dilluns, 21 de juliol del 2008

Models estacionals freds i plujosos.

Farà un parell de mesos, per l’espai méteo de TVTOSSA i en una entrada el blog "clic aquí", parlava dels pronòstics estacionals que indicaven que podríem tenir un estiu més fresc del que seria normal i un xic més plujós, els quals hauríem d'afegir una sèrie de fenòmens naturals que s'estan donant lloc durant aquest any.

Doncs, arribats ja a finals de Juliol, podem mencionar que en termes generals, s’està complint aquests pronòstics, tant en les temperatures, on ja tenim valors mitjans entre 0,3 i 0,7ºC per sota de l’habitual, com en les precipitacions, només cal recordar l’horrible sequera que teníem fa 3 mesos enrere.

Els models estacionals actuals, continuen indicant aquesta tendència de temperatures més fresques, o millor dit, menys caloroses, i precipitacions més abundants a les habituals.
Crida l’atenció el proper mes d’Agost, on els models estacionals indiquen unes precipitacions superiors a les normals amb temperatures bastant més baixes. Com sempre, a finals d’estiu, serà el moment de fer càlculs i veure el que realment a passat. Fins ara, queda clar, que les fortes calorades, a excepció d’algunes jornades puntuals, s’estan quedant al marge i els models no ens indiquen cap calorada forta però tampoc cap tongada de precipitacions importants.

Com sempre, el temps té l’última paraula.

Els pronòstics estacionals de precipitació, ens indiquen clarament un augment de les precipitacions, remarcable el mes d’agost i en menor mesura el de setembre i octubre. Mentre que novembre i desembre indica unes precipitacions normals.

Els pronòstics estacionals de temperatura, a diferència d’altres anys, ens indiquen unes temperatures més fresques durant els propers mesos i, no només a casa nostra, sinó a gran part d’Europa. Novament destaca el mes d’agost, però els altres mesos, també indiquen temperatures més baixes, tot sembla indicar, que per l’entrada de masses d’aire siberianes el mes de novembre.
Cal recordar, que ens trobem en la fase en que l’activitat solar és gairebé nul·la i la possible debilitament de la corrent del Golf, a la vegada, no s’hauria de passar per alt, les erupcions volcàniques que em tingut aquests darrers mesos. Tot un conjunt de factors que de ben segur, que faran parlar durant la tardor i, sobretot, el proper hivern.

2 comentaris:

xavierh ha dit...

Bones

Hem podries dir quin temps fara tot i sabent que es complicat a partir del 13 de agost a catalunya

moltes gracies

meteotossa ha dit...

Simplement és impossible realitzar un pronòstic per d'aquí tants dies. La fiabilitat seria inferior al 30%. No obstant, vist des d'avui, l'anticicló es retira cap a l'atlàntic i, per tant, facilitaria l'entrada de masses fredes en alçada que originarien ruixats i tempestes.
Però novament remarcar que queden molts dies.