dissabte, 30 d’agost del 2008

DIUMENGE DE CANVI; TORNEN LES TEMPESTES

Aquest proper diumenge, meteorològicament parlant, serà el darrer dia d’estiu i donarem pas a la tardor climàtica (setembre, octubre i novembre). Tot sembla indicar, que serà de la millor forma possible, amb ruixats i tempestes. I és que com millor s’ha de donar la benvinguda a l’època de l’any més plujosa en tota la conca mediterrània espanyola que no sigui amb “bon temps”.

El pas d’un front, acompanyat d’una petita bossa d’aire fred en alçada, serà l’origen del canvi de temps per diumenge. Avui, ja s’han donat fortes tempestes per la zona nord-oest d’Espanya, amb algun aiguat localitzat i fortes descàrregues elèctriques. Aquesta zona d’inestabilitat que afecta aquesta zona de la Península, s’ha d’anar desplaçant cap a l’est, estenent-se les tempestes en tota la meitat nord.

Aquest front, es troba alimentat per humitats elevades (entre el 60 i el 80% d’humitat relativa) en totes les capes de la troposfera. Aquesta humitat, ajudarà a la convecció diürna, on els vents càlids ascendent originats per l’escalfor de la superfície es toparan, ajudats per l’orografia, amb l’humitat i, a la vegada, per una bossa freda entorn els -15ºC. A la vegada, a la meitat est de Catalunya, s’està gestant una àrea d’inestabilitat amb una CAPE de més de 2000 J/ kg i un Lifted de fins a -7. La formació de fenòmens tornàdics al mar podrien ser noticia, tot i que seran difícils d’apreciar degut a que la màxima possibilitat de la formació d’aquests fenòmens seria de cara a la nit. A més, es preveu vent d’origen marítim (SE) en superfície que ajudaria a l’aportació d’humitat durant la convecció diürna anteriorment mencionada.

Model GFS. Podem apreciar, com el CAPE és molt elevat i l'índex LI extremadament negatiu.


Model GFS. La bossa freda de -16ºC, un cop creuat Catalunya, s'ubicarà davant la costa catalana, justament, quan hi haurà el màxim d'inestabilitat.

Així doncs, per diumenge, s’espera un dia variables, amb creixement de nuvolades que originarien una tarda de ruixats i tempestes, algunes d’elles podrien ser fortes i intenses, acompanyades de calamarsa i fort aparell elèctric, no es descarta algun fenomen sever.


Ja demà dissabte, s’apreciarà l’arribada d’aquest canvi de temps, amb ruixats al Pirineu i l’arribada de núvols alts i mitjos per ponent.

A Tossa, s’espera que les tempestes arribin a partir del migdia de diumenge, sent més importants de cara a la nit. No obstant, com totes aquestes situacions, s’hauran d’anar seguint molt a prop i veure la seva evolució.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

ei bones, sabries dir-me alguna pagina per poder seguir l'huraca Gustav, merci! crak!

meteotossa ha dit...

http://www.noaawatch.gov/2008/gustav.php

Ja saps, els americans tenen de tot.