dimecres, 17 de setembre del 2008

Esperant el canvi de temps.

Fa uns dies, vaig parlar que l’ubicació de l’anticicló al nord d’Europa allargant-se fins a Rússia, originaria que les bosses fredes, fronts i baixes ens podrien visitar amb més probabilitat.
El canvi de temps, ja el varem notar el divendres passat amb una forta tempesta que va deixar 23 litres i un ruixadet dissabte que amb prou feines va arribar els 0,5. El canvi més important, ha estat les temperatures que han baixat considerablement i ens ha fet recordar que la tardor ja comença a treure el nas.

Mentre l’anticicló continuï en aquesta posició, i tot sembla indicar que continuarà i, fins i tot, es reforçarà, la possibilitat de regar les contrades tossenques és elevat.

A més, tot sembla indicar, que una bossa freda es despenjarà i s’ubicarà davant les costes de Portugal, originant la formació d’una baixa que en podria afectar de cara a finals de setmana i principis de la setmana vinent, amb pluges general i generoses, però com diem sempre, encara queden dies.
A més curt termini, podríem tenir un episodi de pluges, però en aquest cas, seria en la zona pirenaica, que la nit de dijous a divendres podrien ser fortes. No obstant, també es podrien produir en altres punts del Principat en forma de ruixat i tempesta, més probables i importants a la meitat nord. De cara a la nit es podrien desplaçar cap a la meitat est i podrien donar algun ruixat a Tossa. L’origen, és una petita bossa freda que es realimentarà per una zona d’inestabilitat que hi haurà davant la costa catalana i, sobretot, de la humitat que podrem trobar en diferents nivells de troposfera.

S’haurà d’anar seguint molt de a prop aquest dies, ja que les basculacions de les bosses fredes poden fer ballar, i molt, el pronòstic. El que si està clar, és que es presenta un final de setembre molt interessant, com sol ser habitual aquests darrers anys.

Model HIRLAM. Model de precipitació esperada per la nit de dijous a divendres. Amb precipitacions generalitzades i importants en diversos llocs de Catalunya.

Model GFS. Model de precipitació esperada la tarda de diumenge, quan la baixa que es gestarà a l’atlàntic portuguès, podria originar una baixa relativa enfront les costes catalanes originant un flux de llevant.