divendres, 23 de gener de 2009

Temporal de vent

A partir d'avui divendres, el vent es començarà a notar per la zona de Lleida, incrementant la seva intensitat en tot Catalunya.
A Tossa, serà demà dissabte quan notarem amb més ganes l'intensitat i la força del vent, però ens podrem sentir afortunats, ja que s'espera que sigui una de les zones on amb menys força bufi.
L'origen d'aquest temporal de vent, es deu a una ciclogènesis potent que tindrà lloc durant el transcurs pel mar Cantàbric, amb una baixa que s'anirà aprofundint fins a 976hPa en el seu centre. Una diferència de pressió de gairebé 40hPa d'un extrem de la península a l'altre, serà l'origen d'aquest fort vent. Recordem, que com més diferència de pressió (més juntes les línies isobares) més fort serà el vent. Si apreciem el següent mapa isobàric, observem les línies ben juntes, per tant, com hem dit abans, el vent bufarà amb molta força en tot el país, especialment en tot el nord (mar Cantàbric) i a les zones elevades de muntanya.
Així doncs, atenció amb la força del vent, especialment si es té previst anar al Pirineu, amb els refredats pels alts i baixos de la temperatura i a les molèsties ocasionades pels canvis de pressió.

2 comentaris:

SelvadeTossa ha dit...

Si, i onades que al Cantàbric poden superar els 9 metres, pero allà estan més acostumats que aquí..
A Catalunya els vents huracanats arribaran amb virulència als llocs típics, es a dir, a la vall de l'Ebre i sobretot al Pirineu i Portbou (q tb és Pirineu, es clar). ..Qui s'atreveixi (dic als qui em llegiu) a pujar un cim de més de més de 2000 metres a partir del migdia que es posi plom a la motxil.la perque sino el vent se l'endurà, o potser l'enterra el mateix torb abans d'arribar a dalt!. Bé. No és broma eh?; va en serio. Prudència.

Salut

vila86 ha dit...

Aquest vent ja s'ha emportat 4 vides.. i 3 segurament nens, em sembla increible la falta de previció de la conselleria d'interior, i que no suspenguesin els partits..
Hervias al cap davant del departament d'interior ja! com a minim tens més vista que els qui dirigeixen ara mateix.