dissabte, 7 de juny del 2008

Ser home del temps, una maledicció?

Molts pensareu, que quan es posa un sol, un núvol i pluja, és perquè no sabem quin temps farà. Potser sí, ens equivoquem, com no, la meteorologia és una ciència purament inexacte, per això realitzem pronòstics i prediccions, és a dir, mai diem el que farà, simplement intentem predir el que pot fer.

I sembla, que aquests propers dies, serà una situació de mal preveure a nivell local, no així a nivell regional. Per exemple, els homes del temps de les televisions a àmbit nacional, o tenen molt fàcil, “nubes y claros en el noreste con chubascos moderados localmente fuertes”, així que farà, plourà a Tossa o farà sol?. Si veiem a nivell regional, per exemple a TV3, podem veure que ho intenten afinar molt més, “matí assolellat amb ruixats de tarda a la meitat nord, localment forts a la zona interior del nord-est i nord de barcelona...”, així sabem que farà sol al matí a Tossa, però a la tarda plourà? Ara ja entrem en la predicció local, és a dir, aquella que farà en un punt molt concret, en realitzar aquestes prediccions, el primer que s’ha de tenir present és el gran marge d’error que hi ha en les prediccions i que, com totes, són pronòstics. Per a realitzar aquests pronòstic, és indispensable per part del meteoròleg de torn, el coneixement acurat d’aquella zona i l’experiència com a observador dels fenòmens climàtics que actuen en aquell indret concret. No a tot arreu, fa el mateix temps en el mateix moment.
A Tossa, sense anar més lluny tenim una peculiaritat, i és la seva orografia. El massís de Cadiretes, per exemple, pot fer tan de barrera per els nuclis de tempesta, com de regenerador d’aquestes, o la marinada, que pot fer desviar-les cap a la zona de Sant Feliu o alimentar-les amb la humitat en superfície. O la tramuntana, que moltes vegades ens dóna dies grisos pel rebuf que origina aquest vent a casa nostra, sobretot després del pas d’un front.
Són moltes les peculiaritats que hi ha en cada entorn, i això, no vol dir que tinguem un microclima, simplement, els fenòmens locals actuen de diferent manera en cada situació i, sobretot, en relació a la situació sinòptica general que hi hagi aquell dia i en aquell moment. Aquí, és on ha d’entrar l’experiència del meteoròleg o observador local, el coneixement del que passa a la seva localitat, en la seva ubicació és la meitat de l’èxit d’un pronòstic, però mai, podrà ser un pronòstic al 100%, a vegades, ni tan sols, superar el 50% de probabilitat d’èxit. No obstant, al llarg de l’any, el percentatge d’encert per part dels meteoròlegs supera el 80%.

Tota aquesta parrafada, no és pas cap excusa per un possible error en el pronòstic dels propers dies, sinó que és la realitat de les persones, que dia rere dia, mirem el cel, observem i amb l’ajuda de models numèrics, intentem esbrinar el temps que podrà fer els propers dies. En fi, mai ningú ha dit, que ser home del temps, hagi de ser una cosa fàcil. Almenys, ens queda la satisfacció, que ho intentem fer de la millor manera que podem i la majoria de vegades, l’encertem.

3 comentaris:

Jordi Pamplona ha dit...

Hola amic!!
Sóc en Jordi (en Meteovic). Precisament crec que aquesta és la gràcia de la meteorologia, el possible canvi o error que es pugui produir.Moltes vegades es pot pensar que farà sol i de sobte...es desenvolupen uns núvols i deixen anar una tempesta brutal!!!
Pel que fa el temps de TV3, per mi és un orgull quan el comparo amb el d'altres cadenes, ja que intenten precisar moltíssim i a més a més són molt bon pedagogs..ensenyen molt i molt bé a la gent aficionada.
Una abraçada des de la Plana!!!
Salut!!!

Anònim ha dit...

Tens tota la rao.I el dia que els models la clavin al 100% en tots els factors que analitzem, això perdrà gracia.

Lluis El Masnou

Anònim ha dit...

hola meteotossa, sóc l'annamaria, i em fa gràcia la coincidència, no fa ni 10 minuts un dels meus nanos m'ha preguntat si demà plourà i no he sabut que respondre'l....que si en algun punt de Catalunya però que era difícil de fer la predicció que de fet no en sé sino que us llegeixo i escolto tan de tv3 com de les diferents ràdios i trec les meves conclusions. També m'han preguntat en alguna ocasió perque no els faig callar quan surten els meteos d'altres cadenes. Per cert, crec que n'hi ha un a ¿la Sexta? que és un catxondo però no l'he vist mai ni sé com ho fa.
Una abraçada desde Bcn