dimarts, 6 d’octubre del 2009

Estiuet de Sant Miquel aquesta setmana.

Aquesta setmana viurem les últimes culejades de l’estiu tot i que fa ja dues setmanes que em entrat a la tardor astronòmica i més d’un mes a la tardor climàtica. L’origen d’aquesta dies de bonança i de temperatures màximes més propicies dels mesos de principis d’estiu (a excepció de les mínimes) es deu a una bossa càlida d’origen africà que està abraçant la meitat est de la península Ibèrica i, per tant, afectant-nos directament.
Mapa de temperatura a 850 hPa (1500m), on s'aprecia la bombolla càlida provinent del nord d'Àfrica abraçant la meitat est de la península i tot el mediterrani espanyol.

Ahir, les temperatures màximes en alguns punts de Catalunya es varen apropar als 30ºC i als 25ºC en punts del litoral. Aquestes temperatures “altes” no és inusual a principis d’Octubre, ja que és habitual que alguns anys tinguem bonança i “calor” a cavall del mes de setembre i octubre, l’anomenat “estiuet de Sant Miquel.

Aquesta situació d’estabilitat durarà tot el que resta de setmana, tot i que passaran alguns fronts de cara a dijous que farà augmentar l'inestabilitat. Malgrat tot, a la costa sembla que poc afectara. Així doncs, millor aprofitar aquests dies, ja que som el mes d’octubre, època de pluges per excel·lència i a partir de mitjans de setmana tot indica que l’estiu quedarà finiquitat i el temps de plena tardor s’imposarà per recordar-nos que l’estiu s’ha acabat i que el Novembre ja treu el nas.

Bona setmana i a gaudir.

3 comentaris:

tempspalamos ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
tempspalamos ha dit...

Aquest any sembla que l´estiu no es vol acabar,tot i que a partir del divendre refrescarà una mica.
Al principi de l´escrit veig que parles de l´estiu,suposo que deu ser un error i et volies referir a la tardor.
Salut !

meteotossa ha dit...

Efectivament, ja està canviat.