dimecres, 19 d’agost del 2009

El calor s’acaba.

Aquesta darrera setmana estem tenint una nova onada de calor, però a diferència dels altres dies, ja se li veu la fi. Les temperatures que han rondat gairebé els 30ºC a Tossa de Mar i els 40ºC en moltes zones de l’interior, arribant fins i tot a superar aquesta marca, tenen les hores comptades. I es que a partir de demà dijous les temperatures començaren a baixar progressivament i la calor asfixiant es tornarà en una calor més normal per l’època.

No obstant això, les pluges si es veritat que no es veuen per enlloc, potser a mitjans de la setmana vinent, l’entrada d’un solc fred en alçada amb una situació sinòptica dellevant ens podrà aportar alguna cosa. Però encara queden dies i ja veurem com evoluciona la cosa. El que està clar, es que aquest any tenim molts números per patir algun aiguat important. Portem un estiu molt sec, sense gens de pluja que ha originat una sequedat molt important del terreny (els accessos a Cadiretes estan tallats per l’alt risc d’incendi), el mar esta agafant temperatura, massa temperatura. A m’és, aquest hivern varem patir mes d’una ventada i 3 nevades, que varen fer caure alguns arbres i branques, el bosc no s’ha netejat i la riera a partir de San Eloi està molt bruta. El problema el trobem, que degut a la combinació directe i indirecte de tot això podem tenir una riuada com la Sant Grau del 2005.

Si s’origina una entrada de fred en alçada amb vents humits de mar que es troba a una temperatura entorn els 24ºC, amb el xoc de masses d’aire tindríem pluges fortes i continuades. Al trobar-se el terreny tan sec i amb acumulació de vegetació morta, quan plogui de forma torrencial, tota aquesta massa forestal amb sorra y pedres anirà a parar a la riera, que la trobem molt bruta en tot el seu curs mig i alt, originant algun tap en alguna zona i la possibilitat d’un posterior flashflood. El mateix que va passar el 2005.

Per tant, anirem seguint com es comporta la situació a partir de la setmana vinent.