dimecres, 6 de gener del 2010

Anunciant neu!


L’any passat, un tal dia com avui, dia de Reis, la neu va fer acte de presència a Tossa, a la mateixa població, al vespre. Doncs un any després, tornem anunciar neu a les portes de Tossa. Entrem en detall.

Portem uns dies anunciant de l’important entrada freda que ens ha d’afectar a partir de mitjans d’aquesta setmana i de la possibilitat que aquesta vingués acompanyada amb precipitacions. Aquesta possibilitat es va confirmant i, amb ella, la possibilitat de neu en cotes molt baixes.

De fet, l’aire fred ja està començant a entrar pels diferents nivells de la troposfera a hores d’ara i aquest s’ha d’anar intensificant al llarg de tot el dia de demà i, especialment, el cap de setmana. A la vegada, al llarg d’aquesta matinada les precipitacions aniran guanyant terreny de sud cap a nord i cap al migdia estaria precipitant gairebé en tot Catalunya. Les zones on més es preveu que pugui haver-hi precipitació seria la meitat est de Catalunya on es farien persistents i continuades al llarg de tot el dia. L’origen d’aquestes precipitacions està en una profunda borrasca que viatjarà pel sud peninsular i s’aprofundirà ràpidament en el seu viatja cap a la mediterrània occidental. Això, farà que tinguem baixes pressions amb vent de component marítima que aportarien humitat, també degut a la profunditat de la borrasca, els vents de Gregal podran bufar amb força donant una sensació acusada de fred.

Dit això, a Tossa s’espera que tot i el temps assolellat que tenim avui, demà dijous sigui un dia de paraigües, bufanda, guants, anorac i cadenes al cotxe si s’ha de sortir del poble. De matinada, s’anirà ennuvolant progressivament i a primeres hores del matí les precipitacions es facin presents a la nostra vila, al llarg del dia es farien més continuades i persistents, fins i tot, durant les hores centrals del dia primeres hores de la tarda no es descarta que les precipitacions siguin moderades. La neu començaria a fer acte de presència a Tossa per sobre dels 500 metres del matí baixant progressivament al llarg de la tarda fins els 200 metres, no es descarta que de cara al vespre nevi a la mateixa platja. El vent de Gregal s’anirà intensificant al llarg del dia, el que ocasionarà també una alteració marítima amb onades que poden arribar els 3 metres a primera línia. Divendres aniria millorant amb el pas de les hores.

Dificultats amb la cota de neu.

Tot i que està clar que la neu faria acte de presència en tota la zona interior de Catalunya i del prelitoral per sobre dels 400 metres, cal tenir present diferents factors que fan mal pronosticar fins on baixaria la cota de neu al llarg del dia de demà. Primer de tot, cal tenir present l’aire fred que tindrem a diferents nivells de la troposfera, a 500hPa (a uns 5500 metres d’alçada) la temperatura estarà rondant els -25ºC, una temperatura no molt baixa perquè nevi a cotes baixes, en canvi, a 850hPa (a uns 1500 metres d’alçada), la temperatura al matí estarà entorn els -3ºC i al vespre baixaria fins els -6ºC, una temperatura prou baixa perquè nevi per sota dels 400 metres. Però la combinació de les dues masses de fred a 500Hpa i a 850hPa la neu estaria realment a uns 500 metres, però cal tenir present uns altres factors. El geopotencials seran molt baixos, que fa que aquest càlcul de neu sigui uns 200-300 metres més baixos, a més, a Tossa s’espera que es comenci a tapar el cel ja ben entrada la matinada, el que afavoreix l’acumulació de fred de la nit, i també, s’espera que les precipitacions siguin continuades i persistents, un factor molt important per fer caure l’aire fred i homogeneïtzar la temperatura en tots els nivells baixos de la troposfera.
Dit això, i personalment, malgrat els vents de NE forts que tindrem, diria que a Tossa la neu a primeres hores del matí ja podria fer acte de presència per sobre dels 400-500 metres i al llarg del dia, aniria baixant fins els 200 metres i quan les precipitacions siguin més persistents a la tarda, veure nevar a la mateixa població. Per tant, demà de ben segur que la part més alta del Massís de ses Cadiretes pot recollir un bon gruix de neu (entorn els 5 cm). Veurem que passa finalment.

