diumenge, 26 de juny del 2011

Avís del Servei Meteorològic de Catalunya per les temperatures altes

Les temperatures altes regnen arreu del país, amb el cel serè i sense núvols, en la primera onada de calor d'aquest estiu, que tocarà sostre dimarts. Els termòmetres poden vorejar els 40 graus després que aquest diumenge ja van enfilar-se fins als 38 graus a Tornabous i a Castellnou d'Ossó, a l'Urgell. El Servei Meteorològic de Catalunya ha activat un avís de risc per calor en sis comarques de Ponent. Les autoritats recomanen no fer exercici a l'aire lliure al migdia, protegir-se del sol i beure líquids de manera abundant. El mar tempera la calor a la costa amb temperatures al voltant dels 30 graus, però amb una sensació de xafogor important.

El 21 de juny vam entrar oficialment a l'estiu astronòmic i el primer cap de setmana de la nova estació, que a més és el de Sant Joan i aquest any s'ha allargat un dia més, el sol ha arribat amb força. I la calor, de moment, no s'atura aquí.

La previsió és que les temperatures vagin a l'alça al llarg de la setmana. Dilluns i dimartss'esperen màximes de 39 i 40 graus als punts més càlids de Ponent i les Terres de l'Ebre. A la costa, la calor queda frenada per la brisa marina. Hi ha entre 29 i 31 graus a tot el litoral català. Això sí, la humitat provoca una sensació de xafogor important, sobretot de nit. A partir de dimecres està previst que els termòmetres es relaxin una mica.

El Servei Meteorològic ha emès un avís per altes temperatures a les comarques del Segrià, la Noguera, el Pla d'Urgell, la Segarra, les Garrigues i l'Urgell. Per evitar problemes, esrecomana prendre precaucions si s'està exposat al sol al pic del migdia i, si és possible, buscar les ombres i evitar fer exercici durant les hores centrals del dia.
L'onada afecta de ple l'estat espanyol, amb 16 províncies en alerta taronja i màximes que han arribat als 40 graus. Un dels territoris més afectats és Galícia, on aquest cap de setmana s'hi han declarat una setantena d'incendis, el més important a Boiro, a la Corunya, tot i que ja està estabilitzat. La majoria han estat provocats.

Com serà l'estiu?

Aquestes temperatures podrien no aguantar-se tot l'estiu. A més llarg termini, les previsions són contradictòries i no queda clar si ens trobem davant d'un estiu per sobre de la mitjana o haurem de conviure amb les temperatures habituals d'aquests mesos.

La part negativa

La calor comporta un augment considerable de la possibilitat de focs forestals. Un total d'onze comarques ubicades a Girona, Lleida i Tarragona estan aquest diumenge en una situació d'alt risc d'incendis, segons informa el Servei de Prevenció d'Incendis Forestals de la Generalitat.

En positiu: platges i hotels plens

El que sí que és un fet és que la calor i el sol es tradueixen en una gran afluència de turistes. Els excel·lents nivells d'aquest pont de Sant Joan fan preveure una boníssima temporada d'estiu per a hotelers i restauradors.

A la costa, han arribat a una ocupació mitjana d'un 90% aquest cap de setmana llarg. La majoria dels visitants provenen de l'àrea de Barcelona. En segon terme, hi ha els estrangers, majoritàriament francesos, anglesos, alemanys i russos.

Font. 3cat24