelant, la temperatura a la qual es formen primerament les gotes de pluja "no necessariament" ha de ser positiva. Bé; només és això, pero ja de pas allargo el comentari.
Com saps perfectament (millor que jo de ben segur) sovint es formen gotes líquides amb temperatures inferiors als cero graus i aquestes només es congelen quan entren en contacte amb algún sòlid. Dins l'atmosfera la transformació aquesta passa quan topen amb certes partícules de pols (o bé si les gotetes líquides es redreden fins als -40ºC) o bé amb cristalls de gel ja formats. Si les gotes d'aigua no topen amb tals partícules o cristalls aleshores l'engelament és produeix sobtadament quan xoquen contra el terra o alguna altre superficie sòlida.
També pot produirse la solidificació quan a certa alçada la precipitació és inicialment de neu, en caure atravessa una capa més calenta que la fon.. pero després troba una altre capa més avall més freda que fà baixar l'aigua de nou a una T<0ºC pero no passa el temps suficient com perque es es transformi altre vegada en estat sòlid.
Si la congelació es produís durant el seu recorregut abans de caure tindriem calamarsa, pedra (això implica un procés de congelaments i fusions succesives, generalment dins d'un núvol convectiu) o neu granulada (idem com la pedra pero a més a més del gel també amb capes de neu intercalades).
Per contra, si el terra està a una T inferior als cero graus pero l'aigua que impacta està a una T lleugerament positiva tampoc seria pluja engelant sino sencillament aigua de pluja que després es converteix en gel (d'una forma no instantania) degut a que perd el calor en contacte amb la superficie.
Salut
Gràcies Marc!!!
Jo feia referència al fenomen produit ahir dilluns a moltes zones interiors de Catalunya i zona prelitoral de Barcelona.
Però moltíssimes gràcies per l'explicació, com sempre, ben encertada!
meteotossa
Les fotos son ben il.lustratives del fenòmen. Per altra banda, un fenòmen poc frequent a casa nostra.
Bones festes meteotossa.
olaa soc el de vallmoll,, a parti del dia 5 de gener fara mol de fredd??
Publica un comentari a l'entrada