dijous, 22 de maig del 2008

Tornen els ruixats generalitzats

Després d’una petita “pausa” (avui encara hi ha hagut alguns ruixats aïllats i dispersos en punts del pre-pirineu i serralada transversal). A partir d’aquest dijous, els ruixats tornaran a aparèixer arreu de Catalunya, especialment a la meitat nord, on podrien tornar a ser importants i acumular quantitats superiors els 50 litres entre dijous i diumenge.

L’arribada d’una petita bossa d’aire fred en alçada acompanyada d’una baixa en superfície, que començarà a entrar divendres pel nord-oest de la Península Ibèrica, ens portarà un temps inestable, que originarà ruixats i tempestes, localment amb una certa intensitat i amb calamarsa la tarda de divendres i dissabte.

No obstant, la tarda d’avui dijous, ja es començarà a intuir l’arribada d’aquesta depressió amb la formació de tamborinades de tarda, que en alguns punts interiors de la meitat nord, poden ser moderats. Els ruixats, pels dies següents, es farien més extensos i intensos.

A més, aquesta baixa freda aillada (BFA), originarà la formació de diferent baixes relatives, que aniran “rondant” entorn el Principat. Tot i que dilluns els ruixats serien més aïllats, la ubicació d’una de les baixes front la costa catalana per dimarts, podria donar lloc a més ruixats, en aquests cas més importants a la meitat est.

Ara per ara, i degut a l’experiència dels darrers dies, és molt difícil saber si ens afectarà a Tossa, tot sembla indicar que aquesta vegada sí i que els ruixats ens farien visites transitòries, sobretot de cara a divendres i cap de setmana... A veure si per fi, aquesta és la bona.

NOTA: és gairebé segur que aquesta situació variï degut a les basculacions que originen aquest tipus de baixes, sobretot la bossa d’aire fred en alçada i, en conseqüència, la formació de petites baixes relatives i zones d’inestabilitat. Ho anirem seguint dia a dia.


Models GFS. Evolució de la situació pels propers dies
(model de precipitació, pressió en superfície i estat del cel)

Situació per dijous a les 18h.


Situació per divendres a les 18h.

Situació per dissabte a les 18h.

Situació per diumenge a les 12h.

Situació per la nit de dilluns a dimarts a les 00h.