dimecres, 22 de juliol del 2009

Ruixats precanícula. (ATENCIÓ A LA CALOR)

Degut a la calor que estem passant aquest dies, la proximitat d'un front a l'oest de la península, les partícules en suspensió i els elevats nivells d'inestabilitat atmosfèrica, s'estan produint ruixats i tempestes, puntualment d'una certa intensitat en molts punt de Catalunya, especialment de la meitat est. Anirem seguint ja que ens pot afectar alguna tempesta, de curta durada, però forta.

Cal dir, però, que aquests ruixats són de molt curta durada i, per tant, acumulen poca quantitat de pluja, no obstant, anirà molt bé per hidratar una mica els nostres boscos, tot i que no lo suficient com per fer baixar el risc d'incendi.

Imatge del radar meteorològic a les 05:48 hores de la matinada on s'aprecia diferents ruixats i tempestes, un d'aquests ruixats, afectant la nostra població.

ATENCIÓ A L'ONADA DE CALOR

Malgrat aquestes tempestes els efectes de l'onada de calor i de la sequedat del terreny ja l'estem coneguent tots amb l'incendi d'Horta de Sant Joan i amb la pèrdua de vides humanes, de 4 valents bombers que es juguen la vida per preservar el nostre patrimoni natural i la vida de les persones, de d'aquestes línies, el meu reconeixement a la seva feina i el meu profund condol a la familia.

Atenció, perquè l'onada de calor nomès a fet que començar. Les temperatures a Tossa podran superar avui i demà dijous els 30ºC, poden arribar els 33-34ºC fàcilment dijous al migdia. Situació complicada en quan a tema incendis dijous, ja que s'espera vent de ponent amb cops que podien arribar en zones del prelitoral als 60-80km/h. A la zona de l'Empordà, prelitoral i zones típiques de Lleida y Ebre es poden arribar a superar els 40ºC! A més, les humitats seran baixes. Malgrat tot, i degut a la calor i els índexs d'inestabilitat elevats, es probable que com tenim ara amateix, es formin nuclis convectiu hi descarregui alguna tempesta. Ho anirem seguint.

1 comentari:

SelvadeTossa ha dit...

Aquests ruixats ens han sorprès a molts. Crec que cal dir-ho, perque sino ens haguessin sorprès intueixo que els hauriem anunciat abans de que succeissin, o si menys no hauriem mencionat la possibilitat de que mitja catalunya quedés tota mullada degut a que (com has dit "a posteriori") hi havia molta pols en suspensió i sobretot una elevada inestabilitat atmosfèrica.

Ni el Meteocat.org ni la tv3 ni altres mitjans han pronosticat encertadament els ruixadets d'aquesta nit. Es clar, tot i que ja sabem que la meteorologia segueix essent encara una ciencia inexacte teniem en ment que damunt nostre ens venia una bossa càlida del sudoest (no pas una de freda, més propicia per ruixats) i que si hi hauria alguna tamborinada seria com a molt alguna cosa super puntual en algun punt del pirineu o d'alguna altre area molt localitzada (ojala als Ports).

Jo mateix, que més o menys me les dono bastant de que també "endevino sovint el temps" ahir a la tarda vaig estendre roba al pati i avui me l'he trobat xopa d'aigua. Consequència d'una mala intuició meteorològica ..O de no haver mirat prou bé detalladament el cel ahir al vespre!

Pero es clar ..Molt més greu és encara el que els hi ha passat als bombers dels ports, que també ha estat malauradament consequència de la "imposibilitat" de fer bones prediccions locals del vent a curt termini.