dilluns, 18 de juliol del 2011

Temps de setembre en ple juliol

Si un no mirés el calendari podria pensar perfectament que som a finals d’estiu, és a dir, en ple mes de setembre, però no, som en ple estiu tot i que les temperatures, els núvols i els ruixats ens vulguin dir el contrari.

Si fem un cop d’ull al mapa de mínimes d’aquesta nit passada, podem apreciar com les temperatures són més típiques de setembre que de juliol. Així, a nuclis habitats del Pirineu la temperatures han rondat els 5ºC, fins i tot per sota en alguns punts de refugis. A Tossa, ha estat un dels indrets del litoral on la temperatura ha estat mes baixa amb 16,1ºC de mínima.

Mapa de temperatures mínimes registrades aquesta passada nit.

Però aquesta refrescada i els ruixats i les tempestes, que ahir a Tossa varen deixar 9,5 litres, no és transitori. Aquesta nit, els ruixats poden tornar a aparèixer i fer-ho puntualment amb una certa intensitat. Així ho indiquen els models i, fins i tot, alguns indiquen la possibilitat de fenòmens violents just davant la costa. Sigui com sigui, està clar que el temps no sembla que hagi de millorar i, fins i tot, la neu podria aparèixer al Pirineu per sobre dels 2500 metres. Malgrat tot, sembla que a partir de dimecres la cosa milloraria.

Model MM5. Precipitació acumulada esperada per aquesta propera matinada.


Model HIRLAM. Precipitació acumulada esperada per aquesta propera matinada.


Avís de nivell 1 per possibilitat de fenòmens servers davant la costa