divendres, 10 de juliol del 2009

Nou video temporal de Sant Esteve (TVTossa)

3 comentaris:

Anònim ha dit...

UN PARELL DE REFLEXIONS DESPRÉS DEL TEMPORAL

Gràcies per aquest nou video. Quin contrast amb aquests dies de Juliol calmosos i tant abarrotats de gent..

Em pregunto. Podria succeir un temporal d'aquesta naturalesa (o com el del 2001 i el 2003) a plè estiu?

En cas de que si ..Estem preparats per fer-hi prevenir els danys i fer-hi front? Com s'avisaria a la gent? Tindriem temps d'enrretirar totes les barques de la badia? De col.locar mahons de protecció de cara a l'inundació? Donariem la culpa a la meteorologia? A la Generalitat? A qui?..

Per cert; aquest cap de setmana hem vist com la Mar menuda ha deixat de ser una platja de sorra per passar a ser una "platja" ..de terra dura, polsosa i atravessada per una pista (feta amb la mateixa terra) a través de la qual poden circular qualsevol mena de vehícles sense esfonsarse les rodes.
Per les persones que ens agrada anar descalces per la platja, ara ens hem de posar sabates o botes de muntanya ja que si ens descalçem, el sauló terrós aquest fa molt mal als peus; això és perque es un granit extret d'una cantera, amb llurs arestes punxegudes fruit de la descomposició recent de la roca mare i de les feines mecàniques de rompuda i extracció volumètrica del material. La sorra natural en canvi (la que podiem trepitjar abans d'aquest acte de terrorisme ecològic) te formes arrodonides i suaus degut a que l'ha modelat el mar i que es clar, no punxa, te aspecte net i t'enfonses una mica al caminar.
El temporal de St.Esteve es va enportar una part de la sorra de Mar Menuda i la va depositar a la Platja Gran, al passeig marítim i als jardins de l'Àncora. Aquesta sorra natural es la que s'hauria hagut de fer portar de nou a la Mar menuda pero misteriosament no se que en van fer d'aquesta sorra. Se la van endur amb camions.. Pero a on?

Salutacions

meteotossa ha dit...

Bones anònim,

Primer de tot no he anat a Sa Bauma a veure com ha quedat la platja ni quin tipus de material s’ha posat. Tinc entès que s’ha estret de la cantera d’en Balmaña (la de la carretera a Llagostera), per tant, tenint present que el Massís de Cadiretes és un massís granític i les platges de Tossa estan formades per l’alteració d’aquest material (granodiorites, leucogranits...). Però com ben dius, aquesta alteració del granit passa per un últim procés abans de dipositar-se a la platja, es transportat per la riera, torrents, etc, fis el mar i aquest l’erosiona encara més, esquarterament més les pedretes i erosionant-les. Per tant, si, el procés de portar la sorra directament de la cantera saltant-se tot el procés natural de transformació pot haver estat un error, un greu error. Per això, un dels principals mètodes de regenerar les platges és aportant sorra del fons marí. A més, si bé un temporal una mica fort, la sorra nova desapareixerà perquè no encaixa dins de la dinàmica natural de l’ambient de platja (diferent textura, diferent gra, diferents dimensions...). La sorra que va anar a parar al Passeig es va dipositar tota a la platja Gran (a l’arxiu d’aquest blog a finals de desembre veuràs fotografies de les muntanyes de sorra sobre la platja). El temporal s’en va “menjar” molta sorra, la de la Mar Menuda va ser un tros del pastís.

Respecte si podem tenir temporals de llevant en ple estiu, la resposta és sí, especialment durant el mes de Setembre i en menor mesura Juny, el Juliol i a l’Agost la probabilitat és molt baixa. En més d’una ocasió a la nostra població han hagut temporals de llevant durant un mes de Juny i de setembre (amb les onades tombant tota la platja). I també d’espisodis de pluja, per exemple, algun recordaran la riuada del 22 Juny del 1992, aquell dia van caure 101 litres a Tossa! I al llarg de tot el mes 219 mm, és el mes de Juny més plujós des de 1915. El Juliol del 1913 varen caure 152,9mm, l’agost del 1963 164,9 mm o el setembre del 2006 212 litres (entre els dies 12 i 14 varen caure 166 litres). Coses del clima Mediterrani. No obstant, l’època principal per a Llevantades fortes són entre setembre-Octubre fins l’Abril.

Finalment, indicar que si bé Tossa té un Pla Inuncat realitzat, aquest és patètic, i es pot dir amb majúscules. A part d’haver-hi greus errors de toponímia, no té present els 3 tipus d’inundació que afecten a Tossa (riuada, temporal de mar i riuada més temporal de mar). Nomès està fet en cas de riuada i el seu anàlisi deixa molt que desitjar. A Tossa no és el mateix una riuada com la de Sant Grau del 2005, que un temporal amb riuada (i aquest riuada va ser petita, encara sort) com la de St. Esteve, aquesta diferència no queda reflectida en el Pla Inuncat, Tossa no té Protecció Civil, només un cos de Policia Local...en fi...res de res. I això que la riera de Tossa i el nucli urbà té una alta vulnerabilitat en cas d'inundacions que solen ser freqüents (1 cada 3-4 anys aproximadament).
Les barques de la Badia desconec si l’empresa nàutica té algun sistema, però recordo anys enrere (crec que un Juny del 1991 o 1992), es van enfonsar i danyar algunes barques per un petit temporal. I dubto que tinguessin temps a treure-les totes en cas d’amenaça de temporal, el dia de St. Esteve va quedar demostrat el poc cas que fan dels avisos meteorològics.

Espero haver-te ajudat i gràcies per seguir el bloc.

Una abraçada.

Anònim ha dit...

Moltes gràcies per la contestació! Agraeixo que hagis informat d'aquest tema amb tantes dades meteorològiques i un anàlisi que em sembla molt asenyat. Deu n'hi do. L'ajuntament (o qui en sigui el responsable) s'ha de posar les piles amb aquests temes de prevenció i de medi ambient! Estem pitjor del que em pensava!.

Celebro que existeixi aquest blog cultural temàtic i desitjo que el vagi seguint molta més gent. Per que poguem canviar les coses cap a un bon fi, abans va bé sobretot "coneixer" i ser conscients del que podem i/o hem de canviar.

Salutacions florístiques i boscoses

-M.