dimecres, 4 d’abril del 2012

RESUM MES DE MARÇ

El març ha estat molt plujós al vessant sud del Pirineu, a la Catalunya Central, a punts de la vall de l'Ebre i a les muntanyes de Prades

El Servei Meteorològic de Catalunya qualifica el mes de març de 2012 com a normal o càlid a gran part del país. Les anomalies positives més rellevants s’ha enregistrat a les parts més elevades del Prepirineu i de la Serralada Prelitoral, fruit de la inversió tèrmica que ha caracteritzat algunes fases del mes.
El mes de març ha estat marcat per una alta irregularitat pluviomètrica. El mes ha estat plujós o molt plujós al vessant sud del Pirineu, a la Catalunya Central, a punts de la vall de l’Ebre i a les muntanyes de Prades. En canvi, ha estat molt sec a punts de l’altiplà central. A la resta del país ha estat normal o sec.


La meteorologia del mes de març ha vingut marcada per un bloqueig anticiclònic persistent a l’occident del continent europeu, inhibint l’entrada de les masses d’aire fred provinent del nord i, per tant, provocant unes anomalies tèrmiques (diferències de la temperatura mitjana mensual respecte a la mitjana climàtica mensual) positives a gran part del país. D’altre banda, aquesta configuració ha limitat l’aparició del número de pertorbacions que han afectat el territori català, i amb una afectació molt irregular sobre el territori.

L’episodi de precipitacions més destacat que s’ha produït durant el mes de març ha estat el que va afectar Catalunya entre els dies 16 i 22. El pas d’un solc acompanyat d’aire molt fred en alçada va provocar la formació de ruixats i tempestes entre els dies 16 i 19 ubicades fonamentalment a punts del prelitoral Central, de la Catalunya Central i del litoral Sud. Posteriorment, a partir del dia 20 es va configurar una àrea de baixes pressions en alçada sobre la vertical de la península Ibèrica. Aquesta baixa, juntament amb una advecció de vents humits de component est incidint sobre Catalunya, va provocar un episodi de precipitacions generalitzades. A nivells mitjans de l’atmosfera, el flux de component sud va ser marcat entre els dies 20 i 22, provocant que els màxims pluviomètrics més importants es localitzessin als principals relleus del país, especialment al prelitoral i al vessant sud del Pirineu. En tot l’episodi de precipitacions es van enregistrar quantitats de més de 100 mm a punts del Pirineu i del Prelitoral sud. Destaquen les següents quantitats registrades a les Estacions Meteorològiques Automàtiques (EMA) gestionades pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC): 171,3 mm de Salòria (2.451 m) a la comarca del Pallars Sobirà; 146,0 mm de Boí (2.535 m) a la comarca de l’Alta Ribagorça, 121,5 mm de Prades (el Baix Camp), o 117,3 mm als Ports, al Baix Ebre, entre d’altres. A banda, es van acumular gruixos de més de 30 cm de neu nova per sobre dels 2.000 metres. Destaquen els 99 cm d’Ulldeter (2.364 m) a la comarca del Ripollès, els 92 cm de Malniu (2.230 m) o els 85 cm de Cadí Nord - Prat d’Aguiló (2.143 m), ambdues EMA ubicades a la comarca de la Cerdanya. Fora del Pirineu, també va nevar a les zones més altes del massís del Port, les muntanyes de Prades i el massís del Montseny, acumulant al voltant de 5 cm de neu. També es van produir intensitats fortes, com és el cas dels 23,9 mm caiguts en 30 minuts el dia 21 a Begues (el Baix Llobregat), o els 22,0 mm en mitja hora el dia 22 a Castell d’Aro (el Baix Empordà). Fins i tot es té constància que alguns d’aquests xàfecs van portar associats fenòmens severs com fortes ratxes de vent molt locals.
El mes de març ha estat normal o càlid (Figura 1) a gran part del país. Les anomalies positives més rellevants s’ha enregistrat a les parts més elevades del Prepirineu i de la Serralada Prelitoral fruit de la inversió tèrmica (temperatura mínima diària més baixa al fons de les valls que a les parts més elevades) que ha caracteritzat algunes fases del mes. Aquest fet ha estat provocat per les altes pressions que van afectar el país entre els dies 9 i 15, i a partir del dia 23. La taula següent mostra les anomalies positives més significatives (diferències de la temperatura mitjana mensual de març respecte a la mitjana climàtica mensual del mes de març pel període de referència 1961-1990) a les EMA gestionades pel SMC. Cal remarcar que el mes s’ha de considerar com a molt càlid a les parts més elevades de les serralades litoral i prelitoral central.
Nom de l’EMA
Comarca
Anomalia (ºC)
Begues - PN del Garraf
el Baix Llobregat
+3,2
Barcelona - Observatori Fabra
el Barcelonès
+3,0
Puig Sesolles (1.668 m)
el Vallès Oriental
+3,0
Santuari de Queralt
el Berguedà
+2,9
el Montmell
el Baix Penedès
+2,8
Muntanyola
Osona
+2,8
Montserrat - Sant Dimes
Bages
+2,7
Font-rubí
l’Alt Penedès
+2,7
Tagamanent - PN del Montseny
el Vallès Oriental
+2,7
Pluviomètricament, el març ha estat caracteritzat per una alta irregularitat en la distribució de la precipitació. El mes ha estat plujós o molt plujós al vessant sud del Pirineu, a la Catalunya Central, a punts de la vall de l’Ebre i a les muntanyes de Prades. En canvi, ha estat molt sec a punts de l’altiplà central. A la resta del país ha estat normal o sec. Aquesta distribució de la precipitació ha estat deguda pels fluxos del sud que van dominar durant l’episodi de precipitacions que va afectar Catalunya entre els dies 16 i 22.
La taula següent mostra les EMA gestionades pel SMC en les quals la precipitació acumulada durant el mes de març ha superat els 100 mm.
Nom de l’EMA
Comarca
PPT (mm)
Salòria (2.451 m)
el Pallars Sobirà
177,8
Bonaigua (2.266 m)
el Pallars Sobirà
156,0
Boí (2.535 m)
l’Alta Ribagorça
151,1
Cadí Nord (2.143 m) - Prat d'Aguiló
la Cerdanya
145,1
Espot (2.519 m)
el Pallars Sobirà
143,4
Certascan (2.400 m)
el Pallars Sobirà
138,1
Gisclareny
el Berguedà
131,4
Ulldeter (2.410 m)
el Ripollès
125,7
Prades
el Baix Camp
122,8
PN dels Ports
el Baix Ebre
119,5
Malniu (2.230 m)
la Cerdanya
109,4
Figura 1:
Mapes de temperatura mitjana del mes de març de 2012 i de diferència d’aquesta respecte de la mitjana climàtica
Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques), gestionada pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). No inclouen els valors de temperatura si no es disposa del 80% de totes les dades.

Figura 2:
Mapes de precipitació acumulada durant el mes de març de 2012 i de percentatge d’aquesta respecte de la mitjana climàtica
Mapes elaborats amb dades d’estacions automàtiques gestionades pel Servei Meteorològic de Catalunya. No inclouen els valors de precipitació d’una estació concreta si no es disposa de les dades d’un episodi significatiu d’aquesta estació.