diumenge, 25 de gener del 2009

Nit d'aigua.


Després de la tràgica ventada d’ahir, on Tossa va ser un dels indrets on va bufar amb menys força (amb prou feines es va passar dels 60 km/h). La gent que tingués un baròmetre, va poder apreciar que la pressió va baixar fins els 984hPa! Una pressió baixíssima. Ara, aquesta ciclogènesis explosiva ja a passat, i tot i el dia assolellat que tenim a hores d’ara, aquesta nit es presenta ben moguda.

L’arribada d’un front fred, originarà la formació d’una petita però profunda baixa (992hPa en el seu centre) enfront la costa catalana. Aquesta baixa, donarà molt de joc, i regarà àmplies zones de Catalunya i de la resta del país. A més, darrera seu porta aire més fred, que farà baixar la cota de neu progressivament fins els 600-800 metres.

A Tossa, a partir de migdia es començarà a ennuvolar progressivament i, a partir del vespre s’esperen les primeres precipitacions. Es farien més continuades de nit i matinada, localment moderada i no es descarta alguna tempesta i, fins i tot, algun granet de calamarsa, però és una possibilitat molt baixa. En alguns punts del NE i zona del litoral central, no es descarta acumular més de 20 litres, quantitat gens despreciable. La neu, començarà entorn els 1200 metres i anirà baixant fins els 600-800 metres, no més avall.

Demà dilluns, ràpidament passarà aquest front i quedaria un temps variable.

1 comentari:

SelvadeTossa ha dit...

La veritat es que en les previsions ens vam equivocar una mica. ..Es preveien vents molt forts (sobretot al Cantàbric on si que m'esperava, un cop vistos els mapes isobàrics.. El que va succeir) pero no pas tant a Catalunya.
Crec que aquest cop hem de fer autocrítica, sobretot perque hi han hagut víctimes humanes. A Catalunya penso que no s'havien previst vents de 150 al Baix LLobregat i a moltissimes altres zones tant poblades. Tampoc es preveien els 200 km/h de la muntanya de Portbou (tot i q allà si fossin 300 tampoc hauria passat res greu, crec). No es va afinar en el pronòstic de la força del vent com no es va afinar tampoc en dir que el temporal del dia 26 seria històric (tu si que ho vas dir, Fran) ni que batiria records i provocaria moltes catàstrofes i segurament víctimes.
A nivell de periodisme, Protecció civil, etc.. tampoc es va avisar d'una forma prou important. A Euskadi si que ho van fer. Per algunes emisores s'anava transmitint informació del perill que s'acostava i es van tancar poliesportius i d'altres instal.lacions per precaució. Crec que a Tv3 per exemple s'haurien hagut de tallar els programes del divendres i enviar intermitentment (com si fos publicitat) una senyal d'alerta extrema a tothom, com si s'acostessin els avions de Mussolini durant la guerra. Si no es va fer suposo que era perque quasi NINGÚ estava segur de la força a la que arribaria el vent, o potser per no posar por a la població.

Un altre cosa. També es va fallar en el pronòstic de l'onatge. A Tossa vam tenir un petit temporal (petit pero que les esbatzegades de les onades pujaven metres i atravessaven altre cop per damunt l'amplada del passeig de St.Ramon, i es menjaven quasi bé tota Sa Bauma, es a dir, de petit res sino prou gros) i no tant sols s'ha pronosticat sino que encara he vist cap nota als diaris que posteriorment ho hagi reportat! ..Suposo que serà per 3 motius: 1/perque que les ventades aclaparaven tota l'atenció 2/ perque després de lo de St.Esteve qualsevol altre temporal de mar que hi hagi ja no ens impresiona i 3/ pq ja no hi ha res més a perdre.

De fet ha estat (a mar) una garbinada, la garbinada amb onades més altes de les que recordo a Tossa, una garbinada que per damunt del bosc en realitat era ponent, es clar, per tant era una "pseudo garbinada" podriem dir, o una "garbinada seca". A la costa del Maresme les onades eren menors pero en canvi allà el vent era molt més intens, tant que aixecava esquitxos gairebé per tot arreu, l'aigua "fumejava". Això es veu de tant en tant a l'alt empordà amb les tramuntanades pero al Maresme mai o gairebé mai (jo era el primer cop que ho veia!). Les onades que van arribar a Tossa em fa l'efecte que naixien del Maresme, es a dir, van tenir un recorregut molt curt, i en tant poc recorregut van creixer ràpidissim (lo qual te "mèrit"!), naturalment era pràcticament deria ser com el naixement de les onades dins d'un ciclò tropical.

Això que se n'ha parlat tant de la "ciclogènesis explosiva" també em resulta curiós. Fenomens com aquests ja havien succeit altres vegades de tant en tant (pero no tant "extrems", d'acord) i en canvi és el primer cop que els meteoròlegs de les televisions i d'altres utilitzen el terme "ciclogènesis explosiva". Es que s'han posat tots d'acord? o es que algú "important" utilitza el terme i provoca un efecte dominó? Per què no diem "huracà"? (no huracà tropical (que funcionen de forma diferent) pero si "huracà cantàbric" i català..). Un argument en contra de d'anomenarlo huracà era que deien que seria adient dutilitzar el terme si la velocitat del vent de 150km/h hagués estat sostinguda e el temps. Dani Ramirez explicava que podien dir-se "ràfegues huracanades" pero no "huracà". Discrepo perque els vents sostinguts de 150 al Cantàbric i a Aquitania si que es varen tenir. I a Catalunya estic segur que si a Portbou es va arribar a 200 de màxima, de ben segur els vents sostinguts en el temps (i no pas solsament ràfegues puntuals de 5 segons), durant un parell d'hores potser o més, van sobrepasar els 150.
Si utilitzem el terme "ciclogènesis explosiva". ..Que ens impedeix que per a d'altres fenòmens ràpids i especialment bruscos no poguem utilitzar les frases per exemple: "nevada explosiva", "boiragènesis explosiva", "fredogènesis explosiva" i "anticiclogènesis explosiu"? Serà perque no queda tant maco? Perque la sensació que donaria seria menys convincent? menys seriosa :-)

M'agradaria coneixer si al darrera de la "ciclogènesis explosiva" hi ha un mecanisme prou diferent del que els succeix a les borrasques atlàntiques potentes quan en un moment donat es reforçen amb una nova aportació d'aire fred o bé d'aire càlid (com ha sigut em sembla, la del cas).

Si tu mateix (Fran) em vols aportar informació d'això (o d'altres persones que llegiu i que també en sabeu) o mostrar el desacord per les coses o algunes de les coses que he comentat ara, benvingudes informacions i les crítiques!. :-). Concloc amb una reflexió personal: ..En general sempre puc aprendre més coses d'aquella persona que em porti la contraria que no d'aquella que em doni la raó.