dimarts, 24 de juny del 2008

Canvis a la vista

Després d’uns dies ben estiuencs, amb temperatures a la nostra vila properes als 30ºC, tot sembla indicar que cap a final de setmana ens visitarà una àrea d’inestabilitat que podria deixar ruixats a la nostra vila de cara a la tarda. Encara queden dies i s’haurà d’anar seguint ja que es podria presentar una situació de tempestes intenses i amb fenòmens severs.

Tanmateix, demà dimarts tindrem un dia una mica variable, tot i que difícilment arribarà a ploure a Tossa. No obstant, cap a la meitat oest i interior de Catalunya es podrien registrar tempestes, localment intenses degut al pas d’una petita bossa freda en alçada.

En aquest models d’Energia Convectiva Potencialment Disponible (CAPE), podem veure com arriba de cara a divendres a valors superiors als 1500 J/Kg. És a dir, tindrem una disponibilitat d’energia a l’ambient bastant importants per permetre el desenvolupament de moviments verticals en el seu interior que sumat a les bones condicions d’humitat afavorirà la formació de nuclis convectius importants.
Tanmateix, trobem l’índex LI (Lifted Index) de fins a -6, un valor tan negatiu que es tradueix en fenòmens molts severs i extrems (a partir d’aquest valor es donen els fenòmens tornàdics). Aquest valor LI té en compte la temperatura i humitat a 950 hPa i 500 hPa, i quan els valors són negatius significa que tenim inestabilitat i que les corrents ascendents seran més fortes i permetran el desenvolupament de grans tempestes.



El model GFS de precipitació, ja ens indica la presència de precipitacions a la meitat nord de Catalunya, especialment al nord-est, podrien ser importants.