dimecres, 11 de juny del 2008

Camí cap a una nova Edat de Gel?

Ja fa anys que es parla del Canvi Climàtic, un canvi que ens està portant un augment de les temperatures originat, segons tots els indicis, per l’home. No obstant, cada cop són més els científics que diuen que aquest escalfament, és un cicle natural normal en la fases finals de les èpoques interglacials, és a dir, aquells cicles climàtic naturals que hi ha entre una glaciació i una altra, així doncs, ens trobem en el final d’una època interglacial i, en conseqüència, en el començament d’una nova era glacial si fem cas d’aquest científics.

Aquest dies, a casa nostra, a Catalunya, degut a les elevades pluges i a unes temperatures lleugerament inferiors a les normals, i molt inferiors a la dels darrers anys, es comença a parlar sobre si realment ens estem apropant a una petita edat de gel.

Mirant els models, especialment els de la NOAA, ens indica que els propers mesos serien més freds i un xic més plujosos. Molts científics, comencen a afegir-se a la teoria que en els propers anys començaria una petita època freda a tota Europa Occidental degut a tres factors principals:

1. La desaparició de la massa de gel de l’àrtic podria alterar les corrents oceàniques, en especial la corrent del Golf de Mèxic, una corrent càlida que banya tota l’Europa Occidental i que gràcies als vents globals de l’oest que trobem en aquesta zona, origina unes temperatures temperades i, fins i tot, elevades al nord d’Europa tenint present la latitud on es troben. La desaparició de la massa de gel de l’àrtic aportaria aigua dolça a la superfície oceànica, fent-la menys densa i impedint, per tant, que s’enfonsés, això originaria una alteració de la dinàmica natural de la corrents oceàniques i, a la vegada, frenaria fins a fer desaparèixer el flux d’aigua tropical des del Golf de Mèxic. Tota l’Europa occidental es veuria immensa en una davallada de la temperatura entre 5 i 10ºC.


Video 1. Dinàmica de les corrents oceàniques i alteració de la Corrent del Golf.
2. La activitat solar des de fa uns anys es veu que està disminuint. Científics, indiquen que aquesta baixa activitat solar, també respon a un cicle d’acció del sol, que es repeteix cada 200 anys. Aquesta baixa activitat de les manxes solars, origina que no arribi tanta calor a la terra i, per tant, una disminució de la temperatura de la terra entre els 1 i 3ºC. Aquesta baixa activitat solar podria coincidir amb la Teoria de Milankovich on si bé la lluminositat solar es manté pràcticament constant al llarg de milions d'anys no ocorre el mateix amb la òrbita terrestre. Aquesta oscil·la periòdicament fent que la quantitat mitjana de radiació que rep cada hemisferi vaig fluctuar al llarg del temps. I són estes variacions les que provoquen les pulsacions glacials a manera d'estius i hiverns de llarg període. Són els anomenats períodes glacials i interglacials. Cal tenir en compte diversos factors que contribueixen a modificar les característiques orbitals fent que la insolació mitjana en l'un i l'altre hemisferi varia encara que no ho faci el flux de radiació global. La excentricitat, la inclinació axial, i la precessió de l'òrbita de la Terra varia en el transcurs del temps produint les glaciacions del Quaternari cada 100.000 anys. L'eix de la Terra completa el seu cicle de precessió cada 25.800 anys. Al mateix temps l'eix major de la órbota de la Terra gira, en uns 22.000 anys. A més, la inclinació de l'eix de la Terra canvia entre 21,5 graus a 24,5 graus en un cicle de 41.000 anys. L'eix de la Terra té ara una inclinació de 23,5º respecte al pla de l'eclíptica. Ara sembla, que ens trobem en el final interglacial, realitzant el començament cap a una nova era glacial. Ja que ara fa 100000 ansy que va començar l'última glaciació, per tant, ja ha passat el cicle dels 100000 anys per a una de nova...


Video 1. Teoria de Milankovich

3. El vulcanisme. Tot i que és molt relatiu i aleatori, s’ha demostrat que grans erupcions volcàniques han originat una davallada global de la temperatura, com va passar el 1815 amb l’erupció del volcà Tambora (Indonèsia), que degut a la gran quantitat de cendra alliberada va provocar l’anomenat any sense estiu el 1816, degut a l’enfosquiment generalitzat i un descens marcat de les temperatures provocat pel material particulat en suspensió. Una cosa semblant va passar amb l’erupció del volcà Pinatubo (Filipines) el 1991 amb l’aportació de sulfats a l’atmosfera, provocant un descens de la temperatura mundial que es prolongà durant dos anys. Aquest any, hem tingut una sèrie d’erupcions volcàniques: el Llaima a Xile, el Galeras a Colòmbia, el Chaitén a Xile, el Tungurahua a Equador, etc.


Video 3. Efecte dels volcans durant els últims segles.


Video 4. Erupció del Volcà Chaitén


La realitat és que la temperatura a la terra a augmentat en els darrers anys, però si és cert que el final dels cicles interglacials es registren èpoques molt càlides abans de començar la caiguda lliure. A més, ens trobem en una apagada de l’activitat solar i un debilitament demostrat de la corrent del Golf, en fi, molts mecanismes naturals comencen a fallar en el nostre clima, molts elements que han d’encaixar comencen a canviar... és un cicle natural tot el que està passant? Ara la natura ens pagarà per tot el mal que em fet? O simplement, l’home no ha influenciat i el mateix cicle climàtic origina aquestes variacions? Sigui el que sigui, passi el que passi, molt em penso que nosaltres, ja, poca cosa podem fer, simplement esperar, restar expectants, i per si de cas, intentar reduir la contaminació, posar fre a la desforestació i intentar preservar el nostre patrimoni natural, que al cap i a la fi, és l’origen de que hi hagi vida.

Enllaços d'interés.

¿ Calentamiento Global, o enfriamiento Global? La verdadera incidencia del hombre en el camino hacia una nueva era glacial.

Se aproxima una mini edad de hielo?

Glaciaciones y Astronomía. Ciclos de Milankovitch.

Una Posibilidad Escalofriante

Teoria de Milankovitch

Petita Edat de Gel

1 comentari:

Jordi Pamplona ha dit...

Primer de tot, m'haig de treure el barret davant d'aquest article!!!Està molt i molt bé!! Per cert, has vist de pel·lícula EL DIA DE MAÑANA? parla exactament de la circulació de les corrents oceàniques i de l'aparició e l'edat de gel...segurament ja l'has vist, però jo ja me la vaig comprar perquè em fascina!!!
Jo també vaig molt liat el dia 21 de Juny tinc OPOsicions i estic estudiant!!
Aquesta tarda hi haurà moguda de la bona aqui Vic ja trona!!

Jordi

Meteovic