Vent i temporal de mar.

També serà noticia demà el fort vent de Gregal que farà augmentar la sensació de fred i, a la vegada, una alteració marítima important tot i que no s’espera que l’onatge sobrepassi els 3 metres a primera línia de la costa.
Resta de Girona i Catalunya.

Si la neu al litoral estaria entorn dels 400 metres, a la resta de Girona la nevada pot ser important en tot el prelitoral, especialment per sobre d’aquests 400 metres, on en alguns llocs es podran acumular gruixos superiors als 5 cms de neu. Aquesta nevada, també seria important en tot el prelitoral de Tarragona i de Barcelona. A la tarda, la neu podria caure a la mateixa costa. La zona de Lleida i Pirineu Occidental seria on menys s’espera que nevi.

Dit això, ATENCIÓ

1. A la neu que podrà caure en cotes baixes (per sobre dels 400 metres baixant als 200 metres al litoral, i en totes les cotes en l’interior).
2. El vent de Gregal que bufarà amb força en punts del litoral nord i pot ocasionar problemes si aquest vent ve acompanyat amb nevada.
3. El temporal marítim, tot i no ser important, es podrà arribar a onatge de 3 metres a primera línia de la costa i als 5 metres mar endins.

Només queda esperar i gaudir.

8 comentaris:

joannadal ha dit...

Hola, company, soc l'empordanet del blog, vam dinar plegats el dia d'Arenys, si que teniu sort per Tossa, aqui a Esclanyà, estem per sota dels 100m., si neves per damumt d'aquesta cota, hauria de pujar fins Begur (200m.) ò al puig Son Rich 300 i escaix, altres vegades ha passat que per aqui es aigua i pujant a Begur es converteix en neu ò neu granulada, a mig cami.
Salut.

ELPITO ha dit...

Bona previsió. L'ubicació final de la depresió serà la que dictarà sentència en quant a cotes neu i quantia de precipitació. A veure si tenim sort.

manel ha dit...

holaa pots se que nevii demaa a vallmoll(177 metres sobre el mar)? que esta a lalt camp, tarragona. responme sisplau. i en cas que no fos aixi ja aniria a montblanc o algun llocs d'aquests que estan aprop. uenoo deww i sisplauu que demaa nevi per aqui.

meteotossa ha dit...

Manel,
tens molts números perquè si et nevi a la mateixa població. Si no ho fa al matí, ho farà a la tarda... Paciència... si no, sempre et quedarà Montblanc.jejeje.

manel ha dit...

ok i graciess,,
fins demaa
deww

manel ha dit...

a vallmoll ara plou i estem a 3,8 graus
avera que passa a la nit

Anònim ha dit...

Ojala m'equivoqui ..pero opino que No nevarà pas. Precisament degut al fet que les temperatures en superficie son molt baixes impedirà que hi hagi una convecció important. El vapor de l'aigua del mares saturarà de seguida i aparentment tindrem molta humitat..pero aquests nuvols baixos no pujaràn gaire cap amunt. La borrasca es desplaçarà massa ràpid cap al est i el vent en superfície és de gregal el qual només te recorregut marítim per la costa brava i el Golf de LLeó, més enllà els Alps marítim s'han encarregat d'assecarlo. Quan més fred façi el vent passarà a ser de tramuntana, encara més sec que el gregal.
A més, les temperatures més fredes en alçada es situaran damunt Navarra, Aragó i part de la meitat nord i est de la meseta pero no damunt el litoral mediterrà. Crec en general que és una situació molt semblant a d'altres que ja hem tingut ultimament i que ens han decepcionat.

Ara bé, com que la meteorologia a la fi i al cap està constituida amb elements dins de dinàmiques caòtiques ..De tot pot passar, i per tant podem seguir ilusionats.

Voi pa'llà ha dit...

Bones, la neu ha arribat puntualment a tot el massís de cadiretes.
Tenim el coll de terra negra amb quatre dits de neu, fins el túnel de la carretera de llagostera, tot enfarinat.
Jo acabo de baixar, i han començat a posar sal a la calçada, ja que hi havien caples de gel.