divendres, 22 de juliol del 2011

Continuen les temperatures baixes

Que en ple estiu tinguem algun dia amb temperatures més baixes de l’habitual és normal, però no ho és tant que tinguem dies consecutius, fins i tot, setmanes, amb temperatures clarament més baixes del que seria habitual. I és que a hores d’ara, la temperatura amb prou feines passa dels 20ºC a la majoria de Catalunya, fins i tot, a la costa, li costa passar dels 23ºC. I són la una del migdia passades.

Temperatures actuals a Catalunya

La culpa d’aquestes temperatures més baixes és degut al que s’anomena corrent en jet polar. És a dir, a les capes altes tenim una situació sinòptica de nord, on el vent polar baixa fins a les nostres latituds injectant, en forma de glopades i amb pas de fronts freds (que han originat les tempestes d’aquests darreres dies), aire més fred i mantenint a ratlla l’aire càlid del nord d’Àfrica que a aquesta alçades sol afectar tot el sud d’Europa cada estiu.

Aquesta situació ha de continuar el que queda del mes de juliol, a finals de mes la temperatura ja començarà a remuntar i a l’agost ja podem pronosticar que serà calorós degut a que la situació canviarà radicalment i passarem de tenir una situació de nord a una de sud, per tant, aire càlid d’Àfrica.