Aquest estiu està sent relativament sec en molts indrets de Catalunya, i Tossa no es queda el marge. No obstant, a partir de demà, amb el pas d’un front fred bastant actiu, originarà un d’aquells dies típics de finals d’agost, amb ruixats, grans nuvolades i alguna tempesta severa.
El pas d’un front fred que creuarà el nord peninsular d’oest a est entre divendres i dissabte inestabilitzarà l’atmosfera d’una forma ben marcada. El front vindrà acompanyat d’una bossa d’aire fred en alçada de -16ºC i amb humitats superiors al 80% en totes les capes de la troposfera, a més, en la zona est peninsular s’ha format una àrea d’inestabilitat important, amb un CAPE d’uns 1300 J/Kg i i un Lifted entre -3 i -5º. A més, el vent serà de component marítim i l’escalfor acumulada durant el dia abans que arribi el front a la conca mediterrània catalana originarà una realimentació del front a casa nostra i, per tant, la possibilitat de tempestes fortes serà més que considerable.
És a dir, a partir de demà al vespre i fins dissabte a la tarda la possibilitat de tempestes severes (forts vents, pluja intensa i calamarsa o pedra), fins i tot amb algun fenomen tornàdic, és elevat a tot el Principat, especialment prelitoral.
Els ruixats i les tempestes començaren a entrar per la meitat oest de Catalunya, i s’aniran estenent cap a l’est, arribant a la costa de cara al vespre. Tanmateix, durant el dia, especialment la tarda, aniran creixent nuvolades de desenvolupament vertical que donaran lloc a tempestes, que a la vegada s’aniran “unint” amb les provinents de ponent.
A Tossa, serà durant la nit de divendres, la matinada i matí de dissabte quan els ruixats i les tempestes seran més importants, amb possibilitat de ruixats intensos i fort aparell elèctric, com va passar la setmana passada, no es descarta algun fenomen sever. S’haurà d’estar alerta i seguir la situació.
Model Hirlam. Mapa de temperatura a 5500 metres d'alçada (500hPa).
Podem apreciar una llengua d’aire fred (-16ºC) que escombrarà la península. Aquest aire fred, alimentarà els núvols i serà un dels elements principals per tenir tempestes fortes. Cal recordar, que l’aire fred amb condicions d’inestabilitat (humitats altes i àrees inestables) i amb calor en superfície, origina una diferència de temperatura i de potencial atmosfèric molt marcat, aquesta diferència de temperatura, origina corrents ascendents (originat per l’escalfor del sol en la superfície) que en trobar-se amb humitat a les capes més altes es condensa i, juntament, amb l’aire fred, la condensació es fa més ràpida i més forta, donant lloc a grans nuvolades amb fortes tempestes.
Model DWD. Mapa d'humitat prevista a 3000 metres (700hPa). Podem apreciar una humitat gairebé saturada que representa el fort potencial del front.
Model GFS. Mapa de precipitació i pressió per divendres a les 18 hores.
Podem apreciar, com les taques de precipitació cobreixen tot el nord-est peninsular. Tot i que no indica precipitacions abundants, on descarregui les tempestes fortes, es podrien registrar quantitats superiors els 30 litres.
En aquest models d’Energia Convectiva Potencialment Disponible (CAPE), podem veure com arriba de cara a divendres a valors superiors als 1000 J/Kg. És a dir, tindrem una disponibilitat d’energia a l’ambient bastant importants per permetre el desenvolupament de moviments verticals en el seu interior que sumat a les bones condicions d’humitat afavorirà la formació de nuclis convectius importants.
Tanmateix, trobem l’índex LI (Lifted Index) de fins a -5, un valor tan negatiu que es tradueix en fenòmens molts severs i extrems (a partir d’aquest valor es donen els fenòmens tornàdics). Aquest valor LI té en compte la temperatura i humitat a 950 hPa i 500 hPa, i quan els valors són negatius significa que tenim inestabilitat i que les corrents ascendents seran més fortes i permetran el desenvolupament de grans tempestes.
1 comentari:
Un reportatges genials els que fas.
ets un crack!
Publica un comentari a l'entrada