diumenge, 10 d’agost del 2008

EL CEL PLORA LES LLÀGRIMES DE SANT LLORENÇ


Com cada any per aquests dies d’agost és possible veure en els cels nocturns la pluja d’estels de les Perseides, també conegudes com Llàgrimes de Sant Llorenç. Normalment la pluja de les Perseides es produeix el 10 d’agost, coincidint amb el dia de Sant Llorenç, d’aquí el seu nom, però els dies de més activitat acostumen a ser l’11 i el 12 d'agost. Enguany, el dia de més intensitat també serà dimecres 11 d’agost i, més concretament, a les 22:50 hores, però podràs observar-les fins el 18 d’agost, tot i que amb menys quantitat.

Els experts calculen que podrem observar com cauen entre 60 i 80 estrelles l’hora. En el moment de màxima activitat (les 22:50 hores de la nit de l’11 d’agost), però, serà possible de veure’n al voltant de 200 l’hora, una intensitat que experts astronòmics de la Universitat de Barcelona qualifiquen de “excepcional”. I és que la intensitat de les Llàgrimes de Sant Llorenç cada any va a menys. En les darreres aparicions el nombre d’estrelles fugaces s’havia reduït a menys de 100 l’hora.
Les Perseides són un filament de pols que es va desprendre del cometa Swift-Tuttle, un cometa que es pot veure des de la Terra cada 135 anys, temps que tarda en donar la volta al Sol. Des del Centre Marshall de Vols Espacials de la NASA asseguren que aquest filament de pols estel·lar és relativament jove, ja que es va separar del Swift-Tuttle al 1862. Les Perseides reben aquest nom perquè, en observar el cel nocturn, semblen provenir de la constel·lació de Perseo. Des de la Terra, es poden observar quan el planeta travessa l’òrbita del cometa i permet que aquestes partícules que es van desprendre penetrin a l’atmosfera terrestre a uns 60 quilometres per segon i es consumeixin.

Els experts aconsellen veure la pluja d’estrelles de Sant Llorenç a simple vista, sense telescopi ni prismàtics, perquè cauen a molta velocitat. Per poder-les veure cal que mireu cap al sud-est. A més a més, els astrònoms de la NASA asseguren que enguany la visibilitat serà bona. La lluna no dificultarà la visió i la pluja serà intensa, així que només cal esperar que no hi hagi núvols al cel.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

molt interessant! jo air vaig estar mirant un rao les estrelles i no vaig veure cap!

Lola ha dit...

M'encanta aquest blog! felicitats!