diumenge, 29 d’abril del 2012

Nit d’aigua.

Aquesta primavera i,  especialment, el mes d’abril està portant molta feina al meteoròlegs on els models passen a un segon terme i l’experiència i els coneixements del comportament de les situacions sinòptiques que estem tenint són les que compten.

A Tossa amb els ruixats d’ahir ja portem aquest mes d’Abril més de 50 litres i aquesta nit s’acomiadarà amb una altre tongada de precipitacions que poden tornar a deixar uns pocs litres més, fins i tot, amb alguna tempesta. Si observem la composició següent podem apreciar la simulació de l’acumulació de pluja captada pel radar del SMC i les quantitats de precipitació real recollida per la XEMA.


L’origen ho té el que aquests dies parlaven de la ‘ciclogènesis explosiva’ Petra, una baixa molt profunda que encara ronda per les Illes Britàniques que ens fa arribar el seu radi d’influència sumat a una altre baixa ubicada al nord d’Àfrica. Aquesta situació originarà una petita baixa relativa ubicada sobre Catalunya aquesta matinada acompanyada del pas d’una massa de precipitació que es reactivarà amb aquesta baixa relativa.


A hores d’ara, aquesta situació ja està donant precipitacions a molts punts de la Península Ibèrica i, fins i tot, neu en cotes mitges del sud del país, com a Sierra Nevada, on la neu està fent acte de presència amb força per sobre dels 1500-1600 metres donant aquest aspecte.




A Catalunya avui llueix el sol però poc a poc les nuvolades estan començant a créixer, no només a Catalunya, sinó també en altres punts de muntanya de la Península i que ja comencen a donar ruixats.
Amb aquesta situació, a partir de darrera hora d’aquesta tarda les precipitacions començaran a fer acte de presència en molts punts i s’nairan generalitzant de cara al vespre i, especialment durant la matinada on podrien ser en forma de tempesta i localment fortes en punta de la meitat est de Catalunya. Aquesta situació deixarà un dilluns variable amb ruixats dispersos per dimarts tornar a lluir el sol.





A Tossa, per tant, s’espera que la pluja faci acte de presència a partir d’aquesta nit i que durant la matinada pugui haver-hi alguna tempesta intensa. Al llarg de demà el temps continuarà insegur amb ruixats, especialment durant al matí. Mica en mica, les pluges anirien desapareixent deixant un dimarts assolellat amb algunes nuvolades poc importants que no haurien de deixar pluja.